Boktips

Jag är en bokslukerska . Och periodare. En mycket spännande kombo, inte sant…..I mitt jobb läser jag en hel del facklitteratur, rapporter, lagtexter, utredningar, promemorior, motioner, sammanställningar och analyser med mera. Och jag älskar det med. Ord är extremt centralt i Rektorskans värld helt enkelt. Men när det är lov….då vill jag koppla av med mycket lättsam litteratur (ren påfyllnad) och glossiga magasin.Inför årets sommarlov hade jag bullat upp med en gedigen hög ögongodis på mitt sängbord (och pallen jämte). Inte mindre än 31 st har fångat mitt intresse och blivit utvalda, so to speak. Inte för att jag egentligen masskonsumerar – jag är förvisso en ganska snabb läsare, men jag har också en stor behov av att låta böckerna smälta in och få ta sitt eget space. Tänkte tipsa er om lite godbitar jag njutit av dessa härliga sommarveckor som gått. Håll till godo!

181Böckerna om Emma är sååååå läsvärda. Jag läste bok nr 2 (Pensionatet vid världens ände) i Florida för två somrar sen men glömde kolla upp den första i serien när jag kom hem och sedan föll allt i glömska. Camilla Davidsson skriver med ett skönt flow om Emmas liv via knepigt kärlekstrassel genom vandringen El Camino till reflektion coh självinsikt. Man får följa Emma i vardagsStockholm, på semesterFårö och i den fransk/spanska vandringen. Läs läs läs…..

100

Samma författare har ganska nyligen givit ut ”En tvåa med potential” och det var egentligen tack vare just den boken som jag snubblade över den andra serien. Denna bok utspelar sig också i Stockholm och är sådär härligt påträngande kring våra förutfattade meningar kring människor och yrken och livsstil och….

072

En helt annan typ av bok, men så himla härlig. Denna läste jag i vintras tror jag. Ewa Klingberg är historiker och väver här ihop nutiden med dåtiden på absolut bästa sätt. Jag verkligen älskar hur Felicia och Jonathans vägar möts via antikviteter och husrenovering och på det sätt en parallellhistoria från slutet av 1800-talet levandegör just dessa skatter. Av samma författare hittade jag en fristående uppföljare i:

027

Jeanettes make dör när de är mitt uppe i bodelning och skilsmässa och hon får sin svärmor på halsen. Via sin hobby kommer hon i kontakt med Felicia (från Manglade lakan och vita servetter) och storyn vävs även denna ihop med ett livsöde från slutet av 1800-talet. Att berätta parallellhistorier är ett fantastiskt sätt att skriva på tycker jag och eftersom författarinnan sköter tidsövergångarna så tydligt men ändå diskret blir det aldrig svårt att följa. Normalt sett är jag ingen fan av att läsa historiska skildringar men dessa två böcker är underbara. Jag längtar redan efter en ny bok av henne…..som tydligen ska komma i oktober. Wiehoo!

062Just nu är jag mitt i en helt underbar feelgoodbok om Billie (Wilhelmina) som har fått jobb på ett glossigt matmagasin i New York. ”Hjärtats Skafferi” av Ruth Reichl tar en med på en härlig kulinarisk resa i både nutid och dåtid (2:a världskriget). Värme, humor och en hel del matnörderi för oss som gärna fastnar i restaurangbranschens skruvade värld.

093Jepp, jag läser mest hela tiden nu. Det är ett perfekt sätt för mig att koppla av, få påfyllnad och lite fly verkligheten just nu i väntan på provsvar. På många andra sätt är jag inte ett dugg sugen på att fly verkligheten. Kan ni fatta vilken helt fantastisk sommar vi har? Det är nästan Floridavärme vill jag meddela. Alldeles särskilt dessa helt magiska kvällar. Igår njöt vi hos fina vänner i Drömhuset de Lux. Kvällssol med havet som granne, bad i den ljuvliga poolen och så grillat, ostbricka och massor av prat och skratt. Tusen tack Eva och Lasse, ni är underbara!

Idag vaknade jag till moln och estimerad regnskur. Milou och jag tog en kort morgonpromenix (han är gammal nu vår kompis och orkar inga större åthävor, men en kort sväng morgon och kväll däremellen traskar han in och ut i huset som han vill), hämtade tidningen och kröp upp i altanloungen. Det är verkligen inte kallt, knappt ens svalt men en molnig dag eller två är helt ok för mig. Igår städade jag huset i makligt tempo på morgonen, idag ska jag nog ta itu med strykkorg och tvätthögar tror jag. Hoppas ni alla får en fin tisdag.

Kram från Rektorskan

 

 

 

2 thoughts on “Boktips

  1. Kom en skur här oxå. Så skönt! Kunde regnat ett tag till.
    Liten tvåa tyckte jag mindre om än Emma-böckerna. I den serien var ettan överlägsen, men de andra var också bra. Manglade dukar har jag läst, ska skriva upp den nästa.
    Ha en bra dag nu, här har vi marknad.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *