Internationella Mansdagen

Inte för att mitt Facebookflöde har varit överrepresenterat av hyllningar till männen precis denna dag, men jag har ändå uppmärksammat det många andra kanske valt att: a. förtränga b. strunta blankt i c. tycker är oväsentligt d. önskar inte fanns. Det är männens dag idag! Jag tycker att män i allmänhet är väldigt bra att ha och älskar i synnerhet min mans existens. Särskilt att han valt att stanna i mitt liv, trots alla mina egenheter, alla mina fåniga hitte-på och mer eller mindre vansinniga projekt. Han är ett skönt föredöme som förtjänar att hyllas. Precis som våra söner.

002Alltså, män står helt klart inte högt i kurs nu. Det är en enorm våg som sveper över landet, där mäns beteende och nedärvda mönster ifrågasätts å det häftigaste. I många fall helt rättmätigt, i vissa andra kanske mer åt det fåniga håller. Jag vidhåller det jag tidigare påtalat: Jag är rädd att de stora förövarna, de riktiga svinen försvinner i bruset av det som tyvärr kan falla inom epitetet  klumpighet,taffliga raggningsförsök, obetänksamhet och allmän ouppfostran. Jag vill inte på något vis förringa, men det finns en hel del riktigt sviniga och grisiga exemplar av kvinnligt ursprung as well. Kvinnor som i efterhand anmäler män. Kvinnor som baktalar och utpressar män för att…..de kan. För att det inte blev som de ville. För att visa sin makt. För att få som de vill. Låt mig nöja mig med att konstatera att dåligt omdöme och dåligt uppförande inte enkom är män signerat och att svinighet inte bara kan sägas tillhöra de manliga i samhället. Då vet ni liksom min inställning. Människor, oavsett kön, rastillhörighet, sexuell läggning, religionstillhörighet och ålder som inte respekterar andra människors egenvärde, kroppar, tankar, känslor och unika egenart går fetbort för mig. Det är precis lika illa att som man förringa en kvinnas värde som det är för en kvinna att spela ut kortet ”jag vågade inte säga nej”. Att som kvinna följa med en man till ett hotellrum en sen natt för att han säger sig kunna ordna jobb till dig som fotomodell och inte alls förvänta sig sexuella inviter och sedan lipa ut i tidningen är så korkat att jag tror att klockorna stannar på kuppen. Men att som man tro att det är fritt fram att ratta in Tokyo eller kolla in Australien bara för att en tjej bär urringat och kortkort är minst lika avskyvärt.

2016-07-11 14.20.28-1De här tre vill jag hylla idag. Tre extremt fina exemplar av manligt Homo Sapiens. Och de har säkert sina fel och brister, precis som vi alla människor har. Och det har säkert hänt att de tagit fel beslut, gjort fel val, sårat någon eller betett sig illa. Men jag är ganska säker på att ingen av dem, under den tid vi haft tillsammans iallafall  dvs 27 år med maken till vänster, snart 22 år med store sonen till höger och drygt 11 1/2 år med sonen i mitten, medvetet har gjort sig skyldiga till att kränka någon flicka, tjej eller kvinna ej heller medvetet behandlat någon illa på något annat sätt. Förhoppningsvis inte heller någon annan pojke, kille, man. Ingen av dem har någonsin visat tecken på att tycka att det motsatta könet skulle vara mindre värt i deras ögon. Att efter bästa förmåga behandla alla människor med öppenhet, kärlek, respekt och ömsesidig välvilja vet jag är deras självklara livsapproach och jag vet att de vågar stå upp för det som är god moral och goda ideal här i vår livsvärld. Jag vet det för att jag har predikat det där varje dag i varje vecka i vart levnadsår så länge jag kan minnas.

2016-06-24 09.21.08Och jag tänker att det börjar med var och en av oss alla. ALLA. Dig och mig och vi och oss. Tillsammans. Det börjar med att vi respekterar oss själva så mycket att vi har vett att bemöta andra på ett värdigt sätt. Det börjar med att vi inser att allt handlar om människokärlek och samexistens. Det är en självklarhet att vi aktivt ska ta ställning mot dem som bemöter andra illa, kränker, förföljer, våldför sig eller trakasserar. Mot ALLA dem som beter sig så, oavsett könstillhörighet. Det handlar om att aldrig någonsin hålla någon om ryggen, aldrig någonsin okeja någons dåliga beteende. Jag skiter högaktningsfullt i systerskap och machokultur. Att förändra värden till en bättre plats börjar med dig och mig, där vi står och går. Se till att bidra på bästa sätt du också. Ett sätt är att som en ganska skön motpol lyfta fram alla de goda exempel av män och kvinnor som finns. Lyft fram hur man bemöter andra med respekt och välvilja, ge konkreta exempel och visa på riktigt att det är värt något att göra rätt mot andra. Lägg av med tramset att polarisera män mot kvinnor och jobba för en allt ökande form av samexistens istället. Visa att vi människor kan fungera tillsammans, oasvett könstillhörighet. Om vi på riktigt vill förändra världen måste vi släppa hörnflaggan och komma in i matchen (rent upplysningsvis måste meddelas ”att förbanna läget” inte ingår i metaforen ”komma in i matchen” enligt mig……. ) genom att lämna det som hänt till dem som bör utreda och döma i sak. För inte vill vi ha en variant av ”Kvinnor som hatar män” eller??????? En slags kvinnomobb mot männen. Kan vi verkligen kräva att män ska ta ansvar för vad andra män har valt att göra? I såväl dåtid som i samtid? Bör man ens fastna i idén om att män borde säga ifrån till andra män som beter sig illa och om dessa förstnämnda män inte gör det så är det egentligen inga riktiga bra manliga förebilder? På riktigt, det hör det surras om sådant. Yes! Fruktansvärt mycket nedvärderande snack just nu. Om alla män. Och ja, jag vet att man egentligen inte menar alla män, men det stör ihjäl mig att man ändå gör anspråk på att få kategorisera in män i ”alla män” på något sätt. För f-n, låt oss prata om de som det verkligen handlar om och sluta upp att strössla de andra stackarna med dåligt samvete. 2016-06-23 08.46.50-2En underbart påfyllande helg är alldeles snart till ända. Store sonen har dock inte hälsat på i helgen. Han älskar sitt liv i sitt hem i Kalmar och njuter av plugg, eget boende och att få bestämma själv. Jag tror till och med att dagens tvättstugehäng kändes helt ok (vilket morsan för övrigt är sjukt avis på. Jag älskar hans tvättstuga). Jag är otroligt stolt över den person han är och har blivit. Men jag måste tillstå att jag funderar väldigt mycket över hur han som ung man idag ska våga lita på en tjej. Eller som han själv säger: Hur kul är det att gå omkring och tänka att somliga ser mig som en potentiell våldtäktsman? Nä mina vänner, det är inte bara tjejer som har patent på att vara rädda och orolig…..Vi är säkert ett gäng hönsiga pojkmammor som oroar oss för vad våra söner ska riskera att bli anklagade för. Ur led är tiden……

Så till alla fina pojkar, killar och män därute i världen. jag vill hylla er idag och tacka för att just ni väljer att vara goda förebilder. Happy Internationella Mansdagen till er. En dag med mål att beakta som:

 • Att främja positiva manliga förebilder, inte bara filmstjärnor och idrottsmän, utan även vanliga män som lever anständiga och hederliga liv.
 • Att fira männens positiva bidrag till samhället, gemenskap, familj, äktenskap, barnomsorg och för miljön.
 • Fokus på mäns hälsa och välbefinnande, socialt, emotionellt, fysiskt och andligt.
 • Att belysa diskriminering mot män i socialomsorg, sociala attityder och förväntningar samt lag och rätt.
 • Att förbättra relationen mellan könen och främja jämställdhet.
 • Att skapa en säkrare, bättre värld, där människor kan vara trygga och växa för att nå sin fulla potential.

Kram från Rektorskan

 

12 thoughts on “Internationella Mansdagen

 1. Jag instämmer. Mycket har överdrivits i denna kampanj och om vissa inte fattat, då är de korkade. Sen behöver man inte tycka det är okej för det.
  Min man, min son och mina fyra(av fem) manliga barnbarn är reko killar. Hoppas pojkarna fortsätter vara det när de blir äldre! Jag tror ju det, men man vet aldrig…

 2. Huvudet på spiken Mia, håller med dig i vartenda ord! Du är grymt duktig på att uttrycka dig i skrift (säkert i tal också skulle jag tro)!
  Vi fick hit stor-barnet med pojkvän på middag i går, mysigt. Det är en annorlunda känsla när man inte ses dagligen längre, men samtidigt så naturlig och bra känsla tycker jag.
  Kram J

 3. Mia, håller i princip med om allt du skriver, manskriget/hatet har gått till överdrift, men jag jämför det med muslimhatet i t ex Sverige. Det finns bra muslimer som inte alls sympatiserar med IS, terror etc men alla dras över en kam och min åsikt är att de justa måste ta kampen, visa sin avsky mot det ruskiga och det är min åsikt att justa män också måste göra för att vända drevet. Jag är jätterädd för sån här masshysteri när ”alla” hänger på utan att tänka själva.
  Kram Monika

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *