#metoo på vårt sätt

Jisses vilken vecka……Så mycket hemlighetsmakeri och så mycket förberedelser för att kicka igång ett superspännande och extremt tidsenligt projekt på #världensbästaskola. Varje dag har haft sin egen agenda och när jag igårkväll landade med vetskapen om att såväl SVT som SR och 2x lokaltidning hade bestämt sig för att närvara vid vår kickoff blev jag en kombo av pirrig och genomnervös. Att äntligen offentliggöra film, brandtal, specialskriven sång och en massa viktiga frågeställningar skulle kunna innebära vissa sömnsvårigheter, men blev istället bästa huvudkudden denna natten före….

Mia Barks foto.Projekt STOPP såg dagens ljus i somras då rektorskan länge nog hade burit runt på den provokation mentaliteten ”bristande respekt för andra människors tankar, kroppar och egenvärde” skapar. Det är f-n inte klokt att det 2017 finns somliga (ganska många har det ju tyvärr visat sig nu) som på allvar tror att människor har olika värde och att olika regler ska gälla för tjejer och killar. Det är ju helt avskyvärt att det finns somliga (ganska många har det ju tyvärr visat sig även här) som inte respekterar ett NEJ, STOPP, SLUTA och som förföljer, trakasserar, ofredar och våldför sig på andra människor. For real…..är inte vårt samhälle mer civiliserat än så? 2017?

004Där någonstans föddes mitt skötebarn STOPP och den 16 augusti då jag träffade min sköna personal för läsårsstart kickades det igång på personalnivå. Tanken var redan då att vänta till efter höstlovet, låta läsåret sätta sig och alla tänkta förberedelser få sitt space. Och sen, sen fick vi ju världens allra bästa draghjälp. Kampanjen #metoo har ju svept fram som en löpeld och färgat såväl media som vår tillvaro. Jag vet att det råder delade meningar om den här kampanjen och jag har själv mina farhågor kring att de verkliga problemen ska drunkna i bruset av det som delas. Dock äger ju var och en sin  upplevelse och rätten att få känna vad den vill. Tolkningsföreträdet är tydligt och jag skulle inte drömma om värdera någon annans upplevelse, men valde själv att på FB berätta varför jag själv inte valt att dela #metoo.

Projekt STOPP står för Sluta Trakassera Ofreda o Puckla På. Med innebörden: Ett nej är alltid ett nej.Tanken är att vi vill fostra våra pojkar, killar, män (elever, föräldrar och personal) till att bli riktigt bra förebilder, som vågar stå upp för goda ideal och som aktivt vågar ta ställning mot våld, ofredande och trakasserier. Och som vågar visa att machokulturen är allt annat än tidsenlig. Men tanken är förstås också att fostra våra flickor, tjejer och kvinnor till bärare av sin egen självklarhet. Att våga hålla sitt huvud högt, att förvänta sig respekt och ett likvärdigt bemötande samt att aldrig någonsin nedvärdera sig själva. Vi vill också skapa hållbara system och rutiner för samexistens, såväl i samtid som framtid, och vi vill definitivt arbeta för att minska polariseringen mellan könen. Och vi tänker börja nu…… med inventering och identifiering av problemområden. Med medvetandegörande och en stor portion utbildning i viktiga frågor och aspekter, för att sedan låta varje klass bygga sitt eget projekt att agera utåt med de budskap de finner absolut viktigast.

227Vi kan inte ta ansvar för en by, en stad, ett land eller det som händer i världen. Men var och en av oss måste börja med att ta ansvar för oss själva. Hur vi bemöter andra, vad vi säger och vad vi gör samt förstås på vilket sätt vi står upp för alla människors lika värde. Att förändra världen börjar med dig och mig, vi och oss. Alla. Tillsammans. Varje dag i varje vecka i varje levnadsår. Ingen annan kan någonsin göra det där åt oss.

051Med detta hoppas jag inspirera både Svettpärlans aktörer och mina läsare här att arbeta aktivt med sin genus- och normmedvetenhet, sina attityder och värderingar samt de fördomar man bär på. Världen och tillvaron blir inte bättre än vad vi gör den till.

Over&Out. Kram från Rektorskan

 

8 thoughts on “#metoo på vårt sätt

  1. Fasen så bra alltså!!!!!
    Saker man kan tycka borde vara självklarheter idag, eller hur.
    Men vilket initiativ! Kan tänka mig att du ör både totalt upprymd och helt slut på samma gång.
    Du är en sann inspiratör.
    Kram Anna

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *