Att få glida ur ett läsår

Rektorskan kan inte nog poängtera vikten av att ALDRIG köra ända in i kaklet. Att det där med att få varva ner, byta fokus och få gott om tillsammanstid är så enormt värdefullt. På Svettpärlan har vi alltid som mål att glida in i ett läsår och för all del varje termin as well och sedan glida ur diton. På så vis skapas en tillvaro av ställtid som sedan peakar någonstans förbi mitten av varje termin. Det där passar oss bäst helt enkelt!

029När näst sista skolveckan står för dörren har all vanlig undervisning lagts ner på skolan och vi kör alternativa skolaktiviteter. Inte sällan ägnas vecka 23 åt tema och i år, som så många gånger innan, hade vi valbart tema. Eleverna får önska och vi syr ihop koncept, där F-3 åldersblandar och 4-7 gör dito. Superkul! I år hade vi ju bland annat hår och mode, fotboll, ridning, dans, foto och film, Mästarnas Mästare, bakning, kultur och konst, programmering, experiment, matlagning, bollsporter och gymnastik – något för alla smaker med andra ord. Ett temaval om dagen, i åldersblandade grupper för att främja vikänslan på vår härliga skola. Åk 8 lever friluftsliv med paddling, vandring och bygga läger i skogen medan åk 9 har avslutningstema och jobbar med spex och annat skoj.

038Och så startar vi sista skolveckan med Svettpärlans egen nationaldag på bästa Åvallen. Hela skolan på plats, dagen inleds med den prestigefyllda fotbollsmatchen mellan eleverna i åk 9 och personalen och fortsätter sedan med skönt tillsammanshäng. Här kan man helt spontant spela brännboll, beachhandboll alt beachfotboll, kubb, hoppa säck, köra sportident, spela fotboll, gå tipsrunda, köra 5-kamp eller ha fri lek. 259 elever och en massa möjligheter till att göra dte man känner för med de man känner för att hänga med. Somliga spelade kort, andra spelade musik och chillade. Vid lunch kommer maken och jag med grillade hamburgare med goda tillbehör och sin vana trogen hade vi igår soligt väder och sköna temperaturer. Åtminstone fram till dess att maten var serverad. Plötsligt ven det till i träden, molnen hopade sig och innan vi visste ordet av så öppnade sig himlen. Somliga barn gled in i omklädningsrummen, andra tog av sig kläder och dansade omkrig i spöregnet. Kul, det hade vi allesammans…..

060På kvällen bjöd vi till Lärarmiddag för våra avslutningselever i åk 9. Gamla lärare och nuvarande i en enda salig blandning, vackert dukat bord och fulltalig uppslutning. Vi bjöd på drink (alkoholfri naturligtvis) med tilltugg ute på gården, foto togs och sedan startade middagen.

056Dansk smörebröd med rostbiff, curryremulade, cornichons och pepparrot till förrätt. Mellan rätterna passade personalen på att läsa upp saker ur elevernas berättelsebok från åk F-5, dela ut presenter och hålla tal av olika slag.

064Till varmrätt blev det cantadou – och skinkfylld fläskfile med purjolökspotatis, varma grönsaker och en sås Moulin rouge. Mums. Direkt därefter bjöds eleverna på en videohälsning från sina allra första lärare och älskade Trulle och eleverna visade upp ett härligt bildspel och några sköna videoupptagningar från deras skoltid. Som Le grand finale på måltiden blev det en klassisk marrängsuisse. Mums!

069Laddade och klara visades sedan spexet upp och som vi skrattade åt deras tolkningar av oss i personalen. Underbart! Kvällen avslutades sedan med gottebord, sång, musik, skrål och lite dans i personalrummet.

Friskolan Svettpärlans foto.Och så idag! Medan åk F-8 städar, sorterar och fixar iordning skolan samt har en del betygssamtal också, så har vi skickat det där sköna gänget på bilden ovan på Hemlig Resa. De får en packlista med sig hem och med order om en tid och en plats för upphämtning av buss, sedan bär det av. I år blev det till Tosselilla Sommarland med såväl badmöjligheter, som tivoli, gokart och annat skoj. Jag gissar att det kommer hem ett ganska trött gäng ikväll.

081

Hon och jag. Rektorskan och Kamrern. Hon finklädd och jag i arbetskostym (det är ju jag som är lärarmiddagens servitris nämligen). Vi två som äger och driver Svettpärlan. Vi är rätt nöjda med det där glidandet in i mål. Inte för att vi själva i personalgruppen glider sådär våldsamt, för att vara ärlig hade det varit mycket smidigare och hade krävts mindre planering etc med att bara köra skola, men…..Sådana är ju inte vi inte. Imorgon onsdag bjuder dagen på genrep, stipendieutdelning, klasstid med spel och mys, kebabtallrik till lunch och så betygsutdelning förstås. På torsdag nöjer vi oss med skolavslutningsceremoni med efterföljande kaffe/saftkalas med jordgubbstårta till en i runda slängar 500pers.

051Sen skickar vi kidsen på sommarlov, kickar igång sommarfritids och rättar upp skutan inför det läsår som komma skall. Vi brukar hinna med städ och plock, gemensam och individuell planering och så lite längre fikor och lunchstunder (utan att bli avbrutna). Även vi gillar att glida ut ur ett arbetsår och gör det där med prat och skratt och lite stoj och stim. Det är så grymt viktigt att regissera situationer (kontinuerligt återkommande) som handlar om annat än det vanliga – för att liksom lära känna varandras livsvärld än bättre.

004Alldeles snart är vi där, alldeles snart……

Puss o Kram från Rektorskan

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *