När man har en hel bröllopsnatt i munnen!

Alltså uttrycket: ”Smakerna gifter sig i munnen”! Jag har lite svårt för det där. Kanske är det för trendigt? Eller också har jag bara lite svårt för när lekmän känner sig nödgade att vara lite för mer än andra lekmän. När man liksom vill bräscha lite med sina (nyvunna eller befintliga, vem skulle jag vara att bedöma det) kunskaper kring mat och dryck och smaker och stilar. Man möter ju det där rätt ofta nuförtiden. Ingen ska ju kunna mer än någon annan. Yrkeskunskaper suddas ut, naggas i kanten och professioner blir allt mindre värda i takt med att allt fler gör anspråk på att vara världsmästare i det mesta. Det räcker inte med att vara lekman och hålla sig på den nivån – herregud, har du inga ambitioner liksom! Oh Jesus, det där avstår gärna vi i  Happyvardag ifrån. Går vi på restaurang ser vi till att njuta av helhetsupplevelsen istället för att leka proffstyckare och dissikera saker in i minsta beståndsdelar (trots att vi båda två har ett gediget förflutet inom restaurangbranschen och ett geuint intresse för såväl mat och dryck som smaker och kombinationer). Och det skulle naturligtvis aldrig ens falla oss in att smaka av ett vin, trots att vi båda besitter goda vinkunskaper. Så några uttalanden om smaker som gifter sig i munnen, det kommer ni då rakt inte att få av rektorskan. Däremot raringar, däremot kan jag meddela att jag efter denna underbara sista onsdag i december har en hel bröllopsnatt i munnen. Det ni……

2015-12-30 11.54.48

De där Messidojjorna vänner, med tillhörande fötter, kropp och huvud har spelat Bigso Cup i Nybro idag. Vi klev upp mitt i natten kändes det som (jaja, vi har vänt på dygnet. Självklart! Är det lov så är det.) och äntrade OG-hallen innan 9 imorse. Fri entré stoltserades det med – underbart bra Nybro IF. Det är nämligen helt absurt att ta entré vid barn- och ungdomsidrott, alldeles särskilt sett ur ett perspektiv kring segregation och tillgänglighet, anser rektorskan. RAIF 06 matchade ett lag till denna cup och det var supertaggade 10 killar som kastade sig ut på konstgräs inomhus. 4 gruppspelsmatcher mot lag de inte mött på väldigt länge (somliga aldrig) resulterade i  en oavgjord och 3 vinster (0-0, 2-1, 4-0  och 6-1). Därmed gick de  som gruppetta direkt till semifinal….

Nummer 11, det är Gabbe det. I semifinalen ställdes grabbarna mot de lag de mötte i sista gruppspelsmatchen och vann med 6-1. Jag hann tänka att hoppas inte de underskattar Pukeberg och bara ställer ut skorna, men nädå……deras kloka ledare hade ingjutit nytt mod och ny taggning, vilket märktes från sekund ett. De fullkomligen körde över dem än en gång med just 6-1.Killarna spelade något trevande de två första matcherna, men sedan insåg somliga att för att vinna måste man släppa prestigen om vem man passar och vem som sätter målen. Plötsligt spelade de ut vartenda lag med klapp, klapp, klapp, avslut som vi kallar det då bollen får göra jobbet, spelet går snabbt coh det blir många avslut mot mål. Det blev en Blekingsk final då de ställdes mot Ramdala som väldigt lätt tog sig vidare från sin grupp. Killarna visade dock ingen som helst rädsla för det utan smack så satt 1-0.

2015-12-30 15.52.52

Finalvinst med 3-0 och glädjen var så smittande härligt underbar. Vilka sanslöst goda fotbollsambassadörer dessa killar är. Inte en protest mot ett domslut, inga fula efterslängar, inget tjurande, inga ojusta tacklingar, inget gnäll. Jag är mycket imponerad! Att det dessutom fanns en bra blandning av domare (junisar och äldre) som alla var auktoritära, verkligen blåste i pipan och dessutom förklarade för spelarna på plan gjorde mig enormt varm om hjärtat. En suverän cup folket, lägg den på minnet!

2015-12-30 15.54.44

Efter prisutdelning och dusch for vi in till Kalmar. Först en snabbsväng till Ikea för att köpa ljus (förstås) och en lampa, sedan checkade vi in hos Mr Ernesto på Da Ernesto för lite gott käk. Eller riktig pizza som de säger våra kids (TB  är ju dock i Spanien på golfsemester så vi var en minus idag tyvärr). Make och Gabbe tog pizza, mami tog en spännande Secondi Piatti ……

2015-12-30 17.51.20

En Tonno alla Carasu (Tonfiskfilé serveras med grillad rosésallad, hemgjord italienska potatiskaka och en söt-syrlig sås.) och till den ett glas välkylt Chablis. Med tanke på att jag knappt haft att aptit att äta någonting sedan i juldagens kväll, fick jag nästan tårar i ögonen av denna skapelse. Hur den smakade? Ja, det var inga specifika smaker  som gifte sig i alla fall, det kan jag lova.  Det var som en hel bröllopsnatt i munnen på rektorskan (ett långt finare uttryck än vad de som verkligen kan mat, typ Le Chef aka maken, använder  i sitt köksspråk då smakerna är helt FAB. Uttrycket lämpar sig verkligen inte i skrift och rektorskan använder det dessutom ogärna i tal så….) . I bakgrunden skrålade Dean Martin ”When a moon hits your eye….that´s Amore! ” och Mr Ernesto himself gick där så sobert coolt och smånynnande. Mysfaktorn nådde nya toppnoteringar och själv bara log jag. Med mun, ögon, själ och hjärta. Log och var så evinnerligt lycklig över att stora sonen är på fin golfsemester och njuter, vi har haft en skön fotbollsdag, flunsan är på tillbakagång och vi har fler lediga dagar framför oss.

Hoppas ni alla har haft en skön näst sista dag på 2015. Nu laddar vi för nyårsfirande…. Kram Mia

8 thoughts on “När man har en hel bröllopsnatt i munnen!

 1. Här gifter sig inga smaker heller. Korkat uttryck. Däremot förstår jag att man tar entré även i ungdomscuper, det är mycket utgifter runt ikring. Kul det gick bra för dem 🙂

  • Hehehe, då är vi lika där. Fast det där med utgifterna för klubben så helt ärligt betalar man ju rätt dyra anmälingsavgifter nuförtiden kan jag säga som skall täcka kostnader. De flesta har ju dessutom försäljning där man drar in en hel del. Jag menar 20kr för en Bullens korv, 25 kr för en grillad, 35 kr för en tjock grillad och sedan allt godis. Där blir det ju också en hel del avans. När jag drev förra årets invigningscup i vår klubb tog vi självklart ingen entré, men väl anmälingsavgifter samt sålde massor av mat, glass, dryck, kaffe och kakor, godis och lotter. Tror generellt dessutom att publik handlar mer och köper lotter om man inte ska lägga pengar på entré. När jag dessutom såg flera familjer vända i dörren och jag vet att det var för att man helt enkelt inte hade råd att betala entré – då blir jag beklämd. Kram

 2. Det har många vyer det där uttrycket… Som jag sa till min man ikväll, det är inte helt enkelt att bjuda hem nu för tiden. Allergier
  o vegeterianer, oh yes, det är ju e sak. Men alla dessa andra ”påhitt”… Ja, det var helt enkelt lättare förr, så är det bara.
  En hel bröllopsmiddag i munnen eller inte..
  Hur eller hur så hoppas jag vi kan se spå RIKTIGT nästa år?!? Vad säger du??
  GOTT NYTT ÅR!
  Kramar Anna

  • Det var absolut lättare förr….och jag är ju en av de där knepiga tror jag tyvärr men min krångliga mage. Ändå brukar jag försöka insistera på att jag äter det vanliga….
   Klart vi måste ses raring. Vi har ju båda anknytning till såväl Kalmar som Karlskrona. Vi planerar in något tycker jag absolut…..
   Kram och Gott Nytt….

 3. Smakar ALLTID av vinet, såväl hemma som på restaurang. Inte för att kolla om smakerna gifter sig eller att vinet passar min smak, att jag tycker om det. Det får jag ta ansvar för i o m att jag beställer, tar upp från vinkällaren. Nej avsmakningen är endast för att kolla att vinet är korrekt, har så många gånger fått skadat vin, korkskadat eller oxiderat, såväl hemma som på restaurang.
  Gott nytt år Mia

  • Men oj, har du? Nu är vi ju inte ute och äter så ofta eftersom jag har en kock hemma och ganska ofta dricker vi nog öl på restaurang (i alla fall när vi är på semester), men det har aldrig hänt oss. Det där får jag minsann vara observant på- Å andra sidan är det väl klokt att smaka av när man kan det där med oxiderat etc – somliga som smakar av kan nog varken det ena eller det andra är jag rädd. Kramen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *