Med en släng av åtkomstproblem

Det blev natt och det blev morgon igen i ett land drabbat av kollektiv sorg. Jag satt ute en stund på altanen och såg ljuset stiga ur horisonten denna morgon (ja, jag vaknar sjukt tidigt). Jag såg ljuset avteckna sig mot en mörk molnbeklädd bakgrund och slogs än en gång där och då av att ljus och mörker som kontraster skapar värdefulla perspektiv. För det är ju precis just så det är. Micke Gunnarsson (min guru) skrev så klokt om det där igår:

”Jag berättar ofta att vi människor aldrig får sluta att tro på solen. Att den alltid lyser och att det bara är moln och en och annan fågel som skymmer sikten. En dag som denna, så vädjar jag än mer att vi använder våra hjärtan och vår kollektiva kärlek för att orka se solen. Det som händer just nu i Trollhättan är obeskrivligt och omöjligt att förstå. Men jag önskar ändå att vi låter hatet, ilskan och kanske önskan att ge igen, sakta klinga av. Jag ber en kärleksbön ikväll för alla er inblandade och då menar jag alla. Det handlar inte här om de goda och de onda. Det handlar om smärta från alla håll och kanter. Kärlek och Amen.”

2015-10-21 06.54.41

Jag har ägnat min Svettpärledag åt att bearbeta tankar och känslor (elever/personal/föräldrar) kopplat till gårdagens skoltragedi i Trollhättan. Trygga och säkra, prata och sörja men också att våga älska livet. Att vi kan låta känslorna samsas inom oss – att det är ok att älska sin vardag, trots att somliga har fått sin dito brutalt omkullkastad. Jag har varit runt i klasser och grupper och informerat, pratat och försökt balansera. Det är viktigt att vi vågar prata om vad som sker i vår värld, samtidigt som det är precis lika viktigt att vågar fortsätta leva, älska, vara glada över det vi har. Helt ärligt tycker jag att vi har lyckats riktigt bra idag….

2015-06-11 18.38.42

Annars kan man bäst sammanfatta dagen för rektorskan som: från de stora frågorna via medverkan i en tv-intervju till det vardagliga triviala som stopp i en toalett, larmkoder, diskmaskinen som fått fnatt, en borttappad skåpsnyckel, lunchutskänkning till våra små, leta fläkt, grenuttag och kondomer till NO-redovisningen, lovkramar, prata med tekniker och hantverkare, avsluta eget värv inför lov och så tillbaka till det globala stora som främlingsfientlighet,kärlek, respekt, solidaritet och människolivets okränkbarhet. Jag har svarat på frågor, servat med bra fraser till mail, meddelande och samtal, korrekturläst material, försökt bringa ordning bland papper, letat borttappade skor, tömt personalkylen och torkat ur den. Pratat med tidning och Sveriges Television, diskuterat elevärenden och packat hemjobb till nästa veckas höstlov. Och nu…..

002

….nu lider jag av åtkomstproblem. Det har jag i och för sig känt av lite under hela dagen som gått, men ändå. Åtkomstproblem uppstår då den där annars så självklara myeliniseringen inte fungerar på övre plan. Då när tankar som annars knyts ihop, minnestrådar som  vanligtvis hittar varandra och vägbanan so to speak inte är fri från hinder. Det är då man lider av åtkomstproblem enligt min eminenta arbetskamrat Camilla. Det är då de mest skruvade av kommentarer kan leta sig ut ur min mun. Det är då det verkar som om hissen verkligen inte går ända upp här hos rektorskan. Det är då jag inte vet om jag ska skratta eller gråta åt mig själv. Och någonstans inom mig viskar rösten allt högre: ha tålamod med dig själv Mia.

Så jag värmde bullar, blandade saft och satte mig på altanen för en eftermiddagsfika. Sol, höstvackra färger och 20 grader. Jepp, du läste rätt. Underbart skönt! TB jobbade, maken supportade golfOla på banan och Gabbe körde fotbollsteknik. Förstås! Jag bara satt där och lät solen värma mitt ansikte. Njöt i fulla drag! Andades från långt ner i magen. Tänkte att det är nog klokt att inte försöka utföra något som helst intellektuellt arbete, vare sig i teori eller praktik, en dag som denna. Det ringde nämligen i telefonen medan jag la blöta kläder i torktumlare och jag svarade utan ett uns av tvekan på rösten: Tvättstugan! Så pass! Securitas undrade nog gissar jag. Idag imponerar jag stort vill jag lova.

2015-10-06 18.59.49

Undaplock check! Dammsugit check! Fixat tvätten check! Handlat check! Nu återstår det bara en promenad med Milou, prepp av lite fredagskäk och så hjälpa maken med packning inför morgondagens resa. Dricka ett glas vin och förmodligen somna i soffan innan 21. Men med känslan av att nu har vi höstlov! Wiehoooo!

Kram Mia

2 thoughts on “Med en släng av åtkomstproblem

    • Nope, på söndag på sydnytt gissar jag. Och nä, jag kommer inte att titta, Reportern tvingade mig titta och lyssna och sa att jag var lysande…själv tyckte jag att jag snubblade på orden och ja…..Nån tv-stjärna blir jag då aldrig. Kramen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *