To live by the day!

Den livsinställningen mina vänner, det är INTE den som har sammankopplats med rektorskan historiskt sett. Allra minst av rektorskan själv, måste tillstås. Trots att jag vet att tanken med den är så evinnerligt klok och god, så tenderar jag alltid att mycket snabbt ramla tillbaka till planeringsgeneralen inom mig. Dominant rackare det där….Men gillar man att ah kontroll, då gillar man att ha kontroll och lika självklart som vi säger god morgon, god middag, god kväll känns en uppstrukturering av år, månader, veckor, dagar, tider och scheman som det mest självklara av allt. Det där har många gånger varit mitt rättesnöre, min trygghet, min livlina. Att konstruera planeringar, hålla familjeråd inför kommande veckor, skriva to-do-listor, matsedlar, kom-ihåg-lappar i datumordning – ja, name it. Jag kan alla trix för att inbilla mig att livspusslet ligger där klappat och klart, redo att tas an.

Imported from Pixbox

Nu skulle man ju kunna förledas att  tro att jag vid alla tillfällen livet gjorde sig påmint bröt ihop och fick värsta anfallet, man jag kan stolt deklarera att så sällan var fallet. Känslan av struktur medförde någon slags frihet att kunna rodda om, vilket har gjort att livet trots allt har fungerat tillsynes ganska normalt. Sen händer det något…….I takt med att familjemedlemmar, läs kids alltså, blir äldre (maken och jag har ju nämligen slutat åldras)  så ändras plötsligen somliga förutsättningar. I allra högsta grad avgörande förutsättningar skulle jag vilja påstå. Det smög sig på ungefär i lagom takt med att TB började gymnasiet och i samband med det där bytte över från ungdomsfotboll till seniordito. Kanske var vi bortskämda innan dess, det inser vi nu. Och nu i studenttider är det bara helt crazy.

Imported from Pixbox

Som ren överlevnadsinstinkt verkar jag ha antagit en helt ny, och för all del ganska otippad, approach. Eftersom förutsättningar ändras snabbt och dessutom väldigt ofta verkar jag ha slutat planera. Åtminstone finplanering på detaljnivå i alla fall. Numera görs det varken matsedlar eller veckoscheman av något slag. Jag köper hem x antal saker och matlagningen löses numera  a la minute, veckoscheman har reducerats till i bästa fall bli dagsscheman. Ständigt in charge är väl en förälders utgångsposition, men den är mer aktuell än någonsin kan jag lova. Idag exempelvis, idag har förutsättningarna för sonens valborgsfirande ändrats åtminstone 6 gånger, vilket osökt innebär att så har även familjens planer. Scoutens motto, Var redo, alltid redo! har aldrig känts mer aktuellt.

Kram och Happy Valborg på er allesammans!

2 thoughts on “To live by the day!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *