Ordmärkeri

Som den sanna svenskfröken jag är har jag ett utpräglad intresse för ord och texter i olika former. För mig är det väldigt viktigt att anpassa just detta till rätt kontext och rätt mottagare utifrån önskvärt syfte. Det innebär att jag i vissa texter är ytterst formell, likväl som jag här på bloggen blandar språk, skriver kortmeningar och har en del märkliga formuleringar. För att det passar in, kanske till och med gör texten mer personlig och läsbar/läsvärd, tycker jag då. Hoppas ni håller med om det!  När det kommer till tidningar, media, böcker och publicerat material är jag både kräsen och ganska kritisk. Jag kan få smått panik av stavfel, för att inte tala om meningsbyggnadstrassel, syftningsfel och gud förbjude….sär skrivningar. Jag är högst orolig för att jag både nagelfar och ibland även gör narr av professionella texter, aldrig bloggar så ni behöver inte få panik över att ha mig som läsare. Men om skriva är ens arbete, då anser jag att man kan ställa krav på såväl kvalitet som korrekthet. Maken och jag har en förkärlek för att läsa sådant högt för varandra. Högläsning är mycket underskattat, just saying. Vi brukar roa oss med att exempelvis läsa en rubrik (ni vet från en tidning med högkvalitativt innehåll) och så ska den andre gissa innehållet, eller tvärtom läsa innehållet och den andre får gissa rubriken. Superkul och mycket skratteggande. Prova gärna hemma! Garanterat bra utfall.

001

Jag köpte ett nytt härligt glossigt magasin häromdagen. Underbart mysigt! Älskar att bläddra och filura. Hittade sedan en liten kupong i tidningen och kunde inte låta bli att filura lite till. Raden ”Svara inom 7 dagar och få en exklusiv pläd” är nämligen underbar. 7 dagar från när? Från då tidningen hade release eller från den dag du köpte tidningen? Och hur vet man när vem köper vilken tidning? Tja, sådant som rektorskan kan nörda in på och ha fasligt skojigt åt. Somliga är lättroade som ni märker……

Tisdagen har hunnit bli kväll. Det har regnat mer eller  mindre hela tiden sedan i lördags morse och jag hörde idag på radio att någon sa att vi aldrig hade haft en sådan här mörk november. Kunde just tro det. På jobbet sliter vi på högvarv för att hålla igång verksamheten med 5-6 ordinarie personal frånvarande och tillgången på vikarie några timmar åt gången inte är mördande precis. Det snurrar friskt i huvudet frö att få ihop pusslet samtidigt som vi är mitt inne i en av läsårets mest intensiva perioder. De senaste veckorna har jag jobbat åt maken i köket och flera eftermiddagar stöttat upp på fritids. Och även om det där förstås är mitt yttersta ansvar att få verksamheten att rulla, så kvarstår faktum att alla mina vanliga arbetsuppgifter (och ja, jag vågar påstå att jag gör låååångt mycket mer än vad många andra med min yrkestitel befattar sig med) ligger kvar där och väntar på mig. Till sena kvällar, nätter och helger. Deadlines existerar även på rektorsnivå nämligen. Puh! Nu har middag intagits, Gabriel har fixat sina läxor, TB har farit på träning och jag ska ta ett bus med disk och stryktvätt. Därefter återstår många andra skrivuppgifter som bara måste färdas ikväll. Gissar att jag får se min älskade fotboll lite i ögonvrån och att timmen lär bli sen innan jag nattar kudden. Innan sänggående avslutar jag med en kvällsbön om att så många som möjligt befinner sig på sina vanliga positioner imorgon och nästa dag och nästa dag och nästa dag…….

Amen och god natt önskar rektorskan

8 thoughts on “Ordmärkeri

    • Hahaha, visst är det spännande det där. Och nä, jag skriver inte heller alltid rätt men om det är professionellt och i tidning/tv/media så tycker jag nog att det bör kunna bli rätt. Kram Mia

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *