När ett barn är redo…..

Jag har sagt det där förr och jag är verkligen ledsen om jag låter tjatig, men inte förrän ett barn är redo kommer tillväxten och utvecklingen. Det spelar ingen roll hur mycket man drar i en blomma, den växer minsann inte snabbare ändå. Risken är istället stor att man stör rytmen, skapar hack eller ärr i stjälken, hämmar något genom att tro att man ska styra den förprogrammerade rytmen. Man måste våga invänta tillväxten…..ack så svårt dock att veta balansen mellan att utmana och att invänta.

006

Liten Gabriel har verkligen haft det tufft med att lära sig läsa. Under andra delen av åk 1 fick han hjälp av en talpedagog för att erövra sin språkliga medvetenhet och sedan fortsatte vår speciallärare Anette och fröken Anna att jobba med honom. Hemma gjorde vi inte mer än läsläxan och de uppgifter som kom från Tant Lilian (talpedagogen) och Anette – som bekant tror inte rektorskan på att ha skola på hemmaplan. Men vi har spelat rimspel, Språkleken och alfabetsditon så snart han själv har önskat. Läskoden knäckte han under förra våren och under sommaren har han självmant valt att jobba i lite pyssel/extraböcker. Lagom till åk 2 satte han tänderna i nya läseboken och han ljudar nu galant sig igenom texter. Men självförtroendet har ändå varit något stukat. Han har tittat på texter och böcker/tidningar men hejdat sig själv med att det där är alltför svårt för mig. Det har inte spelat någon som helst roll vad papi och jag har puffat honom med…..Och så igår mina vänner hände det plötsligt! Och väldigt oväntat! Vi kilade in i Akademibokhandeln i Växjö för att leta efter suddigum till samlingen och som vanligt började Gabriel bläddra i böcker. Papi visar honom en bok om Halloween och spöken och han tittade nyfiket. Så sätter han tillbaka boken, höjer blicken något och får syn på en annan bok. ”Rakt i krysset” hette den. Han grabbar tag i den, bläddrar och skiner upp som en sol. ”Snälla, snälla, snälla kan jag få köpa den där boken. Jag tror jag kan läsa den.” Räck upp handen den som kan säga nej till något sådant!

003

Givetvis blev rektorskan så lycklig att hon fick gråta en skvätt. För det också! Vilken lipsill man är, va?  Klart han fick köpa den och han frågade säkert tio gånger i bilen hem om han fick börja läsa. Väl hemma klädde han av sig, kröp ner med kudde och täcke och började ljuda sig igenom sidorna. Stolt som en tupp för varje sida han läst igenom högt för sig själv. Och så kommer han till oss och läser läst sida högt även för oss. ”Min alldeles egna, allra första bok viskar han för sig själv.” Vilket erövrande att lära sig läsa. Och insikten om att han just här och nu var så redo att ta nästa steg i sin läsutveckling är så solklar att jag blir euforisk. Genom att få möta ljud och bokstäver, språk och läsning i skolan, via ljudande av skyltar och fragment av ord på TV till att känna att jag vill verkligen veta vad just den där boken handlar om…..Han var redo. Så redo….

004

Torsdagen började med en tur till bäste bilmecken Timo för att dona med vår lille blå, som ska lånas ut till paranteserna. Omklädd i löparutstyrsel luftade jag sedan benen i dryga 13 km genom ett vackert höstlandskap. Så himla skönt! Väl hemma blev det inte bara en, utan två, rundor med gräsklipparen för att vinterfixa trädgården, en runda med snabeldraken inomhus och sedan 9 hål golf med liten Gabriel. Idag slog han dessutom till med att spela drömgolf, som han själv uttryckte det. Lagom till solens dalande i tillvaron for vi hemåt – lätt trötta, lite stiffa i benen och definitivt med en doft som lämnade en hel del att önska. Kröp ner i ett väldoftande bubbelbad (badskumsbubbel alltså) och blev sådär skönt mör i både kropp och knopp. Nu har vi njutit av lite wraps och hamnat i Lassesoffan nästan allesammans. Maken har snöat in på sin nya bok, vovven har däckat efter sitt frisörsbesök idag och Gabriel läser högt för oss. Lite split vision sådär, men så vardagligt cosy. Tror jag ska börja på min nya bok jag också.

Happy Torsdag vänner! Kram Mia

001

7 thoughts on “När ett barn är redo…..

 1. Så underbart härligt!
  Yngsta hade inga problem att läsa, mer än att hon inte tog sig tiden, det var för ansträngande 😉 Men så hittade hon böckerna om Fredda. En tjej i hennes egen ålder som också spelade fotboll. De böckerna läste hon glatt! Synd författarinnan dog när hon kommit till Fredda 10 år…

  • Oj då, vilken osis med ett dödsfall mitt i liksom……Tror det där med att hitta rätt genre är superviktigt. Kram Mia

 2. Sååå himla härligt!!
  Och va fint att du delar med dig av det här, som ju är mångas vardag fast man inte gärna pratar om det.
  Ha en riktigt fin helg! Vi åker till Sth i morgon, jag, loppan, söstra mi och hennes två tjejer:)
  Kram Anna

  • Så är det, man pratar inte om det som är svårt och jobbigt så det verkar som om alla familjer glider omkring på en räkmacka. Fast att alla har sina hang-ups, sina kamper, sina rädslor. Det är det som är så galet. Just därför skriver jag så öppet om sådant som händer i vår familj. TB kom hem as kalas i lördagsnatt – helt naturligt för en 18 åring men inte så himla festligt för en hönsmorsa. Det är ju detta som är livet. Det är detta vi ska färdas igenom. Och överleva. Och ibland är jag bara så skiträdd hela tiden. Kramen om till dig. Hoppas Stockholm visar sig frän bästa sidan…..

 3. Självklart köper man boken i det läget!! Visst är det så, att det kommer när barnet är redo. Ibland är det så att en del barn har en kortare eller längre startsträcka, det gäller vuxna också 😉 När jag gick på bvc med mina töser och det var dags för ”pott-träningen” så sa min sköterska att det var överskattat med träningen… de sätter sig ändå på pottan när det är dags, det räcker med att sätta fram pottan så de ser den så blir de nyfikna när de är redo. Jag har inte pott-tränat ett enda barn, och de slutade såklart med blöjan, inte senare än andra barn. Dessutom släppte de natten samtidigt som dagen. Hon sa precis som du att det kommer när barnet är redo!!
  Kram J

 4. Åh, då fann killarna precis likadana böcker i bokhandeln. Toppen.
  Sebastian läser och bokstaverar ord som är lite för långa eller som namnet Cassandra.
  Daniella köpte böcker i oktober för sin födelsedagspeng och Sebastian stod länge och tittade på Rakt i krysset innan han frågade om han fick köpa den.
  Första bokköpet och han var så glad .
  Bra val Gabriel.
  Kram vännen och tack för att du inspirerar

  • Vad skoj! Så lika de är. Cassandra är just ett sådant ord som är knepigt här med. Så skoj det är med böcker. Kram Mia

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *