Skolcool – Word på det….

Det har säkert inte undgått någon att den här rektorskan är rätt förtjust i ord, skrivna som talade.  Ord har på något sätt en sällsam makt och ställt utom allt tvivel är att det betyder så oändligt mycket på vad sätt ett ord blir sagt. Det skrivna och talade ordet är otroligt viktigt i skolans värld, i såväl ämnesmässig utveckling som i den personliga och sociala aspekten av dito. Man säger till och med idag att språkutveckling åligger alla lärare i alla ämnen att arbeta med då detta finns med i alla våra kursplaner – inte bara i svenska, engelska, moderna språk och modersmål. Varmt välkomna till veckans Skolcool!

För att nå kunskapskraven i Lgr11 krävs det av elever av idag att man kan kommunicera sin kunskap. Det räcker inte att du har den inom dig, ej heller att du enbart kan visa den genom att antingen skriva ner den eller verbalisera den – det krävs att du behärskar båda delarna. Det innebär naturligtvis att vi måste börja redan i förskoleklass med att ställa de rätta frågorna och på så vis ”förlösa” kunskapen från våra elever. Skolan av idag handlar om att regissera situationer där du dels får förmedla din kunskap på olika sätt och dels får använda den. Att ämnesinnehållet i språk handlar om ord, att kunna läsa, tala och lyssna är ju inte speciellt långsökt, men att behärskandet av matematikens språk inte enbart handlar om att kunna räkna ut tal eller lösa problem kanske inte är helt självklart. I alla ämne måste du som elev kunna förklara dig, diskutera, argumentera, dra slutsatser, ta ställning, motivera med mera med mera med mera. Då räcker det av naturliga skäl inte att svara ”1066 Hastings” eller ”Selma Lagerlöf” eller ”H20” eller ”64” eller ”Nobels fredspris”. Med andra ord måste du tidigt tillägna dig ett språk och sedan successivt utveckla detta. Du måste lära dig nyanser och finesser, perspektiv och synonymer men framförallt måste du lära dig att våga använda ditt språk, dina ord.

Att verkligen behärska sitt språk är att kunna välja rätt ord vid rätt tillfälle. Det där handlar förvisso också om en social förmåga att kunna anpassa sitt språk till rätt mottagare samt att inse att det du tror lämnar din mun inte nödvändigtvis måste vara detsamma som träffar mottagarens öra. Det är rätt naivt att tro det nämligen. Inte sällan uppstår en mängd missförstånd utav just den anledningen. Det där jobbar vi hårt med att få våra små Svettpärlor att förstå och tillägna sig. Att mötas i samtal är likväl som att kommunicera sin kunskap ingen busenkel och självklart uppgift som bara ploppar ner på oss i lagom ålder, utan något mycket mer komplext än så. Som förälder kan man ge sitt/sina barn ett enormt försprång om man tidigt hjälper dem att gilla ord. Om man hjälper dem att sätta ord på tankar, känslor och viljor. Om man hjälper dem att lära sig att uttrycka sig på ett sätt som är respektfullt mot en mottagare. Om man hjälper dem att lära sig tolka det andra människor kommunicerar till dem. Om man lär dem att det finns ingenting i världen som talar för att just han/hon har tolkningsföreträde före någon annan i det som sägs eller kommer dem till livs. För all del finns det en hel del vuxna som också skulle behöva träna på de där sakerna. Har jag märkt.

Vabdag även denna torsdag men nu vågar jag nog påstå att läget åtminstone har vänt för både lille Gabriel och mig. Sol, klarblå himmel och sommartemperaturer – jag får nypa mig själv i armen för att inte tro att jag drömmer. Jag har precis njutit av paj och sallad samt isvatten på min altan. TB kom precis hem som ett ras efter dagens nationella prov i åk 2 på gymnasiet. Det skojade man heller inte bort precis. Maken laddar för helgens golfäventyr och finaste svärmor har idag hjälpt mig med en nästintill oöverstiglig stryktvätt inför diton. Tusen tack! Alldeles straxt ska jag svida om för personalmöte, det sista för läsåret. Imorgon kanske, kanske, kanske vi kan hälsa på i skolan en liten stund. Håll tummarna för det vänner….

Kram Mia

4 thoughts on “Skolcool – Word på det….

  1. Håller tummarna och Önskar er en fin fredag.
    Ja, det är inte klokt vad vuxna slänger ur sig tokigheter när de pratar med barn.
    Här i storstaden får man höra ett och annat när man minst anar det.

    Härlig skolcool inspiration. Vi fortsätter att prata oss igenom livets känsloregister här hemma.

    Kram

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *