Om mitt barn inte vill vara hen då?

Han, hon, den det…..det var sådär man böjde verb när jag gick i skolan. Långt innan hen-debattens intåg förstår ni säkert. På den tiden då ”han” och ”hon” var lika självklart som ”God morgon”, ”Var så god” och ”Slut för idag”. Lika självklart och lika oladdat!

Missförstå mig rätt nu….Jag har verkligen inget emot ”hen”. Mitt mål är sannerligen inte att bedriva någon häxjakt på människor vars uppfattning grundar sig på att man blir behandlad efter kön. Ty för mig är det egentligen en icke-fråga. Världsliga ting för att citera Karlsson på Taket. Nästintill ett hån mot det som verkligen är ett hot mot livet, så som människolivets okränkbarhet, världsfreden, miljön. Så om vilken klädkedja som helst marknadsför Hello Kitty och Star Wars var för sig eller blandar hej vilt. Om vi i reklamen möter modiga prinsessor och kärleksfulla riddare eller med ändrade prefix. Om specifika färger är dedikerade pojkar respektive flickor eller inte. Eller om leksakskataloger/reklamblad använder killar för tjejleksaker och tjejer för killeksaker eller tvärtom. VAD ÄR DET VI TROR ATT VI SKA UPPNÅ? Noll brottslighet? Nedrustning och fred i världen? Lösningen på klimatfrågan? Just asking……

Personligen förespråkar jag individens frihet. Jag fostrar mina söner till och proklamerar för mina elever att allra först ser man till att fullgöra sina skyldigheter, därefter kan man åtnjuta  sina rättigheter. Att vem du är aldrig kan reduceras till vilka kläder du bär, vilken hudfärg du har, vad du tjänar, hur du bor eller väljer att se ut. Ej heller förstås vilket könstillhörighet du har. Personligen anser jag att det är vår främsta uppgift som förälder att se till att fylla våra barn med kärlek, trygghet, harmoni, empati och känslan av att de duger. Precis så som de är. Och att alla andra har rätt att vara precis just så som de är.  Individens frihet har inget med könstillhörighet att göra. Och vem har sagt att bara för att någon anser något som manligt eller kvinnligt finns det en värdering insprängd i det? När blev ett konstaterande en värdering? Och i vems ögon ligger det tolkningsföreträdet?

I varje situation här i livet har du en valmöjlighet. Det ligger utanför vår egen möjlighet/förmåga att bestämma hur andra ska bemöta oss eller med vilken inställning. Ingen kan någonsin få oss att känna oss mindervärdiga,  misslyckade eller nedvärderade utan vårt eget medgivande. Jag har aldrig känt mig kränkt, ej heller förfördelad för att jag är kvinna. Har jag blivit illa bemött? Yes! Har jag blivit illa behandlad? Absolut! Har jag blivit förbisedd? Var så säker! Men jag har aldrig valt att projicera detta till en könsrelaterad fråga. Jag tar de strider jag anser nödvändiga för att ingen ska trampa på min integritet. Och jag väljer att inte ta ansvar för andras handlingar. Inte för mitt liv skulle jag heller välja att tro att det har något med mig som kvinna att göra. Men jag är kvinna och jag är jäkligt stolt över det. Mina söner är pojkar (helt uppenbart) och jag vill att de ska bära sin könstillhörighet med samma stolthet. Lika väl som att de med självklarhet skall kräva respekt för den individ de är. Oavsett om de väljer att använda byxor eller kjol, dansa balett eller spela hockey, ha kort eller långt hår. Oavsett om de är duktiga i språk eller matte, väljer att utbilda sig till sjuksköterska eller snickare, leker med bilar eller Barbiedockor.

Jag är lite trött på att få mig ”hen” skrivet på näsan (och ja, jag har några färska incidenter i åtanke). Att några vill försöka få mig att framstå som mindre anno 2013 för att främst min yngste son Gabriel varken vill måla naglarna, ha långt hår eller kjol. Nä, jag är varken gammeldags eller trångsynt -men j-ligt lyhörd. Min son vill inte. PUNKT! Han trivs med att klä sig i blå, gröna, vita (hjälp!), svarta kläder. Han vill ha kort hår och han vill absolut spela fotboll. Och innebandy. Och handboll. Han älskar att leka utomhus och gärna i skogen. Han väljer aktivitet, inte kön på den han vill leka/vara med.  Inte för en sekund tar han illa upp för att någon kallar honom HAN eller benämner honom med epitet som kille/pojke/grabb. (Det gör för övrigt inte jag heller). Och jag tror aldrig jag har hört eller fått mig till livs att han har varit nedlåtande mot någon som gör andra val. Innebär detta då per automatik att han är en dålig världsmedborgare och jag då en könsstereotyp mamma av värsta sorten. Eller vad? Just asking….

Lillördag vänner. Regnet öser ner och här hemma har Gabriel två kompisar på besök i eftermiddag. TB är i skolan och hade en viktig konversation att ta itu med idag med skolans förstelärare – en konversation som jag vet att han kommer att fixa galant. Ikväll har han sen träning och därmed blir det ett underbart eftertraktat Taxi3-uppdrag. Eller vad sägs om träning 21-22.30. Lovely!

Kram Mia

8 thoughts on “Om mitt barn inte vill vara hen då?

 1. Jag ogillar ”hen” väldigt skarpt, men jag lovar att inte gå igång på det här och nu… Jag bryr mig inte ett dugg om ”tjejjigt eller killigt”, ”manligt eller kvinnligt”, könet är inte viktigt, men om en kille vill göra saker som anses vara killiga så ska han göra det, eller om tjejen vill klä sig i ”killkläder” Gör det!!
  Oj då, nu började jag visst ändå……
  Kram på dig

 2. Så bra skrivet! Jag bryr mig inte så mycket om könstillhörigheten. Jag har tre pojkar som är väldigt pojkiga, men visst har Noah en rosa RL skjorta i garderoben. Sophia älskar att vara en prinsessa och favorit färgen är rosa. Det är hennes val. Jag uppfostrar mina barn till att bli omtänksamma, hjälpsamma människor och det där med tjej eller pojk grejor låter jag bli att fokusera på. De väljer själva.

  Kram

 3. Jag förespråkar också individens frihet och är lyhörd för deras personliga önskemål. DET är modernt! Att bli påprackad andras värderingar om hur man bör uppfostra sina barn ”neutralt” är ju att förbise deras unika jag.

  Ett alldeles briljant inlägg, Mia! Igen. Bravo!

  (kolla din mail förresten)

  kram/
  Fina Frun.se

 4. Hej! Hittade dig hos ”banditen” o såg det du skrev om ”hen”…du har nog missuppfattat det hela! Genusdebatten handlar inte om att tvinga någon ha långt hår, kjol o leka med Barbie utan att ge alla människor rätt till allt! Tänk på de kvinnor som kämpat för en mer rättvis värld och hade de inte gjort det hade vi kvinnor inte ens haft rösträtt!!
  ”Hen” är bara ett ord så man slipper skriva han/hon när man inte vet könet eller där könet inte spelar roll

  • Hej på dig och vad kul att du hittade hit! Jag tror inte att jag har missuppfattat hen-debatten, men de som klankat ner på mig har nog gjort det. Jag är absolut för jämställdhet mellan könen och att ALLA bör bli behandlade som den individ den är. Välkommen tillbaka! Kram Mia

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *