Skolcool – matutbildning!

Om mat har alla åsikter – vi älskar och vi avskyr, det smackas och görs grimaser, vi hyllar och vi sågar. Att få ihop matpusslet hemma i sin familj kan vara en utmaning i sig. Tänk då vilken grannlaga uppgift det är att servera skollunch till en brokig skara människor från 6 till 16 år med tillhörande personalgrupp. Varmt välkommen till veckans skolcoola hemlis!

Det står ställt utom allt rimligt tvivel att skolmat och hemmamat spelar i helt olika divisioner – ett faktum med tillhörande argument som inte helt självklart är känt av alla skolans aktörer. I år beslutade rektorskan därför sig för att upprätta och genomföra en matutbildning med våra elever. Frågan på vilka grunder skolmat existerar är nämligen helt berättigad. I min utbildning har jag fokuserat på typiska situationer som vi har identifierat hos oss, vad som skiljer hemmamat från skolmat, skollunch som energi för att kunna prestera (både i skolan och kring fritidsaktiviteter), mat som vetenskap och konst samt respekt. För jag tror nämligen…..jag tror att mycket av det vi tycker borde vara självklart, inte alls är det. Barn och ungdomar vet inte vad det är som gäller egentligen. De tror allra mest att vi är deras motståndare och allt vi vill göra är att förbjuda det goda i livet. Att vi ska predika om hur hemskt det är med snabbmat, godis, läsk och glass. och det är det enda de lyssnar efter. I annat fall har de för länge sedan slutat att lyssna Min förhoppning är att mina Svettpärlor idag fick en helt annan upplevelse.

Vet du själv vad det är som gäller för skollunch? Om inte kommer här en kortversion. Håll till godo! Skolan skall enligt skollagen tillhandahålla kostnadsfria och näringsriktiga skolmåltider. Enligt Livsmedelsverkets rekommendationer skall skolan också se till att skapa bra matvanor i en trevlig miljö hos sina elever. Det bör vara kockarna som får sköta inköp och menyskrivande. Vuxna bör äta tillsammas med barnen och man bör skapa ett forum (klassråd, elevråd, matråd) där skolluncherna får möjlighet att diskuteras. Alla elever bör äta lunch mellan 11 och 13 – ett bekymmer på många skolor där de yngsta eleverna inte sällan äter redan 10.30. Salladsbuffén skall alltid finnas före den varma maten i serveringslinjen och man bör erbjuda 5 olika sorters grönsaker. Skolan bör servera soppa en dag i veckan (med smörgås och pålägg samt i vissa fall yoggi som komplement), fisk 1-2ggr samt alltid lättmargarin. Som dryck bör vatten och lättmjölk erbjudas. Det är ok med sylt och ketchup till de maträtter som så ”kräver” detta. Skollunchen ska stå för 25-30% av elevernas totala näringsintag och som mellis på fritids är det lämpligt att servera fil, flingor, yoggi, smörgås, pålägg, mjölk och frukt. Det finns inga nationella riktlinjer för hur mycket en portion  skollunch ska kosta. Tyvärr säger jag. Det finns alldeles för många kommuner som satsar alldeles för lite på sin skolmat. Tyvärr! Livsmedelsverket lutar sig mot forskning när de påtalar att de elever som äter skollunch har bättre förutsättningar att lära och prestera.

Om du som förälder ska engagera dig i något när det gäller ditt barns skolgång så är det på många skolor skolmåltiden. Be rektorn tala om hur mycket de satsar på detta, vad en portion får kosta på just ditt/dina barns skola, hur de säkerställa Livsmedelsverkets rekommendationer etc. Fråga gärna hur länge maten står på varmhållning (eftersom näringsämnena snabbt avtar lätt). På Svettpärlan har vi satsat på att bygga ett eget tillagningskök och att anställa två a la cartekockar. För oss är det en självklarhet att följa Livsmedelsverkets rekommendationer och jag vet att vi satsar långt mer än många andra skolor ( i kronor räknat) på den mat som serveras.  Denna och nästa vecka ser vår matsedel ut så här:

Måndag: Pasta och Köttfärssås, Tisdag: Kassler, ris och champinjonsås, Onsdag: Ugnsstekt lax med potatis och dillmajonäs, Torsdag: Minestronesoppa, yoggi, smörgås och pålägg samt Fredag: Kebabtallrik

Måndag: Pasta och strimlad biff i dijonsås, Tisdag: Cowboysoppa, smörgås och pålägg, Onsdag: Sprödbakad fisk, potatis och stuvad spenat, Torsdag: Potatisbullar  och stekt fläsk, Fredag: Kycklingsfilé, ris och sweet chilisås

Jahaja, torsdagen är här och för att vara helt ärlig snart över. Vi har precis käkat kvällsmat och nu väntar Stockholmsderby i tv-soffan. Paint it black…..

Kram Mia

 

 

 

 

8 thoughts on “Skolcool – matutbildning!

 1. Så härligt gott det låter med era veckomenyer . Tror jag ”snor” dem rätt av. Har sådan ide torka i köket efter resan så de kom så lägligt. Cowboysoppa låter spännande. Vågar man fråga le chef efter recept ??

  På barnens nya skola ställer de fram tallrikar med de två rätter som finns att välja så barnen ser hur de kan kombinera en mättande och nyttig lunch.
  Det har lett till mindre svinn vilket är viktigt.

  En annan fråga. Finns det någon regel på hur många barn en lärare max får ha med sig när de rör sig utanför skolans område?

  Tack för ännu ett givande skolcool.

  kram

  • Varsågod och sno darling….Jag vet precis vad du menar med idétorka. Hua! Men jag står gärna till tjänst med lite matsedelsinspo vetdu. Självklart ska du få receptet. Kommer under morgondagen – måste luska lite hos Le Chef först tillsammans med svar på frågan. Kram och ha en god helg!

  • Tack fina du…..Nä, många har mycket synpunkter på undervisningsmetoder etc. Ibland tänker jag att det finns mycket annat att engagera sig i egentligen. Kram Mia

  • Varsågod sötnos……Nä, visst kan man vara missnöjd ibland och ibland supernöjd. Mat och smak är ju så olika. Kram Mia

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *