Skolcool – om en skola måste stänga!

Det är lätt att tro att skolan är en institution som alltid fysiskt har funnits och att alla skolor för alltid skall finnas kvar. Så är det naturligtvis inte. Ibland väljer man att stänga skolor (kommunala likväl som friskolor) pga bristande elevunderlag och i väldigt få fall har Skolinspektionen gått in och beordrat en omedelbar stängning av en verksamhet. Frågan vad som händer med en skolas elever då den går från ”verksam” till ”stängd” är förstås berättigad. Alldeles särskilt med tanke på gårdagens händelse på Lundsberg. Varmt välkommen till veckans Skolcool!

Om en skola utav någon anledning (bristande elevunderlag, vitesföreläggande ej uppfyllt, konkurs eller helt enkelt ihopslagning med någon annan skola) måste stänga blir elever och personal helt oundvikligt drabbade på något sätt. Personalen har sina anställningsvillkor, men eleverna är det hemkommunen som sörjer för. Det innebär alltså att kommunen skall erbjuda eleverna en annan skoltillhörighet – det vanligaste är sin hemskola. Hemskola är den skola man under grundskoletiden geografiskt tillhör (om man inte gör ett aktivt val till en annan skola) med utgångspunkt från den adress där man är mantalsskriven. För gymnasieelever finns inte hemskolor, men hemkommunen ansvarar alltså för att eleven får en ny skoltillhörighet. Förhoppningsvis får man plats på ett likvärdigt program, men har man valt ett specialutformat program på annan ort finns ju alltid risken att man måste välja nytt om man måste flytta hem. Ingen elev blir dock utan skolplats.

Och visst är det sorgligt om en skola måste stänga. Men i Lundsbergsfallet var det sannolikt en omöjlighet att låta bli. Efter förra årets olika anmälningar kring missförhållanden avseende likabehandling, elevers trygghet, mobbing, trakasserier och kränkande behandling samt den utredning som så sent som i april slog fast att det måste vidtagas olika åtgärder, måste på något vis måttet ha varit rågat. Uppenbart räckte inte de av rektor, ledning och styrelse beskrivna åtgärder som vidtagits, då det några månader senare är elever som bränns med strykjärn. Hur man nu i hela fridens namn kan komma på den idén? Det står ställt utom allt rimligt tvivel att man inte kan garantera elevers trygghet samt att uttrycken ”främja aktning för varje individs egenvärde” och ”respekten för människolivets okränkbarhet” inte efterlevs i praktiken. Och det må vara hänt att de elever som inte är berörda av händelsen är ledsna och sorgsna över att inte ha sin älskade skola kvar. Kanske borde man ha tagit itu med dem som på olika sätt har misskött sig i det mellanmänskliga samspelet för länge sedan, ty förmodligen resonerar Skolinspektionen att det är skolans ledning (rektor och styrelse) som är oförmögna att skapa förutsättning för att garantera alla barn och elevers trygghet i skolan. Det är alltså inte så att Skolinspektionen utför en kollektiv bestraffning till Lundsbergs elever – det där är viktigt för alla parter att inse. Skolverkets Generaldirektör Anne-Marie Begler gjorde igår en storstilad intervju på plats i Aktuellts studio. Lugn, saklig, konkret och svarade på frågor – en otroligt proffsig kvinna helt enkelt. Deras beslut känns genomtänkt….

29 augusti i den Blekingska Happyvardagen (eventuellt även där ni befinner er. Hehehe…lät som om vi hade en egen kalender nämligen) och vi har galet vackert väder. Sol, värme, bikini på och skönt altanhäng. Liten Gabriel vaknade nämligen 03.20 och mådde illa. Toalettfesten fortsatte sedan in på fömiddagen. Whoop whoop – superkul. Not! Nu har den bleka nosen dock återfått lite färg och smörgåsrån samt avslagen Coca-cola har fått stanna kvar i magen. Det tackar jag extra för. Jag har nämligen en utpräglad avsky för föda som kommer på returen – ”intagen föda återtages ej” är min melodi. Själv har jag mått illa hela dagen, vilket förmodligen bara är psykiskt betingat av vad natten har gett mig för vibbar. TB går eftermiddag i skolan och skall sedan fara direkt till träningen. Maken befinner sig med SpanienL på golfbanan. Ikväll har jag ännu ett föräldramöte och imorgon vabbar jag igen. 48h efter sista toalettbesök innan återgång till skola är en rekommendation som även rektorskan snällt får respektera nämligen. Hoppas på ännu en fin sensommardag då. Kram Mia

 

4 thoughts on “Skolcool – om en skola måste stänga!

 1. Då hoppas vi att förkylningsbacillerna flög med ut , så sonen er är på fötter igen imorgon och att du klarar dig ifrån eländet.
  Ta i trä , men här är vi vrålförkylda men utan feber så vi är ute så mycket som möjligt i friskaluften.
  Visst är denna augusti månad underbar vädermässigt 🙂
  Ha nu en lugn kväll efter möte och allt.
  Kram

  • Åh krya på er vännen. Skönt att kunna vara ute – vi har också försökt utnyttja dagen. Hoppas ni får en skön fredag. Kram Mia

 2. Hoppas verkligen att ditt illamående ”sitter i huvudet”, det är ingen vidare sjukdom. Hopppas sonen är bättre.
  De där 48 timmarna är lite sega, men ack så viktiga att följa. Det är nog många som inte gör..
  Kram på dig

  • Det hoppas jag också vännen….Piggare son ikväll så jag hoppas på en skön hemmadag imorgon. Ha en fin fredag…Kram Mia

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *