Skolcool – rutiner i all ära…..

…men glöm för guds skull inte bort den ack så viktiga ställtiden. Läsåret är igång igen och så även rektorskans Skolcoola hemlisar – som alltid på en torsdag. Nästan lika självklart som ärter med fläsk, just på torsdagar alltså. Är du nytillkommen läsare är mitt torsdagstema ett försök att berätta om skolan från den andra sidan. Skolan i sig har i stort sett alla jag möter synpunkter om och definitivt erfarenheter ifrån, varför det kanske kan vara skoj att veta hur vi i skolans värld tänker och resonerar egentligen. Tveka inte att ställa frågor eller kom med önskemål om ämne att ta upp……Håll till godo!

Skolstartspaniken har väl möjligtvis precis hunnit lägga sig (hur får man barnen att somna i tid för första skoldagen?, har vi alla saker hemma? och hur ska vi hinna allt?), då nästa brukar slå till med full kraft. ”Att komma in i rätt rutiner igen”. Jag vet måååånga familjer där man ägnar de sista semesterdagarna åt att förbereda för skolstart och jag vet minst lika måååånga familjer som sedan både sliter sitt hår och blir ovänner på kuppen i jakten på att hitta tillbaka till sina gamla rutiner. För hur lätt är det egentligen att plötsligt gå och lägga sig flera timmar tidigare på kvällen, vakna pigg och utvilad, käka en sådär perfekt nyttig frulle OCH få med sig alla saker och människor och komma i tid till förskola/skola/jobb? Hur är vi egentligen funtade när vi tror att bara för att juli blir augusti och den 20:e blir den 21:e så ändrar vi oss som genom fingerknäppning? Åtminstone här i Happyvardag är solen uppe en god bit in på kvällskvisten och alla aktiviteter och matcher existerar i samma tid och rum som då vi levde sommarlov. Solen skiner när vi äntrar hemmet på eftermiddagen och poolbad/altanhäng och sommaraktivieter är lika lockande idag som förra veckan. Längtan efter en mysfrulle med nybakade frallor och oceaner av tid är lika stor och semesterhjärnan har ännu inte bytt skepnad. Vi hoppar i shorts och tischa, flipflops och håller tummarna för att värmen ska bestå åtminstone över dagen. Jag skulle vilja påstå att det är ett under att så många saker fungerar så bra som de gör.

Jag är ganska övertygad om att detta känns igen. Här och var. Och vet ni vad, vi i skolans värld har heller aldrig förväntat oss att allt ska flyta perfekt från dag ett. Insikten i att Sagofen med sitt trollspö som svingar över oss i en alternativ tillvaro bara existerar i sagornas värld, ja den drabbade oss för mycket länge sedan. Ty vi som jobbar i skolans värld, vi är ju någonstans också bara helt vanliga människor (jaja, jag vet att det där kan vara lite svårt att tro efter att ni har mött oss men ändå….). Som har varit lediga sedan juni. Och som har levt sommar- och semesterliv. Som nu ska försöka anpassa oss till vårt läsårsliv. Att det behövs ställtid för att överleva, det står ställt utom allt rimligt tvivel. Så du förälder, du som förbannar dig själv för att du inte lyckas få din älskade gullunge i säng i bra tid. Eller du, du som får ångest bara av att tänka på alla de kläder, stövlar och saker du inte har sett till ha kommit med till skolan ännu. Och du förälder, du som nästan skäms ögonen ur dig för att du får muta med en kanelbulle och saft till frulle för att överhuvudtaget få i din sötnos något ätbart. Du, ja just du…..sluta omedelbart upp med det du håller på med. Vet med dig om att du är en högst normal och ytterst kompetent förälder. Sluta lek leken ”vi-måste-vara-perfekta,ha-koll-på-allt-och- göra-precis-allt-rätt-just-nu-annars-pratar-nog-alla-som-jobbar-i-skolan-om-oss”. Den där leken är inte gynnsam för någon. Släpp ångesten och lev för sjutton. Tänk att om några veckor kommer ni alla att ha acklimatiserat er i tid och rum och det mesta har helt naturligt fallit på plats. Och ni har haft det bra som familj under tiden. Sluta ta er själva på så stort allvar. Man är ingen dålig förälder för att man glömmer en matsäck eller inte har köpt nya gympakläder i rätt storlek. Det är ingen som har tid eller ork att prata om andras tillkortakommanden i skolans värld – vi har fullt upp med att överleva själva. Som individer, som lärare och i väldigt många fall även själva som föräldrar. Amen!

Redan torsdag och tröttheten är som en ständig följeslagare. Igårkväll spelade TB match och vi var hemifrån mellan 17 och 21.30 – därmed förstår ni säkert att vi inte på något vis har kommit in i läsårsrutiner och tider ännu. Men vi kom upp imorse också (även om jag skubbade morgonpromenaden), käkade frulle och kom till skolan 07.40 (startar 8.00). Idag står det hemmaekonom på min titel, då mor och fars månatliga ekonomi skall fixas, och förstås ett Taxi3uppdrag. Men ikväll, ikväll ska jag chilla i soffan och bara zappa med fjärren. Imorgon är det mysfredag……Kram Mia

 

 

6 thoughts on “Skolcool – rutiner i all ära…..

 1. Det är lycka att ha fjärren 😉 men hur kommer det sig att jag ändå hamnar på de kanaler med program som maken gillar när han inte ens är hemma ????
  Här har barnen sovit middag och vaknat till på kvällskvisten .
  Sedan har de hållt igång tills ögonlocken blivit tunga igen.
  Känns på mitt morgon humör att jag gärna hade sovit ett par timmar till.

  Men de är pigga och glada och klarar skoldagarna så det är huvudsaken.

  Tack för terminens första Skol cool.

  Ha nu en trevlig kväll med fjärren.
  Kram vännen

  • Hahahaha precis så är det här med. Just nu zappar maken mest mellan friidrott och golf. Som det kan bli….Kram Mia

 2. Vad jag själv minns från skoltiden och nu märker från barnen (ungdomarna) är att första veckan är en uppstartsvecka i skolan, varken schema eller lektioner är påbörjade slaviskt utan mer en mjukstart. Guld för att inte chocka de små liven tycker jag!!
  Kram

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *