Skolcool – Barn och datorer!

Hej där förälder! Tvivlar du ibland på om det där med spel, datorer och tv-spel är så himla dumt och farligt som en del gärna vill utmåla det som. Alla de som tycker att man måste tidsbegränsa sina barn vid dessa aktiviteter. De som säger att barn blir passificerade. Och får fyrkantiga ögon (obs skämt, men det fanns ju en generation då detta uttryck faktiskt användes). Somliga säger att barn blir lata och bekväma, får rubbade sömnvanor eller blir storkonsumenter av läsk, godis och onyttigt käk om de spenderar för mycket tid framför ovannämnda apparater. Det här inlägget tillägnar rektorskan er allesammans. Varmt välkommen till veckans Skolcool!

Brukar en TV-apparat, en dator, en mobil, en TV-spelskonsoll eller spel av olika slag komma tillsammans med en varningstext angående ovanstående ”faror”? Tycker du att det skulle kunna tänkas behövas? Rektorskans inställning är glasklar i ärendet. Barn av idag tillhör ”digital natives” – de är födda i en värld där det för dem alltid har funnits datorer, internet, google. De använder tekniken på ett väldigt  naturligt sätt till kommunikation, information och lärande. Flera av oss vuxna minns en tid då datorer knappt existerade och vad då internet och World Wide Web? Googla saker? Använd lexikon, telefonkatalog och IPP (Info På Plats). Vem har inte svurit över ständigt upptagetton då man ville nå någon och om man ville bli nådd, ja då fick man snällt vänta hemma vid telefonen och se till att den var ledig. Det är vi som är ”digital immigrants” – på besök i en värld vi inte alltid har så lätt att förstå oss på.

Datorer, tv-spel, internet och allt däremellan är inte farligt. De är i sig inget hot mot vår existens. Och det är väl inget fel i att som förälder ha en handlingsberedskap kring hur man i sin egen familj vill skapa goda dator/spelvanor. Rektorskans erfarenhet är att spelkonsoller, datorer, tv och spel kan vara en otrolig hjälp i lärandet. Vi har aldrig haft restriktioner för våra barn i tid kring användandet – det har inte behövts. Jag skulle vilja påstå att sett över tid har våra söner varit självreglerande och vi som föräldrar har valt att dels försöka följa deras periodisering och dels se till att göra andra aktiviteter (utevistelse, gemensamma projekt, baka, handla, samvaro etc) så attraktiva så att de så småningom växlar fritt dem emellan. Våra söner har lärt sig massor i kunskaper, färdigheter och erfarenheter genom tv-program, filmer, spel och chattande. Och vi har aldrig medvetet riktat in dem eller bara tillhandahållit pedagogiskt material. Visst har det funnits perioder då mycket tid ägnats framför dator/tv och visst har det funnits spel som vi ansett som mindre bra eller tom mindre lämpliga. Detta har vi valt att använda som utgångspunkt för diskussioner av olika slag med grabbarna och på så vis försökt guida dem på rätt väg. TY LIVET HANDLAR INTE OM ATT FÅ VÄGEN SOPAD OCH TILLRÄTTALAGD FRAMFÖR SIG. Det där utvecklar inga kreativa, initiativrika, ansvarsfulla och eftertänksamma medmänniskor till vårt samhälle. LIVET HANDLAR OM ATT HJÄLPA SINA BARN ATT TILLÄGNA SIG EN HEL VERKTYGSLÅDA FÖR ATT KUNNA MÖTA OLIKA PERSONER OCH OLIKA SITUATIONER, NU OCH I FRAMTIDEN.

Så låt ditt barn använda tv, dator, mobil eller vad ni har tillgång till. Skapa goda vanor för användande som fungerar i er familj. Försök förstå att tekniken är ett verktyg ditt/dina barn bör lära sig hantera. Undlåt aldrig att ta ditt ansvar för guidning och uppföljning i teknikens spår. Och låt gärna ditt/dina barn lära dig. Bara för att du är vuxen, måste du inte kunna allt bäst. Det är ingen prestigförlust, tvärtom – en otrolig källa till samhörighet, växande och lärande. Amen!

Vabtorsdag i den Blekingska Happyvardagen. Liten Gabriel är helt klart på bättringsväg och en dags vila till gör honom nog gott. Vi har haft soffmys och lite altanhäng, fixat hushållstrix och ”jobbat” i pysselböcker. Men mest av allt har vi idag kollat hans Amerikanska filmer på datorn – Umizoomie som tränar färger, former och siffror på engelska, Dora the Explorer som bjuder på engelsk begreppsträning samt Byggare Bob som lär oss en hel massa vardagliga ord på det spännande främmande språket. Dessutom sjunger han glatt med i de engelska varianterna av signaturmusiken. Maken är och fixar inför plattbyte i trädgården, TB slutar sent efter nationellt prov i svenska (uppsatsskrivning). Ikväll vankas det träning, Taxi3-uppdrag och Salviagrillade kycklingklubbor med fetaoströra och en krispig sallad. Kram Mia

4 thoughts on “Skolcool – Barn och datorer!

 1. Ja,lär mig gör barnen om allt t.om tv kontrollen som skall täcka upp alla tekniska apparaturer på ett litet tryck här och här …….mamma du lyssnar ju inte …… 🙂
  Jag som hellre diskar för hand än trycker på knappen där också.
  Tvättmaskinen däremot där kan jag min sak !!

  Underbart inlägg om dagens teknik!

  Så härligt med all engelska som intresserar Gabriel . Det kommer han ha nytta av i sommar igen och säkert göra ett och annat köp själv over there !

  Kram och ha en skön kväll.

  • Tack söta du…..Jag lär mig också massvis – vad skulle jag ta mig till utan min TB och GB. Det är enormt spännande med Gabriel som försöker imitera engelskan. Ska bli kul att se vad som händer i sommar….
   Kram Mia

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *