Skolcool: Simundervisning

Det är spännande att botanisera i Lgr11 och dess kursplaner. Att läsa om det centrala innehållet för ämnet och vad kunskapskraven är. NI vet väl att ni hittar dem på skolverket.se? Idag ämnar jag prata lite om vad ämnet ”Idrott och Hälsa” innehåller. Varmt välkomna till veckans Skolcool!

Det centrala innehållet för ämnet är indelat i underrubrikerna: Rörelse, Hälsa och Livsstil samt Friluftsliv och Utevistelse. Under rubriken Rörelse står det kring simning för åk 1-3: ”Lekar och rörelser i vatten. Att balansera, flyta och simma i mag- och ryggläge.” För åk 4-6 ”Simning i mag- och ryggläge” och för åk 7-9 ”Olika simsätt i mag- och ryggläge”. När det gäller kunskapskraven står dte samma för åk 6 och 9, dvs ”Eleven kan simma 200 meter varav 50 m i ryggläge.” Ja, och ska eleverna kunna det så måste man naturligtvis ägna tid åt det i undervisningen. På Svettpärlan har vi simundervisning i åk F och 1 varje vårtermin 1ggr/vecka. Två av mina pedagoger är dessutom också simskolelärarutbildade varför vi kan sköta undervisningen helt självgående. Elever som av någon anledning inte har lärt sig inom ramen för denna undervisning, erbjuds möjlighet att deltaga även i andra årskurser. Kommunen gör simtest i åk 3, 5 och 8 och vår egen idrottslärare varje läsår.

 

Det är spännande att botanisera i Lgr11 och dess kursplaner. Att läsa om det centrala innehållet för ämnet och vad kunskapskraven är. NI vet väl att ni hittar dem på skolverket.se? Idag ämnar jag prata lite om vad ämnet ”Idrott och Hälsa” innehåller. Varmt välkomna till veckans Skolcool!

Det centrala innehållet för ämnet är indelat i underrubrikerna: Rörelse, Hälsa och Livsstil samt Friluftsliv och Utevistelse. Under rubriken Rörelse står det kring simning för åk 1-3: ”Lekar och rörelser i vatten. Att balansera, flyta och simma i mag- och ryggläge.” För åk 4-6 ”Simning i mag- och ryggläge” och för åk 7-9 ”Olika simsätt i mag- och ryggläge”. När det gäller kunskapskraven står dte samma för åk 6 och 9, dvs ”Eleven kan simma 200 meter varav 50 m i ryggläge.” Ja, och ska eleverna kunna det så måste man naturligtvis ägna tid åt det i undervisningen. På Svettpärlan har vi simundervisning i åk F och 1 varje vårtermin 1ggr/vecka. Två av mina pedagoger är dessutom också simskolelärarutbildade varför vi kan sköta undervisningen helt självgående. Elevern som av någon anledning inte har lärt sig inom ramen för denna undervisning, erbjuds möjlighet att deltaga även i andra årskurser. Kommunen gör simtest i åk 3, 5 och 8 och vår egen idrottslärare varje läsår.

Hur gör man på ert/era barns skola med simundervisningen?

Redan torsdag, vart tog denna veckan vägen egentligen? Sen eftermiddagskonferens idag också och sedan Taxi3 uppdrag ikväll. Men imorgon, imorgon firar vi fredag och sedan helg. Lovely! Kram Mia

 

 

 

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *