Att tro på tomten!

Högst aktuellt ämne idag….Vem vågar säga en lilljul att den inte tror på tomten? Dåliga vibbar, ju. Fantastiska Fia Fit (http://fiafit.se/) skrev för ett tag sedan om sin ”oro” över att sonen fortfarande tror på tomten och att han kanske skulle komma att bli retad i skolan för det. Gabriel tror också på tomten. Och jag tycker det är så jäkla befriande härligt. Jag ser det som ett friskhetstecken, ja kanske till och med sundhetstecken – att det finns hopp för mänskligheten. Barn ska vara barn ska vara barn….
 
Barn ska transportera sig obrysamt i tiden. De ska leka och stoja. Barn ska våga tro på det vackra, det kärleksfulla. Fantasin ska flöda. Låtsaskompisar ska varvas med tomtar och troll, spöken och dinosaurier och alltid skall det goda segra. De ska vara hjältar. Barn ska få vara nyfikna, fulla av bus och skratt. De ska tro på tomten. Tro på sin odödlighet. Tro att de är världens mitt. Så befriande härligt. Ty tids nog kommer livet ifatt dem. Tids nog kommer de alla begränsningar att gnaga dem. Tids nog kommer de att tvivla.
 
 
En 6-åring ska vara gäst i verkligheten – inte beskåda den krasst och verklighetstroget. En 6-åring ska inte självmant värdera lägen, kritiskt granska varje situation – en 6-åring ska leva. Låt oss uppmuntra dem till att vara barn. Låt oss inte göra dem till små vuxna i förväg. Låt oss fylla dem känslan av att de är världens mitt, att de är hjältar och de duger. Låt dem tro på tomten. Och låt dem upptäcka hur det verkligen ligger till när tiden är mogen för det. Låt oss fylla dem med mod att svara andra: ”Var och en får tro och tycka vad den vill”. Och låt oss för guds skull lära dem att ingen har givit dem rätten att värdera eller döma andras tyck och tänk.  BTW…..det vore fint om en del vuxna började bejaka barnet inom sig. Att ta sig själv på för stort allvar kan aldrig vara nyttigt. Så….Dear Santa, please bring me all I want for Christmas. Please!
 
Lillejulafton har nu nått kvällen här i Happyvardag. Vi har haft en underbart mysig dag med lite lagom fix – nu doftar huset av  pepparkaksgrissini, nygriljerad skinka och lite annat smått och gott. Kvällen skulle enligt planen har tillbringats med kompisar från restaurangeran, då Henke med familj kommer hem från Kanada men eftersom snöstorm är i antågande och våg väg redan är ihopdrivad, vågar vi oss inte på en utflykt. Det vore ju högst förargligt om pojkarna skulle få fira julaftonsmorgon ensamma här i huset. Dessutom är inte TB så pigg att han fixar barnvakteri med Gabriel en hel kväll. Trist, men sant…..så är livet med barn.
Kram Mia
 
 

4 thoughts on “Att tro på tomten!

  1. Helt underbart skrivet Mia! Verkligen en fröjd att läsa! Vi har också två som tror. Som kanske egentligen befinner sig i gränslandet men som inte riktigt vill släppa taget. Kram vännen!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *