Skolcool – att hålla föräldramöte!

Veckans skolcoola hemlis handlar om något som känns ytterst aktuellt just nu – nämligen föräldramöten. Följer man facebook, bloggar och twitter och ja, för all del om man bara är det minsta lilla uppmärksam på samtal runtomkring i tillvaron, så inser man att det går någon slags föräldramötestromb genom vårt vackra land just nu. Idag avhandlar rektorskan föräldramötet från ”den andra sidan” så att säga….Varmt välkomna!

Det är lämpligt att man som skola ser till att erbjuda minst 2 föräldramöten/läsår och att ett ligger nästan i samband med skolstart känns därför ganska naturligt. Skolans styrdokument anger inte vad vi ska ta upp på föräldramöten, ej heller när? hur? eller var vi ska befinna oss. Det finns ingen lathund att tillgå, ej heller några allmänna råd från Skolverket. Hur man hanterar fenomenet föräldramöte är alltså högst upp till varje skolenhet, kanske till och med upp till varje klass/lärare. Och det där mina vänner, det där är både på ont och gott….

För när vi nu har så många fler informationskanaler att tillgå (på Svettpärlan är det hemsida, blogg, Schoolsoft – vårt intranät – mail, mess, läsårsplaneringar, LPP:er, veckobrev, läsårsinformation och månadsbrev, utvecklingssamtal och….) så kan man ju verkligen problematisera kring vad ett föräldramöte ska handla om egentligen. Förr gick man dit för att få information om skolvardagens olika variabler, träffas och prata, hinna ta en fika ihop. När man nu hittar alla dessa saker i andra forum, hur viktigt blir då ett föräldramöte? Frågan är berättigad med tanke på hur tidseffektivt samhället kräver att vi lever. För handen på hjärtat, hur många har tid att stå kvar och prata en stund? Hur många tittar inte på klockan och liksom i sitt stilla sinne funderar på när man kan komma ifrån? Till allt det där andra vi ska hinna med också.

Skolans uppdrag är att göra föräldramöten intressanta och väl värda att investera sin tid i, anser jag. Jag motsäger mig inte hederlig gammal info och förtydligande, men det räcker inte för att frälsa mig. Jag vill ha info utöver det jag kan hitta i olika forum och kan läsa mig till på egen hand. Jag vill gärna ha en möjlighet till diskussion kring något som är aktuellt just för tillfället. Och ett föräldramöte får gärna ha ett tema som lockar – exempelvis betyg och bedömning, fokusområden för aktuell skola, hur gör vi våra utvecklingssamtal intressanta, skolans styrande faktorer, samarbete, ANT, gruppdynamik etc etc etc. Förra veckan höll jag ett f-möte i åk 6 om just betyg och bedömning samt hur man som förälder bäst kan hjälpa sitt barn kring skolarbete, läxor, prov och redovisningar. Flera föräldrar var mycket aktiva med frågor, tankar och synpunkter – det blir både dynamiskt och utvecklande. Me like!

Som pedagog, rektor och skola brottas vi kring tankar på hur man gör ett föräldramöte välbesökt, bra och inspirerande. Vi trevar oss fram och hoppas att vi ger er föräldrar det ni behöver som bäst från oss. Många gånger är vi lite nervösa, eller kanske mer pirriga, kring om vi har lyckats sy ihop ett bra koncept. Det är ju nämligen lite ensamt där på andra sidan som ensam lärare och en sisådär 25-40 föräldrar. Så till dig förälder…..Snälla tveka aldrig att berätta vad du vill att vi ska ta upp. Får du hem en inbjudan till f-möte och du har en idé om vad du skulle tycka är intressant – bums på telefon, mail eller mess. Det ska ju kännas angeläget att komma på ett föräldramöte.

Torsdagen bjuder på åska och regn för oss. Jag är hemma och mellanlandar innan kvällens föräldramöte i åk 2 och 4. TB ska på möte med fotbollen och Gabriel har redan hunnit bada för att hålla sig vaken. Nu ska jag preppa lite mat till kvällen och stryka undan en tvätt. Imorgon ska jag gästspela i köket en sväng, innan vi tar helg. Mysigt, båda delarna!

Kram Mia

6 thoughts on “Skolcool – att hålla föräldramöte!

 1. Sista gången nu. Sen lovar jag att inte säga det igen. Lovar!

  KOM HIIIIIIIIIIT!!!!!

  Med det sagt. Hoppas att allt är bra med er.

  Kram

 2. Jag ska erkänna att många sövande föräldramöten har man varit på… men så finns det några (få) som lyckas engagera och finna mening med ett möte!

  Och ett specifikt tema är en bra ide, som några av barnens lärare anammat!

  Du är alldeles säkerligen en av dem, vars möten man blir trollbunden av 😀

  Kram/Fina Frun

 3. Föräldramöten är bra tycker jag just av den anledningen att det heter föräldramöte…och det är just vad det är även om inte så mycket behöver avhandlas så är det alltid bra att träffas föräldrar och lärare kramis vännen

 4. Hej, intressanta och innehållsrika föräldramöten är alltid en svår balans. Det känns som man upprepar sig från år till år. Har du några bra tema, eller några bra diskussionsfrågor tar jag tacksam emot det! /Caroline

  • Håller med Caroline…..Och då blir dte ju liksom inte så spännande för en som lärare heller.
   Jag anger några exempel i texten, betyg och bedömning, skolans fokuspunkter, profilen etc. Fler saker som vi kör är föräldrarollen tillsammans med Fältis, gruppdiskussioner kring aktuella frågeställningar, styrdokument.
   Ja, det finns väl egentligen massor. Ibland har vi pysslat tillsammans och ibland låter vi dem göra ett gammalt nationellt prov för att kunna prata kring kunskapssyn etc.
   Kram Mia

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *