De de dom dom dom dem dem de

Att nynna en låt, en strof, en refräng. Ett sätt att minnas viktiga ting, som exempelvis tyska prepositioner. Vem kan inte sjunga sjunga de som styr ackusativ på melodin av Blinka lilla stjärna – räck upp en hand!Prova själv: Durch, für, gegen, ohne, um…..Visst förundras vi ibland av hur barn kan lära sig låttexter utantill på både sitt modersmål och andra språk. Borde man inte använda sig av den metoden oftare då? Och kanske i helt andra sammanhang? Det där tåls att tänka på….(och där dök visst dativen upp: Aus, ausser, bei, gegenüber, mit, nach, zeit, von, zu – likväl som BEDA/RIA upp som på beställning: An, auf, hinter in, neben, über, unter, vor, zvischen)

Och Björn Ranelid….Vilken kille! Vilken hjälte! Det måste erkännas att jag inte alls har haft någon som helst uppfattning om honom tidigare. Medan många förfärades över, eller engagerade sig i, om man väljer att se det så,…ja, vad var det egentligen? Något med Let´s Dance, eller vad? Strunt sak samma, fram till i fredags har han liksom varit Mr Nobody för mig. Och så får jag höra en intervju med honom, givetvis i P4 Skåne från Kivik. Och jag blev nog banne mig nästintill förälskad, på studs. Bara så där….Och vad sa denne man som så fullständigt svepte iväg med rektorskan? En ledtråd, det handlar om det svenska språket, grammatik och användarvänlighet. Me like!

Han håller på att göra TV angående detta. Om hur våra barn och ungdomar måste få erövra språket – vårt språk, svenskan. Att man måste kunna grunden för att skapa sin egen personliga språkstil. Att språk är spännande och roligt och långt mer än torra lektioner med traggel. Att valet av var i en mening du placerar ett ord får stor betydelse för hur mottagaren tolkar ditt budskap – inte minst om det är någon med annat modersmål. Och sedan de, dem och dom – något som ofta skrivs fel av både barn/ungdomar och många vuxna. Här kommer ett litet exempel:

De åker bil. De åt middag. De bor i Blekinge.

Dom kan användas i ovanstående istället för de. När jag gick i skolan fick man inte skriva dom, eftersom det ansågs som talspråksformen av just de, det är annorlunda nu. Dem är dock något helt annat. Dem används i betydelsen till, för, åt vem osv…

Exempelvis: Jag sprang efter dem. Vi köpte glass åt dem.

Så många människor som skriver dem i betydelsen de och jag får nästan nippran. Jag skriver nog själv inte heller dom. Vissa saker har jag enormt svårt att se i skriven text utan att vilja korrigera. Språkpolis Ranelid…nä, tror han kommer att vilja lära oss viktiga knep på ett roligt sätt. Missa inte hans program. Den killen vet vad han pratar om. Och han kan förmedla det på ett roligt sätt. Språkpolis Mia….nä, inte min roll. Jag skriver också fel och framförallt skriver jag på mitt personliga sätt – här på bloggen alltså. Skriver jag formellt, använder jag en långt mer högtravande svenska. Det är viktigt att behärska ” att skriva till rätt mottagare” – det hoppas jag att vi alla verksamma i skolans värld ska lägga ännu mer vikt vid. Inte minst nu när vår nya läroplan, Lgr11, förespråkar språkutveckling inom alla ämnesområden.

Solig sommardag i den blekingska skärgården idag. Åh, så efterlängtat….Vi startade dagen tidigt med maken till golfbanan och jag på morgonpromenad. Därefter meditativ stund på altanen innan kidsen skulle upp och nicka. TB hade morgonträning 10-12 och då verkställde jag den biljanta idén att klippa gräset. Snyggt blev det. Och varmt var det. Därefter har vi poolat hos syster yster och finaste Matilda. Tack för att ni orkar med oss….Nu ska här snart avnjutas lite Caprese, Pasta Bolognese och lite pizzaslices. Sen ska jag ge mig ikast med vedhögen. Tänk 6 m3 alldeles för mig själv. Det är kärlek det……

Kram Mia

 

8 thoughts on “De de dom dom dom dem dem de

 1. Ja, du stava och uttrycka mig tog lång tid innan jag vågade.
  Stavar som en kratta men fick lära mig i skolan att min fantasi och skriva berättelser var utöver det vanliga så 4 i svenska betyg retade många som igentligen behärskade språket betydligt mer än mig själv.
  Men med lite vilja och att våga kommer man långt med 🙂
  Farmor lärde mig tidigt att dom var ”fel” och att skriva med vänster handen fick man inte i skolan.
  För så var hon upplärd vilket har medfört att jag skriver lika bra med både höger och vänster hand.
  Kanske kan vara bra någon gång i livet 😉
  Att böcker finns är jag så tacksam för och att läsa dina texter är alltid så meningsfullt.
  Ha en fortsatt skön sommar vecka. Kram

  • Jag tycker du skriver jättebra och vilken grej med höger och vänster ju…Underbart att kunna använda båda.
   Tack söta du för fina ord…
   Kram Mia

 2. Att använda melodier för att lära in månader, verb osv är verkligen effektivt och borde nyttjas oftare.

  På bloggen skriver jag ett mer vardagsspråk, lite mer som om man har en avslappnad konversation med någon. Fast jag vet att min mamma (som läser bloggen) får panik på både grammatik och stavning ibland!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *