Soccermum says….Att veta var man har dem!

Att ha fotbollsspelande söner är något jag gillar skarpt. Inte bara för att jag själv är skolad i fotbollskulturen sedan 9-årsåldern, utan för att det finns så många plusfaktorer kring lagidrott. Att kunna inordna sig i ett kollektiv, likväl som att våga hävda sig inom det, är något som tränas i all sin naturlighet. Friskfaktorer, lagkänsla och en träning i etiska/moraliska ställningstagande – allt under ständig tillsyn av en (förhoppningsvis)sund, rättvis och förebildande ledare/tränare. Ibland också av en tillsatt domare. Att dessutom ha fullt upp, som det gärna blir i takt med stigande ålder, med sin idrott skonar ju dem från att hamna i andra typer av sub-grupper, vilka kanske inte alltid har samma typ av upplägg kring ledarskap. Det där känns extra aktuellt med en son i P16.

Vidare gillar jag skarpt att veta var man har ledarskapet och på något vis kunna följa från tanke till handling – att förstå på vilka grunder ledaren fattar sina beslut om uttagningar, restriktioner och uppmuntrande handlingar (läs belöningar). En idrottsledare har ju enorma möjligheter att verkligen fostra goda idrottsutövare genom att uppmuntra (belöna) de som kommer i rätt tid, följer uppställda regler och tillrättavisningar, bidrar till den goda lagsämjan(och inte sätter sig själv i centrum hela tiden), tar egna initiativ för att hjälpa tränare och laget, som verkligen alltid försöker göra sitt bästa istället för att luta sig tillbaka och tror att man är oumbärlig för laget. Helt enkelt genom att lyfta fram de killar/tjejer som visar på det önskvärda beteendet, ty annars visar man ju med all tydlighet att det inte alls är viktigt – att man får sina belöningar ändå. Just för tillfället känner jag att det sända ledarbudskapet alltför ofta landar med det sistnämnda hos Soccermum och det imponerar föga.

Söndagen startade tidigt i Happyvardag. Alla tre sötnosar till vovvar har sovit duktigt, men ville vid 06 har lite uppmärksamhet. Så här blev det långpromenad, lite lightstädning och så långfrulle innan klockan hunnit bli 10.30. I eftermiddag vankas kalashandling, skogspromenad och kanske lite grill på grillplatsen i skogen. Fotbollshelgen har handlat om träning fredagkväll för TB, döma P12 lördagkvällning samt match 19.00 på Valborgsmässoafton. Perfekt tycker Soccermum, man vet definitivt var man har honom – i en lerig fotbollsutrustning på en fotbollsplan nära oss….

Kram Mia

6 thoughts on “Soccermum says….Att veta var man har dem!

 1. Det finns verkligen en lång rad fördelar med att ha fotbollsspelande barn! Minstingen spelar både hockey, fotboll och innebandy och det har verkligen fått honom att växa redan trots att han är såpass liten. Lagsport är toppen på så många sätt.

  Ha en jättefin söndag! Kram

 2. Hej Mia,
  Kul att hitta dig här! Jag har så ont om tid till att läsa bloggar nu i dagarna men jag kikar in hos dig ibland – även om jag inte lämnar några avtryck… Håller med om att Mama-bloggen gått bananas, synd och skam.
  Allt gott till dig, trevlig Valborg och stor kram!
  //Karin (alias Mamma K)

 3. Ja, men som du säger så har tränarna mycket makt i sina händer. Det är bara att hoppas på att de kan förvalta den.

  Än så länge faller Lillebror för åldersstrecket, annars hade vi nog haft 100% av ongarna inom fotbollen.

  Kram

  • Det är fint med fotboll och ledare som tar sig an det på bra sätt. Just nu är jag lite frustrerad bara….

   Kram Mia

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *