Är anfall bästa försvar, eller?

Eller varför inte lägga ner försvaret? Alltså det där är något av en gåta för mig – försvaret alltså. Det är klart att varje land behöver någon typ av försvarstänkande, men är det verkligen rimligt att satsa 40 miljarder på försvaret i Sverige när vi inte har varit i krig på det senaste 150 åren? Jämför den siffran med de 30 miljarder vi betala i bistånd – känns det bra för er? Denna fråga har upprört TB de senaste veckorna så till den milda grad att han återkommer till den om och om igen. Och nu, nu har den bitit sig fast hos mig med…

För mig är försvarsprat politik och det intresserar mig tyvärr föga. All den stund eftersom det känns som om politik alltför ofta flyttar ner på sandlådenivå. Folkvalda politiker som språkar i egen sak. Alltför många politiker som i retoriken egentligen struntar i sitt eget partis linje/åsikter och istället endast går in för att parera motståndarna. Lova stort och håller nästan ingenting. Och så alla dessa skandaler och mediadrevet som liksom fradgatuggande bestar ger sig på den ena efter den andra i jakten på allt mer vidriga och oväsentliga detaljer. Usch och fy och….

Men nu är det politik på hög nivå här i Happyvardag. Imorgon har TB sin ena examination på samhällskunskapskursen i politik, nämligen den stora politiska debatten (den skriftliga examinationen görs nästa vecka). Eleverna har blivit tilldelade olika partitillhörighet och imorgon ska det examineras i retorik och argumentation kopplat till ämnet. TB tillhör Folkpartiet och ikväll finslipas formen här på hemmaplan. Spännande sätt att ta sig an kursen anser jag, vilket gör även den här politiska motståndaren intresserad. Rätt imponerande!

Det är mycket nu på jobbet. Att leva i två läsår har liksom den effekten på en. Just nu är vi inne i en mycket intensiv period av läsåret 11/12 och dessutom planeras saker – stort och smått, helheter och detaljer – för kommande läsår, dvs 12/13. Lätt förvirrande, jag lovar. Idag har dessutom TB skrivit nationellt prov i engelska – hörförståelse (det svåraste tycker jag) och sedan läsförståelsedelen. Han kom ut som en solstråle och var helnöjd. Skönt! Det är sannerligen inte lätt att vara elev i skolan av idag. Undra om man hade klarat det själv? Nu väntar fotbollsträning för TB, chaufförsuppdrag för mig och Gabriel får bara hänga på – maken är nämligen på golfbanan (säkraste stället att hitta honom under vår/sommar/höst). Ikväll satsar jag på att hinna testa tv-soffan, vilket jag ännu ej har lyckats med sedan hemkomsten från Florida. Bara en dag kvar sen firar vi helg.

Och för er som tycker att det är bra att träna sig inför krig – det är alltid bra att träna sig inför nya saker. Exempelvis tycker jag att alla bör, enligt ett visst ålderstariffsystem, träna sig på att gå med kryckor, köra rullator samt transportera sig i rullstol – herregud, man vet ju inte om eller när man drabbas av skada, benskörhet eller sjukdom. Lika lite som man kan sia om eller när det ska bli krig nästa gång……För jag tycker verkligen att det känns olustigt att skolor inte har råd att ge elever det stöd de behöver, tillräckligt näringsriktig mat eller bra läromedel. Eller att gamla och sjuka människor sitter fast inomhus med minimal tillsyn. Att det finns människor som kan betraktas som fattiga och som lever som uteliggare i Sverige 2012. Eller att det saknas ambulanser så att sjuka människor nekas transport och istället dör. Att vi ger mindre i bistånd till människor i nöd, i krig och i svält, än vi satsar på vårt eget försvar. Och att människor ska jobba allt längre innan pension att det inte blir någon tid över. Snacka om att dö på posterande vakt eller för all del i tjänsten. Istället satsar vi på att fullvuxna  människor ska  ”leka krig” för att förbereda sig ifall något skulle hända. Politiskt korrekt, I don´t give a damn….Rent ideologiskt är detta en mycket stor gåta för rektorskan….mycket stor.

Kram och ha en fin torsdagskväll vänner….

 

9 thoughts on “Är anfall bästa försvar, eller?

 1. Man kan ju alltid diskutera vad pengarna ska gå till och hur mycket till vad… Men försvaret gör ju även annat än att förbereda sig inför ett eventuellt krig. En av våra vänner ägnade en arbetsvecka åt att hjälpa till i sökningen efter flygplanskraschen i Kiruna.

  Kram!

 2. Det politiska intresset finns nog visst där hos dig Mia. Det är bara det att du frustreras av det politiska klimatet. Så tolkar jag ditt inlägg som jag för övrigt tycker innehåller många klokheter. Att ha ett försvar bidrar till någon slags maktbalans i vår knasiga lilla värld. Jag anser att det i hela världen satsas alldeles för mycket på att rusta för krig. En utopisk tanke kanske: Men varför inte rusta för fred istället? Utan vapen och soldater alltså.

  Kram

  • Men Linda, precis vad jag tycker….Rusta för fred. Underbar tanke från dig, som jag inte visste att jag egentligen tänker själv.

   Kram Mia

 3. En annan tanke jag tänkt är att med den likgiltiga attityden barnen har idag mot vuxna och mot varandra , skulle de ställa upp på att skydda varandra om det blev krig ?
  Borde satsas mer pengar på ungdomar för att skapa en gemenskap och vi känsla och ge dem något positivt att kämpa för i unga år. Allt är så negativt och tvspel är den nya värnplikten. Snacka om att det finns pricksäkra ungdomar framför tv/data skärmarna.

  Att det finns många äldre som inte kommer ut på flera år kan jag gå i godo för. När vi levererade mat ifrån vår butik till de äldre inom hemtjänsten var jag och hemtjänst personalen de enda som kom på besök och flera som bor i Landshövdinge husen här på Hisingen utan hiss hade inte varit ute på flera år för ingen kunde bära ner dem för trapporn. Skrämmande . Undra vad hembesöken för läkare och när de larmar föratt de är ensamma kostar jämfört mot vad det skulle kosta att ta ut dem då och då?
  Ja , ämnet är hett.
  Hoppas ni får en skön helg. Kram

  • Bra tanke där vännen…Och så sant. Skapa gemenskap, bonda och allt det där. Men barn och ungdomar och gamla ska ju kosta allt mindre….Märkligt det där….

   Kram Mia

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *