Skolcool – Mobilers vara eller icke vara i skolan

Innan den nya skollagen nedtecknades och trädde i kraft (1/7-11) diskuterades det vilt om det skulle kunna komma med ett mobilförbud i denna. Eller åtminstone att man som skola skulle få beslagta ädla ting. På många skolor kan man tro att dessa kära ägodelar skulle vara pestsmittade – minst! Och jag kan inte annat än förundras. Hallå är det inte 2012 eller? När jag hör resonemang om förbud och beslagta och elever som kan fuska, då slår en enorm trötthet till. Gäsp……Vad sägs om tydliga regler, användbarhet och nytänkande? Eller vad sägs om kommunikation, förklaring och ömsesidig respekt? Och för guds skull, när ska skolan och dess aktörer inse att man inte kan gå baklänges in i framtiden. Att åtminstone någon gång försöka spela på elevernas planhalva kan göra underverk. Så till den grad att man förmodligen skulle kunna tala om skolutveckling. Varmt välkommen till Skolcool – hemlisar och ämnen som berör!

Mobiler skulle förmodligen kunna betraktas som våra elevers käraste och mest användbara ägodel – den och deras dator/laptop/läsplatta… Elever av idag är digital natives – invånare, födda och uppvuxna i en värld där IT är en naturlig ingrediens. I deras värld är det helt naturligt att använda ovannämnda atiraljer som digitala verktyg – man kollar upp saker, kommunicerar, lägger in påminnelser, googlar, antecknar ja name it… Faktum är att de på väldigt många sätt är mer rätt i sin färdriktning, om man ska se till våra nya styrdokument, än vad många skolor, rektorer och lärare är. För vi….vi är inga digital natives – vi är närmare att anses som digital immigrants. Vi kommer på besök till en värld vi inte är födda i och absolut inte har helt lätt att förstå. Men precis som andra immigranter bör man vara openminded och försöka ta seden dit man kommer. Det där lämnar definitivt en hel del att önska skulle jag vilja påstå.

Bilden ovan illustrerar vår lilla mobilsamling när åk 9 gjorde sitt nationella prov i NO förra veckan. Självklart kan man inte alltid ha tillgång till sin telefon i skolan. Självklart finns det tillfällen där kunskaper och färdigheter skall kontrolleras, där inga hjälpmedel får förekomma. Självklart är det oförskämt att filma någon som inte vill bli filmad, likaså bör man rikta sin uppmärksamhet mot den/det som är i fokus i varje situation.  Det handlar med andra ord om en situationsanpassning. Men lika självklart är det att vi skolor, rektorer och lärare måste börja se mobiler som hjälpmedel för den nya tidens undervisning – inte överallt och jämt, men som ett komplement.

Hur är det på Svettpärlan då? Tja, vi har gått från ett mycket restriktivt användande till att öppna upp för att spela på elevernas planhalva. Vi digital immigrants har mycket att lära, men det finns liv och lust och en massa nyfikenhet nu. Vi har flera spännande projekt som skall sjösättas lagom till nästa läsår. Man kan absolut inte bara släppa allting fritt och hoppas på det bästa, men man kan minsann inte heller gå baklänges in i framtiden. Amen….

Det här var sista Skolcool för några veckor. Nu tar vi semester och återkommer efter vår Floridatripp. Även dagen idag har inneburit jobb mellan 8 och 12 – jag mår inte så mycket bättre (fortfarande feber, täppt näsa och skallevärken) men heller inte sämre så…Idag har jag skrivit månadsbrev, haft lite samtal och möten samt varit vakt vid nationella provet i matte för åk 6. Spännande! Hämtade hem liten Gabriel från en underbar Cirkusfest på förskolan (han var Superman. Hrm????). Eftermiddagen ska innehålla vila och lite packning, stryka och tvätta och så lite mat. Hoppas på att vakna feberfri imorgon eftersom jag skulle behöva jobba heldag och hinna sista sakerna hemma också, krävs det lite mer energi än vad dagen idag har bjudit på. Håll tummarna för det….

Kram Mia

 

 

7 thoughts on “Skolcool – Mobilers vara eller icke vara i skolan

 1. Du är en fena på att formulera dig Mia. Du inspirerar mig det vet du. Så mycket att jag har nämnt ett klokt citat från dig i ett gästbloggsinlägg i en reseblogg.

  Njut nu Florida och BLI FRISK! Jag har förresten flyttat från Mama. Är inte helt klar än med mitt Inspirationsforum (inte en daglig blogg) så jag har inte berättat det än (för vänner m.fl) men du kan gärna kika in (klicka på mitt namn) och se lite hur det blir.
  🙂
  Kram Rosita

 2. Bästa.. Så bra.. AMEN på ser!
  Liten Gabriel, kan inte låta bli att fnissa..
  Hero, en riktig liten super hero som ofta kommer och bekantar dig vid högtidliga tillfällen 🙂

  Du raring, ta nu en liten kur honungste, c-vitamin kombo parasetamol och sov mycket så du blir piggelin.
  Du måste vara rädd om dig!
  Kramar i massor

 3. Jag håller tummarna för att du vaknar FRISK! Otur att bli sjuk nu innan avresa.
  Bra tankar om mobilerna och jag kan (som vanligt) bara hålla med.

 4. Det är väl som med allt annat. tar du en så har de en till i bakfickan 😉
  Lika inspirerande som alltid med inläggen om skolvärlden.
  Spännande med nya projekt för er.
  Krya nu på dig och ha en fantastisk resa . Kram

 5. Mina elever som ”smugglar med sig” mobilerna till musiken får söka fakta och musik på dem när de gör ett sådant arbete, annars så får de ha dem i fickan PUNKT!

  Kram

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *