Soccermum says……Kvinnligt ledarskap!

Kvinnligt- respektive manligt ledarskap – kan ibland kategoriseras som att befinna sig på två olika planeter. Inte för att jag gillar att dela upp tillvaron i kvinnligt och manligt, det gagnar nämligen ingen tycker jag. Jag är hellre en  förespråkare  för det personliga ledarskapet, men visst måste jag ändå medge att det finns några parametrar signifikanta för respektive manligt och kvinnligt som bör belysas. När det sedan tar sin utgångspunkt i det idrottsmässiga, tror jag om möjligt att det är av ännu större vikt.

I denna vecka stack klubbens (TB´s fotbollsklubb) seniortränare ut hakan i en tidningsartikel, där han ifrågasatte om inte alla borde ha kvinnliga coacher. Han menade INTE att alla manliga tränare och ledare skulle avgå, men att dessa borde kompletteras med kvinnliga coacher – att det just i matchningshänseende skulle behövas en kvinnlig touch som komplement till vinnarhetsen, toppningen och bästa laget. Amen på det säger jag…..I vilken ålder våra adepter än befinner sig, bör de få känna sig ombrydda och ompysslade. Det är absolut utvecklande med raka rör och tydlighet – utmaningar som tar dem vidare ur sin comfort zon till nästa nivå. Med stigande ålder måste de få möta på att träningsflit, ambition och kunnnade blir allt mer viktigt för en plats i laget – att man går från att alla får vara med och får lika mycket speltid, till att en viss utslagning och positionering sker. Det där är helt naturligt. Vad många tränare dock glömmer är att verbalisera detta. Att våga prata med sina spelare och förklara varför. Att formativt bedöma dem och tillsammans sätta upp utvecklingsmål för att komma vidare. Att puffa dem, berömma och ge konkret feedback på vad som mer måste till. För att inte tala om hur sällan tränare i allmänhet lägger sin tid på spelare i mellanskiktet – de spelare som kanske är allra mest mottagliga och där man allra lättast kan se reslutat. De flesta tränare sätter oftast talangerna i första rum och lägger sitt fokus där. Talanger är naturligtvis inte oviktiga, men….

För egen del är skulle jag vara en katastrof som fotbollstränare, men jag vet att jag är mycket betydelsefull för flera av spelarna i laget. För jag pratar med dem. Jag vågar brutalt ge dem feedback på deras sätt att hantera olika situationer både på plan och utanför. Jag drar mig aldrig för att ösa beröm över dem, men inte heller att tala om när jag tycker att något saknas. Spelare behöver coachas. De behöver vägledas. De behöver hjälp med att förstå världen. De behöver hitta ett samtalsforum där de dryftar det som tynger dem – orättvisa, intriger, missförståelse, konflikter eller specifika meningsskiljaktigheter. Lagkänsla bygger på att skapa en grupptillhörighet. Lagkänsla kommer inte av sig självt eller genom att saker sopas under mattan. Spelare måste förstå att de får tycka både det ena och det andra om varandra, var och ens insatser eller om deras relation till kamrater eller tränare – men det håller man för sig själv. När man går ut på plan, oavsett om det är träning eller match, så är man ett lag med dem som befinner sig där. Allt annat lämnas i omklädningsrummet. Fixar man inte det, bör man heller inte fortsätta. Vinnande lag står enade….

Så visst håller jag med om att lag i allmänhet skulle behöva den kvinnliga touchen. Eller allra helst att varje tränare, oavsett könstillhörighet, skapar sig ett personligt ledarskap som innefattar båda delar. Både utmaning och ombrysamhet. Både det kollektiva och det individuella. Både fokus på lagkänsla och utveckling. Både samtal och handling. Men framförallt – engagemang för alla spelare, oavsett nivå. Inga lag byggs nämligen bara på talanger. Det finns heller några garantier för att de som är talanger idag, blir de mest framgångsrika så småningom. Potential is the key word!!! Och just detta vet jag en hel del tränare som behöver få inpräntat i sin hjärna.

Vilodag i Happyvardag idag. Kyla inatt och lite snöblandat idag – inget som uppmuntrar utevistelse precis. Gabriel var överlycklig under Gladiatorerna igår och det slutade med en vurpa i soffan för mami (?). Aj och oj och en liten brännskada på armbågen. Det fanns några som skrattade i familjen och det gjorde de förmodligen för sista gången. Vaknade vid 07.15 imorse och Gabriel har sovit hela natten. Tackar ödmjukast för det. Städning av huset, lite tvätt och så lite skoljobb. Lång brunch och nu är vi färdiga för dagen…eller ja, nästan. TB tränar framåt kvällningen och sedan ska vi käka potatisgratäng med grillade kotletter, lite rödvinssky och kokta grönsaker.  Söndagstidningar med härligt skvaller och goa bilagor. Lite glass och så soffan. Sen håller vi tummarna för att det blir jobb, skola och förskola imorgon.

Kram Mia

9 thoughts on “Soccermum says……Kvinnligt ledarskap!

 1. Näe, jag orkar inte!!! Skrev en kommentar här och precis när jag skulle trycka på skicka kommentar så kunde datorn plötsligt inte ansluta till mama, och min kommentar försvann…..suck!

  Fin söndag till er och jag håller tummarna för att ni alla är friska och krya imorgon!
  KRAM

 2. Kikar in och önskar dig en fin fin söndagskväll..
  Hoppas att soffan inte gjorde touch down på dig ikväl 😉
  (stavas det så?)

  Kramar om finingen där

 3. Ja, hahaha ni skulle sett det. Snedsteg, vrickar till foten och faller i slow motion. Skrapar armbågen mot strävt sofftyg – snyggt brännmärke idag….

  Tack sötnosar – vi ahr det alldeles förträffligt och Gabriel äter igen.

  Kram Mia

 4. Ledarskap bland/av män är ett område som behöver skakas om lite och det är ju underbart att TB s tränare uttryckte dessa ord offentligt för det innebär ju att dina åsikter och handlingar mot killarna i laget är guldvärda.
  Mer mammor som vågar bryta in på ny mark kanske och ta över en del av snacket så att ord inte bara blir ord utan visas i handling också är ett vinnande koncept.
  Härligt med er kommande semester. Blir så glad när jag tänker på hur skönt ni kommer ha det over there.
  Nu är det inte långt kvar.
  Hoppas er vecka börjar i friskhetens tecken. Kram

 5. HÃ¥ller helt med.

  Tror du att detta gäller även i arbetslivet? Är ni alla kvinnliga chefer på din skola? Eller är ni blandade?

  Stackare, soffvurpa! Du får allt ta det lite lugnare på lördagarna!

  Stilla söndagskram

 6. Tackar A och Rosita….

  Mariette, det ska bli underbart med semester. Hlet ljuvligt!

  Japp, visst är dte stor skillnad på manligt coh kvinnligt ledarskap även i arbetslivet. Tyvärr tror jag att många kvinnor antar ett manligt ledarskap där för att klara sig liksom. Många gånger är det tyvärr så att kvinnor måste förtjäna sin position flera gånger mer än män. Måste helt enkelt vara så mycket bättre.

  Hos oss är vi två kvinnor och en man i företagsledningen, med två kvinnor i skolledningen. Och vi kör på ledarskap by tough love. Ska berätta mer om det nåndag kanske…

  Kram Mia

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *