Skolcool – Lgr11-Skolverket

Lagom till det är dags för skolstart lanserar jag en nyhet här i Happyvardag – nämligen Skolcool! Förra årets personliga tisdagshemlisar följs nu upp med en ny typ av hemlisar – nämligen hur man som förälder kan förhålla sig skolcool. Jag tror också att mycket av detta är applicerbart även i förskolan. Skolcool är mitt sätt att röja hur vi som inre aktörer i skolans värld ser på olika variabler och företeelser inom vårt verksamhetsområde. Jag hoppas att jag skall kunna ge er lite ”inside information”, så att ni lättare kan förstå vår värld. Självklart är ni som alltid varmt välkomna med synpunkter och frågor i kommentarsfältet.

Lgr11! Smaka på ordet. Lgr11 står för något såväl magiskt som mödosamt för oss i skolans värld. Lgr11 är vår nya läroplan, vilken gäller from skolstarten hösten 2011. Innan dess har vi haft Lgr62, Lgr69, Lgr80 och Lpo94 – så inte kan man påstå att dessa kommer med någon grym intensitet. Detta till trots är det ett stort och mycket mödosamt arbete. Tänk er själva att få hela skolSverige att anpassa sig efter ett nytt styrdokument. Tänk er att förbereda sig inför ett nytt styrsystem, medan man står mitt i smeten i ett annat (under förra läsåret). Tänk att vänta och vänta och vänta på att få rätt underlag från Skolverket iform av läroplanstext, målansatser, kursplaner och allmänna råd. Tänk att under en sommar byta ut nästan allt vi tidigare gjort i kurser, läsårsplaneringar, betygskriterier etc – då ingenting gammalt direkt kan användas i det nya. (Visst kan en del anpassas men ändå…) Och tänk framförallt att vi under detta läsår skall slussa ut våra år 9 elever enligt det gamla systemet, samtidigt som vi ska applicera ett helt nytt för eleverna i år F-8. Tänk det ni…..är ni avis? Skiss nedan på hur det nya styrsystemet ser ut i skolans värld:

Det är ett mödosamt arbete, men också så himla magiskt. Det är något helt fantastiskt över att få tänka nytt och börja om – och helt nytt behöver det alltså inte vara. Om man som Svettpärlan har sett till att jobba i enlighet med tidigare läroplan (dvs Lpo94) så är man en bra bit på väg. Lgr11 är nämligen ett förtydligande av Lpo94. Så vi som prickfri skola och vi som även  fick med beröm godkänt för vårt sätt att arbeta enligt våra olika styrdokument, vi behöver inte göra nytt. Vi anpassar! Mödosamt är det ändå, men ack så magiskt.

Lgr11 är alltså skolans nuvarande rättesnöre. Här finns mål och riktlinjer angivna kring skolans värdegrund och uppdrag, övergripande mål och riktlinjer för utbildningen och kursplaner med kompletterande kunskapskrav. Man förtydligar här hur skolans kunskapsuppdrag består i att stödja elevernas arbete med att förädla och bearbeta det ämnesinnehåll de möter i undervisningen. Det klargörs att målet för elevernas lärande är att utveckla kommunikativa, kognitiva och metakognitiva förmågor – skolan handlar med andra ord inte alls om att proppa barn fulla med en massa faktakunskap. Lgr11 bygger på den kvalitativa kunskapssynen där det inte alls räcker med att eleverna har utvecklat grundläggande färdigheter och memorerat fakta och begrepp. Färdigheter och ämnesfakta ses istället som byggstenar för analys och förståelse. Tänk er en stigande graf med: Ha faktakunskaper, Beskriva helheter och sammanhang, Förklara och dra slusatser samt Skapa egna frågeställningar.

För många av er stämmer inte detta helt med den kunskapsbild som fanns då vi själva var skolelever. Det råder ett nytt kunskapsbegrepp och det måste vi förhålla oss till på ett bra sätt. Det är inte ett bra sätt att säga: Men när jag gick i skolan då skulle man minsann kunna…..Eller på min tid gjorde vi minsann så eller så…Som föräldrar gör vi inte våra barn någon tjänst genom att hantera dagens skola med gårdagens ögon. Oavsett vad vi tycker om det vi möter idag, så är det det som gäller. Hjälp ditt barn genom att läs in dig på vad Lgr11 säger. Den första övergripande delen av läroplanen är 19 sidor lång – läsbar och läsvärd. Jag lovar! Efterföljande kursplaner med kunskapskrav är minst lika spännande, men kanske inte något man penetrerar rakt av. Läs och du kommer definitivt att förstå vikten av att stötta ditt barn på rätt sätt. Jag lovar att återkomma i Skolcool med bra tips på hur du stöttar ditt barns kunskapsutveckling och vilka frågor som är de rätta att ställa till sina barn. Lgr11 hittar du på Skolverkets hemsida (skolverket.se) – en för örvigt mycket trevlig hemsida med massa matnyttig information. I övre rubrikraden klickar du på Lagar och regler och sedan på läroplaner i vänstermenyn. Lgr11 kan köpas som publikation alt laddas hem som pdf-fil gratis.

Ja, här i Happyvardag fortsätter vårt magiska Lgr11-arbete. Precis som på många andra skolor kommer det att ta lite tid att anpassa sig, men vi är på väg. Allt är inte klart i och med skolstart, men precis som jag säger till våra föräldrar säger jag till er: Fråga gärna hur vi tänker? Fråga gärna vad vi gör och vad som är nästa steg? Och våga ha tålamod med att det tar lite tid. Vissa saker kan man inte stressa fram, ty det är då det blir fort och fel. Idag har vi brottats med ett gigantiskt strömavbrott som gjorde att vi fick rodda om matsituationen. Själv skulle jag dessutom på konferens på em, men den visade sig ha ett helt annat fokus än presenterat så jag reste mig och gick. Regnig morgon gav solig em. Jag hoppas på en lugn kväll då TB endast har akademiträning idag och cyklar dit och hem. Vi har alla njutit ljuvliga pannbiffar med potatis och brunsås, så ikväll blir det lätträtt på hemmaplan. Kanske kan jag ha ork att påbörja min bok ikväll – jag gör ett försök. Ikväll igen…

Kram Mia

11 thoughts on “Skolcool – Lgr11-Skolverket

 1. Tack för en begriplig översikt av den nya skolplanen. Skall snart på föräldrar möte där de skall ta upp lite av det här.
  Dottern går ju bara i ettan men har tex börjat med engelska en onsdag i månaden. Känner att jag inte hänger med i utvecklingen av ämnen och skolplaner.
  Nu fick jag mer kött på benen inför skolmötet och det tackar jag för igen!
  Energi kramar till bokskrivandet sänder jag över!

 2. Tack åter igen för en underbar läsning..
  Du kloka vackra kvinna.. vilken tillgång för alla de som har barn i skolåldern 😀

  Hoppas att din/er kväll blev så bra som du önskat.
  Själv så ska jag nu gå å mysa i soffan.
  Massa med kramar om dig

 3. Tack och vad bra Mariette….

  Pernilla….bok att läsa …Avkoppling…

  Kraemn kommer tebax här till dig Ewa….

 4. Jag gillar detta inlägg extra mycket! Och den nya läroplanen! Pà min tid var jag ”jobbig” när jag kom med mina analyser och fràgeställningar. ”Tjat” kallades det dà. Sà underbart för barnen att fà utvecklas och kunna blomstra i skolan!
  Lycka till nu!
  Kram

 5. Å tack Mia! Jag har två förestående föräldramöten på skola och jag känner sån förväntan inför döttrarnas mer lärande (särskilt dottern i 2an med nya ämnena engelska, bild och musik). Det här var jättebra att ha med sig som bakgrund. Jag kände inte till en ny läroplan nämligen …
  Kramar Rosita

 6. Håller med dig Katarina….det är så otroligt mycket mer spännande nu när det inte reduceras till fakta.

  Tack söta Diana…

  Vad härligt att kunna vara till hjälp Rosita…Det här är en mcyket spännande period. Lycka till på f-möterna

  Kram Mia

 7. Tack Mia för att du delar med dig av skolans värld!

  Jag har ju förstått att även förskolan nu inkluderas i alltet. På Arvids förskola har de strukturerat om och ska arbeta med ett annat synsätt. Tycker att det känns bra och vill vara så involverad och påläst som möjligt.

  Kramar

 8. Tack browneyed….

  Stämmer Linda…numera gäller läroplanen både skola, skolbarnsomsorg och förskola och det är jättebra tycker jag…
  Underbart med engagerade föräldrar. Me like!
  Kram Mia

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *