Är det bara inställningen det handlar om…

…eller vad är det annars? Vad är det som gör att saker och ting fungerar ibland och ibland inte? Tillfälligheter? Tja, kanske det. Eller har det mer med mognad, rätt omständigheter och planering att göra? Hur eller hur är det lika fantastisk härligt när det fungerar som urbota trist då det intet gör så….

Självklart har jag vissa specifika saker i åtanke då jag sitter här och filosoferar. Och lika självklart handlar det om young mr Gabriel i första hand, men det skulle ju vara härligt om fler känner igen sig. Ni vet att jag sagt att Gabriel har varit svårtämjd. Lite tjurig unge som inte alls bara inrättar sig i ledet. De resor vi gjort innan med honom – ja, faktiskt även alla småutflykter inkluderat, har varit ganska jobbiga. Har liksom på något vis tagit mer energi än de givit. Första gången vi märkte en positiv förändring var förra sommarens fotbollsutflykt till Åhus. Och nu vid senaste Floridaresan…ja, då kan man säga att vi har varit lätt chockade mer eller mindre hela tiden. Gabriel har bara inrättat sig. Lett och nickat. Sagt ok till oss och förstått vad det innebär. Ingen knussel med ny säng, ny toalett, ny mat, nya leksaker etc etc

Och osökt kopplar jag ihop detta med mig själv också. Om jag jämför mig själv på semestern anno 2008 och nu 2011 så är det ju som natt och dag. Från en urstressad mamma som var livrädd för allt och framförallt allt att inga rutiner skulle sitta till en avkopplad mamma med känslan av go with the flow. Visst är han 3 år äldre och visst ska han varken äta välling, sova middag eller…men ändå. Jag har då aldrig varit så sugen på att resa som denna gång. Och jag hade bestämt mig själv för att ta det lugnt, andas rofyllt och vara i aktivitet med min familj. Njuta av samvaro och inte planera allt i förväg. Gilla läget och skratta mycket. Jag intalade mig innan resan att det skulle gå bra och att mitt eget barn behöver inte vara bättre än alla andra. Att han pratar eller klättrar eller spiller….ja, det är ju inte hela världen.

Och eftersom det från första stund flöt på och fungerade så kanske det också bidrog till den positiva spiralen. Kanske behövs det så lite? Kanske är de positiva upplevelserna grundstommen i ens inställning och som sedan bidrar till hur vi tar oss an nya situationer. Hur eller hur så gav det här mersmak. Inte bara upplevelsen i sig utan känslan av att man kan styra en del genom sin inställning. Jag kan inte låta bli att fundera över om detta också är applicerbart på hela vardagen. Jag är då beredd att prova det alla gånger…..

Vad tror ni?

Fredag och dags för helg. Skönt med en kortvecka och i eftermiddag har jag passat på att handla inför Gabriels kalas. Vuxenkalas, men det ordet säger jag inte högt för Gabriel bara gråter då. Han trro nämligen inte att han får vara med på vuxenkalas. Snabeldraken har luftats och tvätten vikts. Nu ska vi åka en runda till syster yster och lämna presenter från vår resa. TB fick lov att bli hemma idag eftersom han hade ont i halsen och därmed blev kvällens match mot Mjällby per automatik inställd för honom. Vi hoppas på snar bättring så att han kan spela på söndag. Hoppas ni alla har en härlig fredag så hörs vi imorgon….Kram Mia

10 thoughts on “Är det bara inställningen det handlar om…

 1. Jag tror som du, att det är en lycklig kombination. Precis på samma sätt som det var en kombination, om än olycklig då för tre år sedan. Man kan nog inte planera, men man kan ha en bra inställning. Men åh vad härligt det är. När det blir bra 😀

  Kram!!

 2. Jag tror jättemycket på att det handlar om inställning, som att lärare säger till mig att den där låten klara aldrig ungarna på skolavslutningen, jag blir GALEN på sånt, det är klart att de misslyckas då.

  Det svåra är att alltid hålla en positiv inställning, ibland behövs det inte mycket för att stressen ska ta över och då blir det en nedåtgående spiral.

  Jag tror att du lärt dig MYCKET av din käkmuskelinflammation (så var det va?) Och jag har också lärt mig mycket av att läsa om din lärdom, så jag hoppas att jag slipper sitta och gråta för att jag klämt ihop käkarna av stress.

  Kram och välkommen hem

 3. Jag måste nog leta igenom dina gamla inlägg och läsa om din käke för det refereras ofta till den. Jag vill också lära mig!

  Jag tror att min totalt avslappnade och genuint entusiastiska inställning till Annies förskola har hjälpt henne mycket. Men det är svårt att spela sånt där.. jag vet att min röst blir annorlunda när jag försöker tala om för Annie att farbror doktorn är jättesnäll. Hur mycket jag än försöker. Barn förstår ju så mycket. Så ja, man måste nog tro på det man säger själv.. känna det själv.. för att det ska fungera.

  Stackars killen som inte kan spela match nu när han äntligen har kommit hem till fotbollen då. Ja, håller tummarna för snabbt tillfrisknande!

  Hoppas att ni är nöjda med att vara hemma igen. Ha en fin helg! Kram!

 4. Ja man blir ju så förvånad och lycklig, giraffemma…

  Tack söta du kristina….det är underbart om det mans kriver kan hjälpa andra.

  Ja Anniesmamma jag har inte samma avslappnade inställning tyvärr…men jag lär mig av alla er goa bloggisvänner. Tack tack!

  Kram Mia

 5. Nää vad typiskt för storkillen..
  ONT i HALSEN nu.. när han äntligen är hemma.
  Kram till honom

  Bästaste Mia.. tror nog att det är kombon som gjorde det hela så bra denna gång.
  Stress är ju något som inte bara den som har den blir påverkad av utan även alla runt om..
  Sen större kille.. ja nu en riktig HERO..
  Dessutom en soft mamma..
  Kan väl inte bli en bättre kombo?

  Kramar till finaste Du

 6. Jag tror absolut att ens egen inställning påverkar omgivningen. Känner så mycket igen mig i vad du skriver. När jag började resa mycket på egen hand i sena tonåren hade jag till en början svårt att trivas, att se alla möjligheter som ges när man tillbringar tid på främmande platser. Oron inför det okända tog överhanden.
  Jag vet inte när jag pickade hål på min bubbla men nuförtiden är jag bra mycket coolare – både när jag reser och när jag är på hemmaplan. Att kliva in i mammarollen gjorde nog att jag släppte rätt mycket av kontrollen just på att planera saker och ting till punkt och pricka. Jag har lidit svårt av mitt kontrollbehov men när barnen kom blev det mer fokus på dem och deras välmående. Man behöver liksom inte ha en plan A och en plan B och kanske en C-plan också…. Bättre att fokusera på det som är och sedan improvisera om det inte funkar.

  Vilken fantastisk semester ni verkar ha haft, underbara bilder och berättelser som värmer mig mycket! Det är så fint att få dela era upplevelser, tack så mycket!

  Hoppas TB kryar på sig och att ni får en fin-fin Valborgshelg med härligt kalasande.
  Stor kram!
  //Karin

  http://blogg.mama.nu/mammak

 7. nog hänger det på inställningen en del………..

  men jag personligen har upplevt både i mitt yrke och med skillnaden på 5 underbara som jag har äran att vara moder till att det är väldigt indivduellt oxå……..

  har en av fem underbara som har varit totalt hopplöst att få att verka må bra på det vis som normen säger, trots att denna moder har haft samma inställning och tänk i min livsföring och fostran till de alla 5…….

  denna gosse har alltid velat annat kännt annat tyckt annat uppförts sej annat har aldrig fungerat på samma vis som sina syskon………..

  men precis lika mycket ÄLSKAD 😉
  stor Valborgs kram från ön……..

 8. Tack Maria F

  Alltid så fina ord att skicka med har du Ewa. Tack det värmer härligt.

  Tack Karin…det har tagit längre tid för mig – helt klart. men sent skall syndaren vakna så…

  Tycker jag känner igen det där Febe…och visst är det mycket personlighet i det där också. Men så skönt när det funkar – även om det funkar på ett annat sätt.

  Kram Mia

 9. Här kommer en lite sen komplettering till min kommentar. Eller förtydling till den, snarare.

  Det är BARA Annies förskola jag har en väldigt avslappnad och positiv inställning till… Annars har jag också mycket kvar att lära när det gäller detta. Så det var bara den jag syftade på. 🙂

  Kram kram!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *