Le Chef presents…..Lax-och räkbiff!

Jaha, då var det alltså fredag igen och nästan hela vårt sportlov har lagts till historien. Dags att se framåt mot nästa milstolpe, dvs påsklovet. Hos oss ligger det vecka 16, men vi tjuvstartar redan i mitten på vecka 14 genom att resa mot det stora landet i väst. Le Chef gästspelar idag med en rätt som är signerad denna rektorskan, själv förerdar han nämligen kötträtter.

Lax-och räkbiff med het dressing och grönsakstagliatelle

Laxfile, räkor, rödlök, citronpeppar, cayenne, flingsalt och citrongräs. Grädde, ägg och olja till stekning.

Morötter, zucchini, broccoli, gul paprik, purjolök och rödlök

Gräddfil, chiliblandning (kryddmix)

Skär laxfilén i småbitar alt mosa den grovt med en gaffel. Grovhacka räkorna och blanda ner tillsammans med finhackad rödlök. Blanda runt tillsammans med en nypa salt, cayenne och citronpeppar, samt klippt citrongräs. Vänd ner ett ägg och 1/2 dl grädde och rör ihop till en jämn smet. Gör små biffar/bullar och stek dem på stekplåt ett par minuter på varje sida.

Använd potatisskalaren och dra långa tagliatelles av morötter och zucchini. Skär purjolök och rödlök i ringar, grovhacka en gul paprika samt ansa en broccoli. Allt detta steks i olja i en stekplåt. Lägg upp i en ugnsfast form och varmhåll i ugn (obs låg temperatur).

Blanda gräddfil, en skvätt vitt vin och rejält med chiliflakes från en kryddburk ”Chiliblandning”.

Smakar allra bäst med något svalkande att dricka till – isvatten till vardags eller ett glas vitt/en kall öl till festligare tillfällen. Bon Apétit!

En mycket enkelt rätt som tillreds snabbt – kan också föreberedas i smetväg och skurna grönsaker. Jag gillar ju att maten får lite konturer, dvs att det finns bitar i den. Om man mot all förmodan vill ha slätare smet är det bara att köra smeten med mixerstav. Kan också varieras som en burgare med bröd och andra tillbehör.

Jaha….fredagen närmar sig kväll och då blir det tjejfest här hemma hos mig. Det är gamla fotbollslaget som träffas och vi ska käka soppa och kolla gamla foton. Säkert sjunga och skråla lite, prata gamla minnen, skratta och kanske svinga våra lurviga här i storstugan. Jag har fixat en förrättsbuffé och soppan står på småkok – bordet är dukat, mina foton framplockade och tja….nu är det duschen som gäller. Maken och sönerna far hem till farmor och farfar för fredagsmys. Here we go…God fredag everbody! Kram Mia

6 thoughts on “Le Chef presents…..Lax-och räkbiff!

 1. Mumma, perfekt recept för fisk/fusk vegetarianen! Låter otroligt gott! Mysigt med tjejfest1
  Kram

 2. härligt med fredag o veckoslut!!!!

  waooo lite semester i antågande det låter inte helt fel…..

  påsk medför att denna ö vaknar till liv och här lär det dröja innan semester är i sikte…. 🙂

  hoppas din kväll blev kanon trevlig, men med dej som värdinna är det ett säkert kort!!!

  kramen stor, Febe.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *