Oförstörda fd dagisbarn och deras föräldrar

Idag skulle jag bara vilja rikta ett JÄTTESTORT tack till alla fantastiska små nya 6-åringar hos oss på Svettpärlan och deras föräldrar. Inte bara för att de har valt att låta oss vara en så viktig del av deras skoläventyr, utan också för att de tar med sig mycket av dagiskulturen till oss som genom en självklarhet.

Det har väl inte undgått någon därute att hösten i år har gjort en ganska tidig entré. Det där kan man ju tycka precis vad man vill om, men egentligen hjälper det inte ett dugg. Gilla läget med vädret är mitt bästa överlevnadstips! Själv älskar jag hösten med hög och klar luft, ljuvliga färger, regn och lite busväder. Man kan mysa inomhus redan på eftermiddagen utan att ha dåligt samvete. Allt färre måsten, allt mer punktbelysning och tända ljus. Just tända ljus har jag som ett utvecklingsmål för mig själv – jag är nämligen lite (understatement) rädd för eld.

Idag regnar det igen här i Blekinge. Att då möta den strida ström av elever som rantar in och ut på skolan är nästan en revy i sig. En revy med en egendomlig uppsättning outfits, mer eller mindre väl anpassade efter väder. En snabb konklusion säger att ju äldre elever, desto mindre kläder på sig – inte minst på fötterna. Eller vad sägs om luggslitna små tygskor,  foppatofflor eller öppna små sandaletter. Marken är täckt av regnpölar, gräset är dyvått och där det inte är gräs eller asfalt, där är det garanterat lera. Undra vid vilken ålder gummistövlar blir förbjudna egentligen?

Och det är där och då det är så extremt härligt att se dessa små nya 6-åringar. Gladerligt tar de på sig både regnbyxor och regnjacka, huvudbonad och stövlar och ger sig ut på rast med liv och lust i blicken. In kommer de sedan, rödkindade och lite kalla, och byter vid behov om till sina extrakläder (medskickade av förutseende föräldrar). Jag ler! Kan inte nog poängtera detta till alla och envar – försöker lyfta det som just ett önskvärt beteende. För sanningen är den att här misslyckas vi ofta kapitalt i skolans värld. Det är under skoltiden detta helt naturliga dagisbeteende plötsligt dör ut och ersätts av ett mer eller mindre ansträngt klädproblem. Vad gör vi för fel? Eller ska man bara acceptera detta som ett naturligt utvecklingssteg?

Mina folkloreälsklingar - ej anpassade till höstväder. Bye, bye!

Men dessa små karameller får hänga med en stund till.

Mina limefärgade gummistövlar börjar sjunga på sista versen och måste mycket snart ersättas. De är modell höga och jag hoppas någon snäll bloggläsare kan tipsa om var jag kan hitta nya snygga. I den här staden känns det nämligen som en omöjlighet. Kanske någon bra onlineshop, nån?

Dags att laga middag och sedan bege sig till kvällens personalmöte. I det förstnämnda blir det orientalisk kycklinggryta och i det andra fokus på beteenden och verksamhetsutveckling. Ha en ljuvlig måndagkväll! Kram Mia

9 thoughts on “Oförstörda fd dagisbarn och deras föräldrar

 1. Väldigt snygga folkloreballerinor 🙂 Gällande kläder för väder så sitter jag här och småskrattar. Var ju precis likadant när jag växte upp. Ju äldre desto sämre utrustad med kläder för väder. Funderar även jag på hur en sådan kultur kan utrotas. Gällande gummistövlar så kolla brandos.se. De har hur mycket skor som helst. Även snygga gummistövlar 🙂

  Kram Linda

 2. Tack Linda – kanonfina skor och stövlar på Brandos. Oj oj oj, nu får maken hålla i plånkan.

  Kul att du gillade mina ballerionor!

  Kram Mia

 3. Ja vad märkligt det är med kläder. Ju högre upp i skolåldern desto mindre… Modet med stora dunjackor är ju i o f sig inte helt ovälkommet även om det blir dyrt för föräldrarna.

  Härligt med galonkläder. Ska ut och shoppa loss på en uppsättning av allt som kan behövas till dagis i helgen.

  Kram

 4. Mitt i prick! Jag har verkligen gått och tänkt på detta den senaste veckan! På dagis – Didriksons, Kavat och ordentliga regnställ, beväma varma skor, gore¨tex… lekvänligt och allväder! Och nu, småtjejer som halkar runt i små stövletter liksom. Jag hänger inte riktigt med där faktiskt, sexåringar är små och ska vara bekvämt och varmt klädda. Tycker jag då…

 5. Det där med kläder är jättesvårt, ju äldre man blir dessto viktigare blir det att vara snyggt klädd, där ingår inte regnkläder och gummistövlar 😉
  Kram Maja

 6. Hej Maja! Håller med om att oömma kläder efter väder går fetbort – som min tonåring säger.
  Kan bara inte fatta varför?

  Kram Mia

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *