Kärt återseende!

Long time, no see! Idag har jag träffat någon som jag inte sett på många år. En kvinna som betydde gigantiskt mycket för mig i min första lärargärning. En kvinna alla borde få träffa – hon lämnar nämligen sällan någon oberörd.

Jag fick ett samtal förra veckan och det var tant L som hörde av sig. Henne sökte jag under förra hösten men kom aldrig i kontakt med henne. Nu ville hon att vi skulle träffas och diskutera hennes egenframtagna material för tal- och språkträning. Tant L är läraren som blev talpedagog och som har vikt hela sitt liv åt skolan. Idag äntrade hon Svettpärlan med samma älskvärdhet, samma pondus och samma energi – herregud människan måste vara närmare 70 år. Svarta byxor, svart tröja, röd kavalj, röda skor och röda solglasögon på huvudet. Tänk om man skulle kunna åldras med samma värdighet!

Tant L vurmar för de barn som inte alltid har så lätt för sig i skolan. Barnen som kommer till skolan med ett språk som lämnar en del att önska. Barnen som inte pratar rent. Barnen som stöter på svårigheter med läs- och skrivinlärning. Barnen som oftast inte gillar skolan mest av allt. På något vis har hon alltid varit dessa barns försvarsadvokat. Hon menar att det finns så många lärare som utsätter sina elever för saker de inte är redo för eller mogna att göra. Hon menar att barn kan inte värja sig mot skolans och lärarens exklusivitet, genom att säga att de vill inte lära sig det eller det. Hon menar att skolan som sådan måste bli bättre på att kratta framför barnen, inventera dem och ge dem det de behöver på rätt nivå.

På sjungande göteborgska pratar och gestikulerar hon. Vilt! Hon är energisk och mycket målmedveten – hon vet vad hon kan och vill och hon tvekar aldrig att delge andra detta. Det är befriande härligt att befinna sig i hennes närhet. Jag var henne evigt tacksam då och jag är det nu. Hon ska frilansa hos oss en tid nu. Hon ska få utbilda min personal i det hon kan och vet. Hon ska få hjälpa några av våra elever som vi nästan har försökt allt med ,men framförallt ska hon få tala inför våra föräldrar. Hon förespråkar precis som jag  ”den andra dagen” – dvs allt det där du lär dig då du inte befinner dig i skolan. Hon menar att man som förälder ska lägga mycket tid på att PRATA MED SINA BARN. Att spela spel, prata om upplevelser och känslor – ja helt enkelt att berika sitt språk. Hon har designat ett eget material som tränar det hon proklamerar, nämligen SPRÅKLIG MEDVETENHET. Det handlar om ord, rim och ramsor. Det handlar om att identifiera ljud och stavelser. Det handlar om att läsa för barnen, be dem återberätta och ställ dem frågor. Framförallt handlar det om att skapa ett intresse för sitt språk. Hon kommer lätt att trollbinda mina föräldrar och jag ska dessutom bjuda in sonens dagis med personal och föräldrar. Det gäller sannerligen att ta vara på detta och sprida detta innan det försvinner med en av de mest fascinerande kvinnor jag någonsin har träffat.

Politiker i allmänhet och skolpolitiker i synnerhet har tant L inget till övers för. Hon hotar med att skicka Josefsson på dem hela bunten. Det skulle jag sannerligen vilja vara med om. Go Tant L, go, go , go….

Sjukstuga i Blekinge igen och idag har maken vabbat. Själv har jag haft en enda lång rad med möten under dagen idag eller vad sägs om 08, 09.30, 10, 10.50,11.45, 12.30 och 13.15. Så brukar jag aldrig ha det men det blev så bra och kreativa möten att det eliminerar paniken över att inte kunna efterarbeta. Det får jag nog ta ett par timmar till ikväll.

Kram Mia

6 thoughts on “Kärt återseende!

 1. Tant L låter som en underbar person!
  Jag har också en ”tant” som jag hämtar inspiration, energi och livsglädje ifrån. Hon var min mellanstadiefröken när det begav sig för mig och vi har hållit kontakten sedan dess. Hon är min förebild när det kommer till pedagogik och lärande. Jag henne att tacka för så mycket. Min dotter har fått sitt namn efter henne, ett av de vackraste namnen jag vet!
  Nu är hon en bra bit över de åttio men fortfarande pigg och uppdaterad på det mesta.
  Ja Mia, jag säger som du – tänk om och hoppas att man får åldras med den värdigheten!
  Kram å må så gott!
  //Karin

  http://blogg.mama.nu/mammak

 2. Vad härligt Karin, det måste kännas speciellt att ha kontakt med en av sina egna lärare. Tyvärr är det inte så för mig.

  Kram till dig och så vännen…

 3. Det va en himmelens massa möte 🙂 jag ska på ett på jobb idag och det räcker lång väg haha!!

  Människor som Tant l skulle vi vilja ha fler av !!!

  Ha en skön fredag och ta hand om er!!

  Glöm inte bilden innan utgång skratt 😉

 4. Det låter som en fantastisk människa! Språkpedagogik i synnerhet är en spännande område, och att prata med, och läsa för sina barn ska inte underskattas!!

 5. Patrice, jag ska FÖRSÖKA få till en outfit bild, men den kommer säkert inte på bloggen förrän imorgon – kanske blir det helt enkelt festbilder.

  Håller med dig Jenina – trodde minsann att jag skulel få medhåll. Du är ju en sann språkmänniska så…

  Ha det underbart ni med.
  Kram

 6. Vilken häftig kvinna! Henne skulle jag vilja träffa. Vilken tur du har som får ha henne på er skola! Njut så länge det varar!

  Håller med om att det är jätteviktigt att PRATA med sina barn. Felix sade sitt första ord (mamma så klart ;)) när han var 8 månader för att jag PRATADE med honom redan då. Det är jätteviktigt för mig att mina barn är duktiga på språk. Jag rättar Felix så fort han säger fel (böja verben fel är jag allergisk mot). När han började på sitt nya dagis började han prata fel, antagligen ngn kompis som pratade så: åkit, lekit osv…

  Oj vad massa möten. Visst får man panik för man hinner inte med sitt ”vanliga” jobb…

  Kram Maja

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *