Curlingförälder vs skapa önskvärda beteenden!

Är egentligen så heligt trött på uttrycket curlingförälder att jag först tänkte avstå från att skriva detta men… Var och varannan människa slänger sig med begrepp som att curla och att bli anklagad för att vara curlingförälder är snart lika fult som att svära i kyrkan. Det stör mig något grymt när det skapas nya begrepp som alla tros ha samma definition på och det används som om precis alla förstår vad man menar. I detta fall har begreppet dessutom fått en negativ klang och det ligger då i sakens natur att man skyggar, intar försvarsposition och ber en stilla bön om att man inte själv ska drabbas. Det där är INTE till nytta för någon. Det finns ingen vinnare i detta spel. Det skapar bara en mängd dåligt samvete, föräldrar som hamnar i prestigediskussioner och panikkänslor . Herregud, låt människor göra som de vill. Låt varje familj välja det som känns sant och som en framkomlig väg för just dem. Utgå från att människor runt omkring en har en klar tanke med sina val. Och om de inte skulle ha det, så har ingen annan med det att göra ändå.

Det finns säkert de som skulle vilja påstå att jag är en klockren curlingförälder. Att jag gör alldeles för mycket för mina söner. Att deras tillvaro är enkel och utan uppoffringar. Så fel! Det finns dock en sanning i att jag gör mycket för mina söner – dock med fokus i blicken, en mycket klar tanke samt ett mål som hägrar.  Jag tror nämligen benhårt på att man måste lära in sina barn i det man själv anser är önskvärda beteenden. Jag tror att många människor utgår från att deras barn och kanske elever också för den delen vet vad som förväntas av dem. Hur ska de veta det om man inte påvisar det för dem? Om man inte berättar för dem, lyfter goda exempel och helt konkret visar dem. Är det då verkligen att curla – att vara en curlingförälder?’

Jag väljer oftast att påvisa vad som jag tycker är en bra lösning – hur jag anser att man ska hantera olika situationer. Att utifrån det diskutera med grabbarna vad som passar för dem, känns helt naturligt, så länge det håller sig inom de ramar som är ok i vår familj. Många gånger väljer jag att ignorera ett beteende som inte är ok, så länge det inte är skadligt för någon annan. I andra fall kanske jag bara väljer att kort korrigera. Väääldigt många gånger berömmer jag minsta lilla tillstymmelse till det som jag anser som bra. Att försöka hålla en positiv atmosfär och där det lönar sig att välja ett bra beteende är otroligt viktigt, enligt mitt sätt att se det. Det där fungerar riktigt bra i vår familj.

När det gäller curling och att göra saker för sina barn, åt sina barn – det innebär förstås inte att göra allt i all framtid. Men jag tror att när våra barn känner sig redo, då tar de över arbetsuppgifter etc. Vår store son sa tex för flera år sedan att: ”Nu mamma, nu vill jag bädda min säng själv varje morgon.” Tro ni han fick det. Yes! Självklart. Fram till i våras har jag hjälpt honom att packa väska inför idrott i skolan, träning och match samt läger. Ibland har jag påtalat hur jag tänker för att få med allt. Och vips, en dag ville han fixa det själv och nu fungerar det klanderfritt. Matlagning är en annan sådan sak. När det gäller lille sonen har han nu börjat städa upp sina saker i rummet, utan att man behöver be eller tjata. Ett gott tecken hos en 4-åring tycker jag.

Så kanske är jag en curlingförälder i mångas ögon – för mig är det inget negativt. Jag vet vad jag gör och varför. Och framförallt vet jag att vårt sätt att hantera detta i vår familj bär frukt. Vi har tämjt våra söners viljor till att fungera i ett socialt sammanhang. Vi anser att vi ger dem rätt verktyg att kunna möta olika människor och olika situationer, nu och i framtiden. Om det är curling, so what! Om någon annan har synpunkter på det är min enda kommentar: mind your own buissness!

Kram Mia

7 thoughts on “Curlingförälder vs skapa önskvärda beteenden!

 1. Vi är helt överens bästis<3 Precis som vanligt! Kramar i lass från hon som sitter på balkongen ( den inglasade) med ett glas rött och 2 bitar polkachoklad

 2. mrsb – jag råkade publicera innan jag skrivit klart. Hoppas du håller med ändå till slutet.

  BästisMaria – din balkong och det du intar hade jag gärna delat med dig. Miss you härute på landet.

  Kram Mia

 3. Tycker inte du låter som en curlingförälder. Det är klart att man som förälder måste berätta och visa för sina barn vad det är man förväntar sig av dem. Att man berömmer ofta men även påpekar när de gör fel. Otroligt att en 4-åring städar upp sina saker, min snart 5-åring skulle aldrig få för sig att göra det 😉
  Ha en underbar helg!
  Kram Maja

 4. Ja, men så har vi slitit hårt med lille Gabriel. Han har varit mycket svårtämjd, men nu tycker jag att vi börjar komma någon vart. Självklart också med vetskapen om att det kommer att bli många dips. Men man får njuta de goda dagarna.

  Ha en skön helg du också Maja, och ta det lugnt med träningen.

  Kram Mia

 5. Jag instämmer med Maja, du är inte alls en curlingförälder (så som jag uppfattar begreppet). Det du beskriver är ju positivt och det du har beskrivit tidigare visar på FANTASTISKA pojkar. Jag glömmer aldrig det du beskrev om storebror som gav en så klok rapportering från match (läger el. dylikt), apropå resultat (hoppas du förstår vilket inlägg jag syftar på).

  Stor kram Mia!

 6. Tack Rosita, som vanligt vet du att dina kommentarer betyder oändligt mycket för mig. Jag hoppas så innerligt att du ska bli årets mamabloggare och då kommer jag att känna mig så stolt över att var en av de som du vet om. Ja, jag är förstås stolt över dig ändå. Konstigt när man aldrig har träffats, men jag känner att vi hade nog passat som hand i handske ihop.

  Nej, jag curlar inte – jag fostrar mina söner till det bästa ever. Hoppas jag iallafall. Jag tror ju det iallafall.
  Kram Mia

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *