Gymnasieintag – adjö underbara nior!

Har idag precis fått klart för mig att alla ”mina” underbara nior har kommit in på sina förstahandsval på gymnasiet. Bravissimo! Well done! Hårt arbete lönar sig…. Och därmed är de inte ”mina” längre! De flesta av dem har gått hos mig på Svettpärlan sedan år F, dvs i 10 år. Det där skojar man minsann inte bort. Det är en av de allra tuffaste uppgifterna jag har som rektor, att skicka elever vidare till nästa skoläventyr.

Här nedan följer, efter många önskemål, mitt skolavslutningstal till mina nior!

”Till er  26 sociala, intelligenta och ytterst trevliga varelser – som mycket snart skall lämna Svettpärlan!

Det är verkligen glädje och sorg i en salig blandning här idag. Glädje över att få skicka väl förberedda elever vidare till nästa skoläventyr. Och sorg över att inte få träffa er här varje dag. Jag har länge grunnat på vad jag skall ge er för ord på vägen, saker som ni inte redan vet. Ni som är sofistikerade, men fulla av liv och bus i blicken. Ni som är världsvana, men som har visat er vara rätt hemmakära här på Svettpärlan ändå. Ni som är säkerheten personifierade, men alltid så ombrysamma. Alldeles snart skall jag släppa er fria, men först några ord på vägen……

”Livet handlar till stor del om hur du hanterar Plan B”

Det blir inte alltid som man vill, hoppas, tror eller önskar. Saker ramlar ner över en, man hamnar i situationer man absolut inte tänkt sig och man utsätts för prövningar av olika slag. Ju snabbare man kan lära sig att acceptera och hitta en lösning, en ny väg, destor lättare blir tillvaron. Om du dessutom redan i förväg har kalkylerat med plan B, då har du kommit långt. Häng inte kvar i det förflutna – ta det som en språngbräda framåt istället. Förbanna inte motgångar – se dem som möjligheter istället. Gilla läget! Det behöver inte vara bäst alltid. Du behöver inte vara bäst alltid. Good enough duger också fint!

”Makt att göra skillnad!

Alla och envar av oss medmänniskor besitter makten att göra skillnad. Se det också som en möjlighet. Gör något gott för någon annan. Bara genom att skänka ett leende, en klapp på axeln, en värmande kram eller ett tröstande ord kan du förändra tillvaron för en annan människa. Utnyttja detta. Gör gott! Tänk snälla tankar! Kilon, år och storlekar – likväl som hårfärg, klädval eller färdigheter – säger nämligen inte ett smack om den fantastiske personen som finns inombords.

”När livet ger dig en andra chans – ta den!”

Det har varit ett tufft läsår. Inte har vi klackat räkmackor precis. Livet är inte så svårt när man känner sig trygg, glad och älskad. Det är inte svårt att vara modig när man inte är rädd. Det är inte heller svårt att vara frikostig med beröm och uppmuntran då man själv har medvind. Men när livet ger en svåra prövningar. När det känns som man är mest ensam i hela världen. När det blåser snålt och orken tryter…. Det är då, mina vänner. Det är precis där och då man visar sitt sanna jag. Det är då vi sätter en fot framför den andra och försöker tygla rädslan och andningen, som snabbt axelererar mot hyperventilering. Det är då vi tar fram Alfons Åbergs beryktade fras: ”Stick du stygga tanke, för du finns inte”. Det är då vi gråter, bryter ihop, skriker och spottar. Låter saker komma och gå under sitt tidevarv. Vet att den som väntar på något gott, aldrig väntar förgäves. Vi sätter en fot framför den andra och fortsätter framåt. Vet att det är vägen, livet. Lyfter blicken mer och mer. Blir modiga genom eftertanke. Växer, vågar le, vågar tro och hoppas. Vet plötsligt med oss att vi är långt mycket starkare än vi någonsin vågat tro.

I julas bad jag er att ta vara på era resurspersoner. Jag bad er att inte utkämpa krig, utan spara på energi. Jag bad er att inte bränna några broar, då man aldrig i förväg har en aning om vilka vattendrag man behöver korsa två gånger eller mer. Jag bad er att ta hand om varandra. Älskade vänner, om jag bara hade anat….. Det sätt ni har visat ombrysamhet mot varandra. Det sätt ni har mobiliserat mod, kraft och styrka. Det är föredömligt. Ett gammalt rektorshjärta håller på att svämma över. Ni har verkligen bevisat att TILLSAMMANS är ett av våra allra viktigaste ord. Många av er har lyckats hantera plan B och flera har sett till att ta vara på nya chanser här i livet. Ni har verkligen sett till att utnyttja makten att göra skillnad för människor runtomkring er.

På detta sätt har ni också sett till att göra det extra svårt för oss här på Svettpärlan att släppa er. Jag vet att ni är redo – att ryggsäcken er är packad på absolut bästa sätt. Jag vet att ett nytt skoläventyr står för dörren och att en hel framtid finns att möta där bortom sommaren. Mitt sista visdomsord till er blir:

”Forever, for always and no matter what – believe in yourself”

Ha ett underbart liv! Jag älskar er! Kram Mia

2 thoughts on “Gymnasieintag – adjö underbara nior!

  1. Vilka fina, starka och kloka ord! Visst är det underbart att se barn och ungdomar växa?
    Ha det fint, kram!

  2. Tack för din feedback.
    Ja, det är mitt livselexir att se våra små medmänniskor utvecklas och bli samhällsdugliga medborgare. Jag är otroligt lyckligt lottad som har detta arbete.

    Kram Mia

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *