Att bära vitt

Vissa färger används bara vissa delar av året, det är liksom sen gammalt.Säkert finns det läsare som känner igen från sin uppväxt att mammor var mycket bestämda med när på året vilka färger fick användas. Hehehehe! Min mor Anita hade en hel arsenal av levnadsregler som hon med glädje delade med sig av. Oavsett om andra var intresserade eller ej. När man bär vitt är bara en liten sådan levnadsregel, men ack dock så viktigt…..

Vitt på underkroppen var strängeligen förbjudet från 1 september till den 1 maj och Rektorskan har slående ofta ännu idagsvårt att trotsa detta förbud. Det måste medges. Det är tom så att jag tvekar mer än en gång innan jag sätter på mig ljusa grå eller beiga underkroppsplagg as well. Inte klokt vad lydig man är va?

Den 20 mars är dagen då man bär vitt enligt Barnupproret. Idén handlar om att minnas, hedra och stötta alla dem som förlorat ett barn under graviditet. Ni vet ett sådant där tabu som man inte så ofta pratar om. Det där man som ung tjej lätt förleds tro bara händer andra, ty enligt planen ska man ju bli gravid plättlätt precis när man önskar och sedan ska graviditeten vara rosendrömmig och avslutas med en söt liten bebbe i famn. Sanningen är att det sällan blir sådär. De flesta par stöter på patrull vid något del av processen, somliga vid flera. Och det är så sjukt lätt att tro att man är ensam om det här…..ensam om sin sorg och saknad, ett känslovirrvarr utan dess like och inte sällan även en touch av skuld.

Jag vet hur det känns. Både att blir gravid superenkelt (kanske viftade han bara med kalsongerna maken), få ett missfall, våga bli gravid igen, vänta TB, bli gravid, få ett missfall igen och så kämpa, kämpa, kämpa och ge upp för att till sist helt otippat upptäcka att jag är gravid och få en liten Gabbe. Livet helt enkelt. Att inte ta något för givet. Att förenas istället för att slitas itu. Att få de vackraste av ongar man kan tänka sig.

Så idag klädde jag mig i svart och vitt. För att minnas, hedra och stötta. För att visa min ödmjukhet inför livets mysterium. För att förenas med alla som idag tar en tripp längs memory lane. Kärlek och omtanke till oss alla….

Kram från Rektorskan

2 thoughts on “Att bära vitt

  1. Har inget minne av att man inte fick ha vissa färger vissa årstider? Vissa plagg, men det var ju för att det var typiska sommar/vinterplagg.
    Den vita dagen den 20 Mars har jag faktiskt aldrig hört talas om!

  2. Det enda jag minns kring färger var att min mamma sa att man inte fick kombinera marinblått och brunt, t ex marinblå byxor och bruna skor, det ansågs smaklöst. Jag har alltid gillat blått och brunt tillsammans, gör det fortfarande, så jag brydde mig inte. Konstigt nog har jag aldrig hört om den vita dagen trots två missfall, 20e och 24e veckan, men fick som du två underbara barn, visserligen för tidigt födda och jag var sjukskriven från första dan men så värt.
    Kram Monika

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *