Fööösssta tossdaaan i maaaass

Special Day today! Det är inte bara första torsdagen i mars utan det är också den första mars, vilket är en underbar kombo. Som den halvsmålänning jag är firar vi förstås denna viktiga nationaldag, om än dock inte med sedvanlig Maaasssipantåååta. Nope, tårta är ingen favvo hos någon av oss, även om jag verkligen älskar marsipan. Så jag köpte mig en påse Anton Bergs goda praliner idag, fixade hemgjord kebabtallrik till La Famiglia och unnade mig ett par nya godingar. Är bara liiite avis på min älsklingsTB som firar i älskade kvastastaden.

023Den första dagen i mars kan mycket väl bjuda på såväl fågelkvitter som sol och lite begynnande vårkänslor. Låt mig nöja mig med att säga att något sådant är mycket svårt att uppringa idag. Vi har femtioelva nyanser av vitt med vissa gråaktiga toner här och var samt en påtaglig tystnad.

015Helt galet vad snön har bäddat in vår tillvaro här på Näset i en slags ullig, bullig snöbubbla. Har ni tänkt på hur tyst tillvaron blir i snö? Igårkväll var jag ute med Milou och bara hänfördes av tystnaden, trots att vinden ven betänkligt. På väderleksprognosen har man utlyst såväl klass 1 varning som hårda vindar och en massa snö, i form av snöbyar. Jag kan meddela att vi har haft snart en veckolång snöby….

020Dagarna består nu därför av en lightskottning på morgonkvisten, jobb och sedan snöröjningssvängen vid hemkomst på eftermiddagen. Klockan på alarm vid halv sex, ut och skotta, sopa rent bilen, skotta upp till vår knäskadade granne, hämta hans tidning och lämna in, bära in ved till honom och sedan morgontoalett och frulle. Jobba till ca 14.30 och sedan hem. Maken kör snöslungan på vår och grannens uppfart, jag använder snöskyffel på gångarna fram till husen, till vedbodarna samt runt bilarna. Ånyo bära in ved till både oss och granne, hämta posten samt fixa kring brevlådor och sopkärl. Puh! Sen är man minsann slut som artist. Idag hade vi dessutom matleverans till en sjuk liten paps. Handling till honom och sedan stanna och fika, prata och försöka muntra upp. Det är minsann inte enkelt att vara snart 90 år, har blivit änkeman och ramla dit i flunsan. Men icke sa nicke att han skulle följa med hem och bo hos oss, trots att jag tjatade på honom. Envis som få…..

017Nu njuter vi vid brasan. Och är evigt tacksamma att februari har övergått i mars. Februari månad kan inte på något sätt kategoriseras som varken en snäll eller speciellt angenäm månad för oss. Två årsdagar av älskade människors himlafärd och två saknade änglars himlafödelsedagar livar liksom inte upp om man säger så.  Igår tände vi ljus för en älskad Max som firade himlafödelsedag. Eller inte igår egentligen. Max valde ju att titta ut en dag som bara existerar vart fjärde år. Så typiskt honom. Så otroligt typiskt Max. I tisdags var jag på kyrkogården och tände ljus hos kompisKalle som för 17 år sedan gav sig av på sin himlafärd. Självklart passade jag på att tända ljus hos mina andra änglar också – Lasse och mamma. På vägen hem knäppte jag igång min spellista på Sportify, ”Till mina änglar” och ut strömmade älsklingsmusik, passerade huvud och öron, fyllde min kropp med livsglädje och mitt hjärta med värme. Och medan Winnerbäck skrålade ”Kom ihåg mig då”…..så log jag med hela mitt jag. Trots trauma, sorg och saknad så kan jag känna livsglädje – en dubbelbottnad känsla som jag tvingat mig själv att bemästra.

006Så, mars it is dock helt utan vårkänslor. Snön fortsätter att anfalla oss och vi lär upprepa vår dagsrutin även imorgon. Sen tar vi minsann helg. Såååå välbehövligt!

Kram från Rektorskan

 

One thought on “Fööösssta tossdaaan i maaaass

  1. 1 Mars låter hoppfullt, men det är bedrövligt att titta ut. Idag var det dock ensiffrigt på termometern. Dock inte sol, det skulle inte förvåna mig om det kommer mer av det där kalla vita 🙁
    Men, hur man än vänder och vrider på det, det går framåt!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *