Landet Ätstörd

Det kan väl knappast förvåna någon i dessa tider att det råder en viss fixering vid så triviala ting som kost, dieter, kroppar,resultat och framgång. Den allt mer tilltagande vilsenheten hos mänskligheten av idag har lett till en växande marknad av livsstilscoacher, självhjälpsförfattare och annat quick fix av alla de slag. Och i alla typer av media basuneras budskap ut om hur du finner lyckan genom att tillförskansa dig något du tror att du inte redan har. Det är ju så att man blir mörkrädd på kuppen.

040Det är påfallande lätt att dras med om man inte är på sin vakt. När du bombaderas av intryck måste man ha en synnerligen fin personlighet om man ska lyckas värja sig fullt ut. Men….. Livet är inget race att köra, ingen tävling att vinna, ingen allmän måttstock över bra och dåligt. Inte sällan kommuniceras de enkla vägarna till att må sååååå mycket bättre, att bli sååååå mycket mer framgångsrik (eller snygg, populär, cool, rik,vältränad, fit, smal….tja, du kan lägga in precis vilket värdeord som helst här). Som om hela livet kan reduceras till en kamp om att passa in i alla ramar. Eller förresten, inte bara passa in utan också gärna vara enastående inom alla dessa ramar. Framstående. Lite bättre än de flesta andra. Lite all over the place liksom.Att då stå ut med sig själv, sina styrkor, egenheter och tillkortakommanden, alldelels särskilt i relation till andra, blir ofta en alltför knepig ekvation. Och lösningen vet vi ju……

002

Man måste skärpa sig. Ta tag i sitt liv. Och sin kropp. Visa på lite jävla anamma. Kämparglöd. Börja träna, dieta, hitta fokus. Lägga lite mer tid på sina uppgifter, ta på sig lite extrauppdrag. Visa att man har vad som krävs. Sova mindre, hinna mer. Annars kan ju andra förledas tro att man rent av är ambitionslös. Gud förbjude……Så vi införskaffar självhjälpsböcker, bokar föreläsningar, överväger en PT och masskonsumerar alla tips och idéer man kan komma över på webben. Det är liksom lika bra att jobba i det breda spektrat redan från start. Hoppar på olika träningsmetoder och viktminskningsditon och innan vi vet ordet av har hela en livsvärld upptagits av detta faktum. Att sen inte alla nära och kära är så där våldsamt tända på samma idéer, det försvinner liksom bara i bruset av det som numera kallas ”mitt nya liv”. Och barnen, ja barnen ska väl bara göra vågen över att de får fräscha föräldrar, eller?

005Ja, jag raljerar. Det gör jag. Det är naturligtvis otroligt bra att röra på sig och tänka på vad man stoppar i sig. OM man bara tänker på vilka signaler man sänder till sin omgivning. Ty i nyttighetens- och hälsans namn är det många som såväl sätter sig själv på höga hästar, förmedlar att man med sina val av mat, dieter, träning och livsstil är liiite bättre än andra. Att på så vis se ner på andra människor och deras livsval upplever åtminstone rektorskan som otroligt oklädsamt. På gränsen till provokativt faktiskt. Ty när vi sedan möts av skrämmande siffror kring ätstörningar av alla de slag, då drar i alla fall jag diverse paralleller kan jag meddela……

005Och ja, jag föll också för trycket. Naturligtvis! Och just därför anser jag mig äga rätten att ta bladet från munnen och berätta. Jag har genom min ungdom och tidig vuxenålder nästintill tränat sönder mig. Aldrig någonsin hade jag som mål att gå ner i vikt, banta eller späka mig. Jag skulle bli vältränad (och yes, I was) och bäst och ……Mina föräldrar hade hur mycket tid som helst för mig och ingen av dem talade någonsin om att hålla igen, dieta eller förhålla sig hälsosamt. Ändå hamnade jag där. Flera gånger. Och låt mig nöja mig med att konstatera, att jag har aldrig någonsin mått sämre än då jag i olika perioder varit supervältränad och väldigt smal. Eller fit, som det gärna uttrycktes. Aldrig någonsin så olycklig, sug på den vetskapen hörrni!

Så vid 34 års ålder tog jag fighten och har inte ångrat mig en sekund.  Det är skönt att vara 40+ istället för 20+ i många avseende. Alldeles särskilt skönt är det för att man kan sluta kalkylera med prestigeförlusten. Livet blir verkligen bara så mycket bättre med åren, så mycket mer schosfritt, så mycket mer genuint och trevligt. Jag vet inte om det är för att jag har fått uppleva så mycket, genomlidit fruktansvärda förluster, insett livets rikedom, blivit innerligt älskad eller förstått värdet av bryta ihop och komma igen, sätta en fot framför den andra och fortsätta vägen framåt, le och nicka eller kanske inse att ingenting sällan är som det först verkar att vara……jag vet inte om det är därför jag så lugnt kan konstatera att livet blir vad du gör det till. Att ingen kan skapa lyckan åt dig. Att tankens kraft är enorm och att ju förr du kan inse att tilldelad tid är tillräcklig tid och att tilldelade resurser är tillräckliga resurser desto lättare har du att gilla läget.  Att det är först då du accepterar din situation, förlikar dig med den, som du faktiskt kan göra det bästa möjliga av den. Att livet är på tok för kort för att tro att man ska leva upp till andras förväntningar. Och att tron på att vara smal, fit, skinny alt vältränad skulle vara detsamma som att leva i ett ständigt lyckorus och att alla andra bekymmer är puts väck, faktiskt bara är den största av lögner.

003Lär dig stå ut med dig själv. Inse dina begränsningar, dina egenheter och dina tillkortakommanden. Ha lite mer tålamod med dig själv! Våga gilla dina styrkor, be inte om ursäkt för dem utan bär dem istället med stolthet. Inse skillnaden mellan önskvärt och nödvändigt och lär dig balansera mellan dessa ting. Gör saker som fyller på, som berikar, som glädjer. Ta sikte på målet ”att må bra”! Våga strunta i konventionen, förväntningar, utseende, kilo, hektor, prylar, titlar, inkomst, att vistas på rätt platser i rätt sällskap, att visa upp en snygg fasad, att…..Sluta jaga livet! .Lev istället! Sluta tro att yttre betingelser eller extern expertis skulle göra dig mer rätt, mer framgångsrik, lyckligare! Inse att det finns ingen quick fix! Inse att det finns inga lyckorecept! Inse att det bara handlar om dig själv, din resa in i dig själv och så tillbaka ut igen! Det är så vi finner ro. Det är så vi finner harmoni. Det är så vi förlikar oss med oss själva, våra behov, önskemål och egenheter. Det är så vi lär oss att stå ut med oss själva. Först då kan du skapa det liv som verkligen får dig att må bra. Och kunna koncentrera dig på att leva. Hjälp till självhjälp! På riktigt!

Stay Strong folket! Och våga njuta av livet! Kram Rektorskan

 

 

6 thoughts on “Landet Ätstörd

 1. Som du vet har vi haft sjukan på nära håll här… Så jag instämmer i allt du skriver. Men det är svårt att blunda för allt som står på varenda tidning nu fråmåt vårkanten. Gå ner 5 kg på 1 timme, typ…
  På en annan sida i samma tidning, bilder på god mat med recept. Inget om man ska gå ner i vikt, så de talar mot sig själv.
  I dagsläget, nu har det satt igång igen, det andra, inte ätstörningen, inlagd i natt, kanske de inte stoppar det längre.

 2. Tack! Jag kan bara hålla med den där vältränade Ika mådde inte heller bra. Jag missade massor med saker för att jag just skulle träna. Jisses vad jag har sprungit från saker och flytt på olika sätt. Framför allt från mig själv och det är ju märkligt, jag var ju alltid med…
  Att möta mig själv och se både styrkor och svagheter är min längsta resa fast oxå den bästa. Åh kroppen, jodå den har förbättringsmöjligheter, fast just nu har jag inte tid eller lust. Promenera är fint, som Kirkegaard säger:
  ”Tap för all del ikke lysten till å gå: jeg går meg til det daglige velbefinnande hver dag och går fra enhver sykdom; jeg har gått meg till mine beste tanker og jeg kjenner ingen tanke så tung at man ikke kan gå fra den”
  Balans innifrån och ut. Må gott och tack igen kram!

  • Underbart talat av kirkegaard ju. Me like! Ja, vi har väl vår beskärda del av det där och kanske är det därför vi är uppmärksamma nog på signaler nu. Kram på dig

 3. Det bästa jag läst på länge Mia!! *gör vågen* om och om igen! I nästa val ska jag rösta på dig❣️Du får det att låta så självklart, jag önskar att det kunde vara lika självklart för alla.
  Storkramen J

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *