Downsize Christmas

God fortsättning på julen 2017 folket! Jag hoppas ni alla har möjligheten att vara tillsammans med andra, fira julefest i gemenskap, på det sätt som passar just er allra bäst. I familjen Happyvardag innebär det där en balans mellan det stora och det lilla, det individuella och det kollektiva, högljutt och lågmält. Ett sätt att varva det som kostar på lite extra i tid, kraft och omsorg med det som fyller på och berikar. Ett sätt att finnas till för andra men att absolut inte glömma bort sig själv på vägen. Ett sätt att bygga och vårda relationer på alla plan.

001Det fanns en tid i mitt liv då jag nästan stressade livet ur mig för att ständigt optimera . min tillvaro. För att hinna allt och lite till, prestera på topp och ständigt vara minst 5 kurvor före allt. Inte enbart kopplat till julen då förstås. Nädå, hela mitt liv såg ut så där. Effektiv som få, ständigt på väg någonstans med bieffekten aldrig direkt närvarande i nuet. Gosh vad jag hade önskat att jag kunnat berätta för mitt 25-40-åriga jag att det inte alls måste vara så. Som jag hade önskat att jag hade vågat dra det där djupa andetaget liiite oftare och andats från långt ner i magen. Tänk om….

007Fast jag ödslar numera ingen tid på ”tänk om…”. Helt ärligt vet jag egentligen inte när det vände och jag har heller inget som helst sug efter att finna svar på det där. Det vände. Punkt. Min livsresa tog mig till en plats där jag lyckats bli en betydligt mer avslappnad variant av mig själv. Vinster och förluster, motgångar och framgångar, misslyckanden som blivit vägvisare för ny kompassriktning, stenvändningar och reflektioner och en hel massa av ”kill some darlings” har gjort sitt. Och jag har varit livrädd, bitvis (eller helt ärligt, det är ju nästan mitt allmäntillstånd), tvekat ibland, hamnat på sidospår och hittat vilse, gråtit en massa, gjort upp med hjärnspöken, samlat ny kraft, blickat inåt och verkligen mött rektorskan, hälsat på mig själv med alla de egenheter som är jag och bestämt mig för hur jag verkligen vill vara, vem jag verkligen vill vara, hur jag vill leva mitt liv. Hittat hem. Vågat ta fighten om mig själv och mitt liv. Utan att skryta och utan att veta om en endaste kotte håller med, så skulle jag vilja påstå att jag blivit en riktigt härlig människa. Livet av mig, som mig. A new improved me liksom…..

013

Så visst är julen downsizad, det står ställt utom allt tvivel. Det har varit en angenäm december utan egentligen någon som helst diger to-do-lista och jag kan utan att ljuga säga att vi gled in i julfirandet. No stress liksom. Mysiga dagar sista veckan på jobbet, ett avslappnat och så skönt glöggmingel i fredagskväll hos min bestie och så dan före dopparedan med bara lite småfix. Avslutade uppesittakvällen med ett strömavbrott mitt i Bingo 4, gick till sängs i beckmörket och vaknade vid 02.29 av att huset badade i ljud och ljus och sorl och…..

003Julaftonsmorgon bjöd på långfrulle, skinkmacka och spistomte. Därefter en tur till våra änglar på kyrkogården och sedan en julaftonspromenix med bryggspring för Milou. Kl 17 bjöd vi in till julbord och njöt av tillsammanstid med syster Yster med familj och finaste svärisarna med lånevovvar. Efter undanplock och disk drog vi igång julklappsleken, där tävlingshetsen lyste om oss alla och envar blandat med massor av skratt. Efter akt 1 fikade vi på godaste kladdkakan med tomteskumsfluff (som bakproffset syster Yster fixat förstås) och sedan drog vi igång akt 2. På riktigt…..den roligaste spelomgång ever.

016Det blev ett givande och tagande på hög nivå, till och med Gabbe kunde lätt spela med och taktiskt navigera sig igenom de båda akterna. Kvällen avslutades sedan med att Tomtefar himself drog på sig glojärnen och delade ut de paket som var ämnade som de ”riktiga” julklapparna. Några få julklappar var, genomtänkta och fulla av kärlek. Och alla var supernöjda.

023

With no stress blev det en fantastiskt härlig jul i år också.Det är en självklarhet att vi saknar de som inte längre finns hos oss, men att vi som har förmånen att fortfarande vara i livet lever, älskar och njuter är en viktig livsapproach. Idag fortsätter vi julfirandet i väldigt leasure tempo. Rektorskan tassade upp i ottan, tände stjärna och gran och kröp upp i Lassesoffan med raggisar, filt och glossiga magasin. Nu bjuds det straxt juldagsfrulle till familjen, regnet står som spön i backen och det tänkta hemmamyset kunde inte få en bättre start. Ikväll blir det himmapizza (julmat får räcka en dag om året) och så Fröken Frimans Krig på TV. Don´t miss honeys….

God fortsättning på julen. Kram från Rektorskan

8 thoughts on “Downsize Christmas

 1. Låter mysigt! Vi hade en fin julafton, övernatt hos Äldsta. Halv sex i morse spydde jag, så vi smet hem på studs. Mamma fyller 85 idag, där brukar jag hjälpa till hela dagen. Idag sitter jag ensam här hemma. Maken åkte med Yngsta ner…

 2. Hej Mia.
  God fortsättning. Tack för dina kloka
  tankar. Jag jobbar på att tänka på vad som
  är viktigast i livet, goda relationer till nära o
  kära. Känner igen mig i planerar sjukan o ligga steget före.
  Kram

 3. God fortsättning fina du!
  Det låter alldeles perfekt och lagom, min stil, you know! Det är så skönt att kunna släppa på alla krav och måsten och bara flyta med i det som man själv tycker blir ”alldeles lagom”.
  Stor kram, J

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *