Att ta ansvar för sitt välmående

Att må bra! Smaka på det uttrycket. Är det kanske ett av de mest förgivettagna och naiva uttryck vi svänger oss med kanske? För visst är det så att vi gärna kalkylerar med att just må bra, som en av de mest självklara självklarheter. Och handen på hjärtat, hur ofta ägnar du en stund egentligen åt att verkligen identifiera vad som får dig att må bra alternativt att problematisera kring det som du gissar har precis motsatt effekt?

019

För rektorskan har det här kommit att bli allt viktigare, har hon märkt. Att lägga ett, som hon väljer att uttrycka det, må-bra-pussel utifrån en balans mellan jaget och laget (läs rektorskan och familjen) känns allt mer angeläget. Och kanske icke desto mindre nödvändigt också. Ty i takt med livets förgänglighet och att tillvaron tenderar att snurra allt snabbare, är det liksom inte riktigt lika självklart längre att vakna upp varenda dag och må bra.  Och det finns vissa parametrar som jag definitivt kan bli såååå mycket bättre på. Vila är ett tillstånd eller en variabel i må-bra-pusslet som aldrig får förringas (vilket jag gärna gör ja), så ej heller intag av mat och dryck (så många människor som fastnar där då). Hur man gör, vilka metoder man än ansluter sig till måste det primära målet ändå alltid vara just ”att må bra”. Andra specifika mål kring kilon och hekton, storlekar och resultat, tider och annat bör förstås inte bagatelliseras och förlöjligas men mår man inte bra är sällan de andra målen speciellt angelägna. Vad begreppet ”må bra” innebär är oerhört individuellt betingat, det är jag den första att hålla med om. Vad jag dock tror är att många människor väljer att bortse ifrån alternativt glömmer bort vissa variabler och därmed går all in på andra.

004

”Må bra” är ett slags helhetsperspektiv där variabler förvisso har möjlighet att förstärka, neutralisera eller kompensera varandra men där ju bredare perspektiv vi håller, desto större blir sannolikheten för måluppfyllelse. Inte sällan hör man människor prata om att starta sina nya liv i sin jakt på ” a new improved me”. Gymen svämmar över att människor, affärernas frukt- och gröntavdelningar gapar tomma. Det pratas dieter och träningsupplägg i vareviga hörna och varje gång tänker jag precis samma sak: Somliga kommer att falla hårt. Särskilt hårt tenderar fallet att bli för alla de där  ”vanliga motionärerna” som helt plötsligt ska äta nyttigt, avstå från allt onyttigt och träna en sisådär 7 dagar i veckan. Jag kan redan från start sia om att det där kommer aldrig att hålla i längden. Inte för de som på något vis funderar på att fortsätta sina arbeten, behålla sina familjer och se till att hålla förståndet intakt. Omöjlig ekvation I must say…..

005Jag tror vi har massor att lära barn och unga av nutiden i just dessa avseenden. I jakten på att vara den moderna människan/familjen i den moderna tiden trissas tempo upp, eftertänksamheten skjuts bryskt åt sidan och man förvillas att tro att det är precis så här det ska vara. För att man ska vara rätt. Rätt på alla sätt. Rätt i alla ramar samtidigt. Och det där mina vänner, det där är sannerligen en helt omöjlig ekvation det där också.

009Så idag valde vi att hylla livsglädjen och vikten av att må bra genom en uppskattad må-bra-dag på världens bästa skola. Dagen startade med ”Hela Svettpärlan hälsar” på vår gård – en stund av gemenskap och fysisk aktivitet. Underbart! Enligt ett specifikt schema bjöd vi sedan på en mängd olika aktiviteter i härligt åldersblandade grupper. Det var yoga och massage, fotbad och ansiktsmask, utelek och dans, tipsrunda och föreläsningar om kost, sömn och prestation.

001Våra kockar bjöd på en härligt väldoftande vegetarisk lasagne med krispig sallad och tomatröra till. Åk 9 ägnade dagen åt att baka fiberbullar till samtliga elever samt göra rawfoodbullar och smoothie till dessert (som ett led i sin hemkunskapsutbildning). Hela skolan doftade ljuvligt att badsaltsfossingar, krämiga ansiktsinpackningar, doftljus och nybakade bullar. Helt underbart!

013Jag tror att vi måste hjälpa våra barn och ungar av nutiden att sortera sina verktyg rätt i sina alldeles individuella verktygslådor och på så vis kunna guida dem att skapa balans i tillvaron. Att må bra kan aldrig reduceras till att käka grönsaker och springa motionsslingor, ej heller att ha högsta betyg och vara ständigt framgångsrik. Att må bra är så mycket mer komplext än så, även om det är extremt lätt att förvillas tro att det där välmåendet gärna bor i en smal och vältränad kropp, i höga betyg och bra idrottsprestationer eller i en fantastisk titel och höga löner. Att må bra är inte längre en självklarhet att kräva, utan ett åtråvärt tillstånd att sträva efter. Ett tillstånd som ligger bortom allt det där som kan köpas för pengar eller dealas med genom ryggdunk och gentjänster. Att må bra börjar och slutar alltid med just bara dig själv. Allt annat är bara omständigheter som du måste lära dig hantera på bästa möjliga sätt……

040Torsdag idag och regnet står som spön i backen. Rektorskan lyckades bita av halva sin rotfyllda och lite sköra framtand (så går det då man är brutal i nickdueller på fotbollsplan) på en selleristick igåreftermiddag, varför hon spenderat en ansenlig stund av sin förmiddag i dag (och för all del en ansenlig del av sin lön också) hos världens bästa tandisMagnus. Hel och fin i munnen igen och bedövad långt upp i näsan – det är valuta för pengarna det. Hehehe…..

Underbar dag på jobbet idag, ett supermysigt spontanbesök hos lilla mamsen, många sköna möten och inspirerande samtal och sedan hem och bara flyta ut i torsdagsmys. En lång pratstund med bästaste svärmor, lite hemmaplock och planering för helgen som komma skall. Nu sprakar brasan, TB bytte golfutrustningen mot fotbollsdito och Gabbe vilar. På programmet för kvällen står stryktvätt, skriva helghandlingslista samt förbereda för morgondagen – lagom avancerat känns det som.

Kram Mia

 

4 thoughts on “Att ta ansvar för sitt välmående

  1. Vilket bra initiativ med en sådan hälsodag på skolan! Blir ju nästan lite sugen på att sonen skulle gå hos er… 🙂

    • Hihihi, tack snälla. Det var det bästa av betyg. Det är ju så vi vill att föräldrar ska känna – att man vill att ens barn ska uppleva sitt skoläventyr just hos oss. Kram

  2. Hälsodag i unga år är inte fel. Att ”Må bra” är inte alla förunnat. Men visst måste det vara det primära i livet. Att göra vad man kan för att må bra. Ändå rör jag just ingenting på mig… Fast jag vet att jag måste. Just nu är dock fokus på att två små pojkar ska må bra när föräldrarna delar på sig 🙁 Det ger även mamma/mormor kramp i magen, så hur ska de må? Fast i ärlighetens namn verkade de gladare, friare, än på länge i onsdags… Ha en härlig helg!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *