#snabbtochlätt

Hur han ni det med matinspon vänner? Är ni alltid så där välplanerat förberedda eller är ni mer åt hållet rappt och flexibelt (läs det blir var det blir)? Kanske är ni som rektorskan en slags kombo, som ömsom levererar lugnt och stillsamt och genomtänkt och som ömsom blir en ”tappad sug” och bara känner bläh för matlagning?

011Somliga dagar flyter på så attans lätt och det finns gott om valbart att laga smarrigheter av i såväl kyl och frys som skafferi. Inte sällan sammanfaller även dessa dagar med känslan av bra mellantid och no stress liksom. Som genom ett trollslag kan det där sedan ändra sig fortare än kvickt och då ekar det plötsligt tomt i alla matförvaringsutrymmen och jag har inte en aning om vad jag vill hitta på att laga till. Inte sällan kännetecknas också tillvaron utav rätt många måsten och väldigt lite tid till just dessa måsten just då.

005Maken, aka Le Chef, kockar ju dagarna i ända och det innebär att den där vardagsmaten hamnar allt som oftast på rektorskan lott. I dessa lägen (och rätt ofta annars också) är jag galet nöjd med att ha suverän skollunch att njuta av 5 dagar i veckan, varför jag knappast nämns klaga en smula. Som idag exempelvis – lättpanerad torsk, potatis och kall dillmajjo samt en krispig sallad på päron, marinerade morötter och rödlök. Mums!

006

Under hashtagen #snabbtochlätt brukar jag lägga upp lite bilder på Instagram på vårt vardagskäk. Ni vet sådant som inte kräver vare sig en massa tid eller energi eller fantastiska skills (för det har jag inga nämligen). Till kvällen har jag exempelvis vänt ihop en god laxröra som är perfekt att servera till en bakad potatis, i en baguette, på en toast eller bara som tillbehör till några goda kex.

Gör så här: Mosa samman valfri storlek av varmrökt lax i en skål. Krydda med citronpeppar och några stänk cayenne. Vänd i en burk keso (4 sorters lök gillar jag) och rör om ordentligt. Krydda med chiliflakes, några drag med svartpepparkvarnen och så ringla lite god olja över. Jag brukar ta såväl citron- som chiliolja jag. Ställ svalt en stund. Plättlätt! Verkligen!

Mia Barks foto.En annan sådan där plättlätt historia är gratinerade subs. Jag gillar att bre ett tunt lager smör på, använda antingen skinka eller tonfisk, choppa rikligt med tomater, krydda en aning med tryffelsalt på tomaterna och sedan på med ost. Hyst in i ugnen några minuter. Smakar finfint. Har ni lust att dela med er av era lätta vardagsrätter så funkar det förstås finfint att hashtagga #snabbtochlätt på instagram.

Lillördag och jag är bara hemma på en mellanlandning. Alldeles straxt ska vi bege oss på fotbollsträning och mami ska rasta kroppen. En maskin tvätt är igång, en är i torktumlaren, kvällens mat är preppad. Väl hemma ikväll blir det tv-häng framför Mästerkocken. Såååå mysigt! Kram Mia

4 thoughts on “#snabbtochlätt

  1. Brukar göra liknande som dina gratinerade subs men med makrill i tomatsås. Tonfisk på burk är big no no i detta hushåll men absolut inte färsk tonfisk. Ett problem med de gratinerade subsen, tomaterna blir så rackarns varma så jag skållar mig i munnen varje gång men gott är det.
    Kram Monika

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *