Storstadens hälsofrämjande effekt

Insikten träffar mig mitt i steget där på Östermalm idag, efter att straxt vid lunch ha tagit 12848 steg och därmed ca 9,5 km har blivit tillryggalagda. Att inte transportera sig med bil  ger en naturlig effekt av kropp i rörelse, istället för fordon i rörelse. Innan vi nådde hotellet denna fredag innan nyår, hade vi sett till att promenera lite drygt 1.6 mil. Det där mina vänner…..det krävs definitivt en rejäl långpromenad där hemma för att komma över milen på en dag.

2016-12-30-16-25-12Sovmorgon, härlig hotellfrulle och så en lässtund innan vi drog iväg på dagens uppdrag. AIK-shop förstås, promenad till T-banan Råsunda och så in till stan. Hötorget och nytt fotbollsställ, skönaste MOOD-gallerian, Hötorgshallen och så vidare i affärer på vägen till den provisoriska Östermalmshallen för lite njutning kring lunch. Fortsatt promenad och lite shopping och sedan tog vi pendeln tillbaka till Solna samt en promenad hem till hotellet. Lite halvtrötta ben, det måste tillstås, men inget gnäll what so ever från Gabbe. (Och nä, inte från maken heller trots att han inte shoppade någonting. Tålmodig kille det där…). Lite hotellrumsmys och sedan tog vi ett ljuvligt bad, Gabbe och jag.

2016-12-30-14-59-02Typ 4 grader och kraftig blås där @rooftop men desto fler grader i plurret. Magisk mysigt att simma omkring med isande kallt ansikte/huvud och varm kropp. Efter 32 minuters bad, som för rektorskan nästan uteslutande var simmande, klev hon upp och smet in i värmen. Gabbe höll ut i dryga 15 minuter till. Han är inte sann den killen…..

2016-12-30-14-59-13Kvällen tillbringades sedan på 450 Gradi på Lidingö. Suveränt kvartershak med grymmaste pizzan jag smakat. Äkta napolitansk pizza bakad i 450 grader vedugn. En tomatsås to die for, ljuvlig buffelmozarella och handpillede reijer. Mums! Och familjen Bark har ju provat en del pizzahak……Dock, det är en märklig känsla att vara iväg utan TB, då vi alltid annars är fulltaliga här på Stockholmsbesöken. Jag gissar att det bara är att vänja sig.

2016-12-30-17-10-17Så idag har det varit idel intag och uttag, om man ser till helheten. God mat och dryck, lång promenad och 30 minuters simning. Och så shopping förstås. Tillbaka till att storstaden, med sin utbredda kollektivtrafik, på många sätt är mer hälsofrämjande än småstadens icke så utbredda dito. Jag inbillar mig, av våra erfarenheter i storstaden, att det cyklas om det är möjligt och gåsträckorna mellan kollektivtrafik och mål är många dagligen. Det där är en underbar bieffekt som jag inte kalkylerat med tidigare. Och för en uttalad bilhatare och not so excellent driver som rektorskan så vore ju det där rena drömmen. Hemma faller det sig naturligt, tyvärr, att kliva ut på garageuppfarten, hoppa i bilen och så stanna som först precis utanför jobbet. Grrrr…..knappt frisk luft och minimalt med kropp i rörelse. Det där skulle jag verkligen vilja ändra på…….

Nu har vi sett sista delen av Fröken Frimans Krig (som jag älskar det programmet), ringt och sagt god natt till TB och börjat fundera på att natta kudden. Kanske orkar jag läsa ett par kapitel i min nya bok – den verkar nämligen riktigt mysig. Årets näst sista dag har varit finfin, dock inga nya skor till samlingen trots att jag hade minst 4 par på g (bra där Mia!)

Nattinatti! Kram Mia

 

6 thoughts on “Storstadens hälsofrämjande effekt

  1. Kör försiktigt hem och ett riktigt riktigt Gott Nytt År önskar jag dig och dina nära <3
    Var i Karlskrona igår och hälsade å morfar o farmor, känns så gott i hjärtat <3
    Varma kramar och ha en fin nyårsafton!
    Anna

    • Nån gång måste du ju bara stanna till här hos mig efter besök hos dina kära. Goda nyåret till dig med raring. Kram

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *