Expressiv idrott och coachingens kraft

Det har väl ändå inte undgått någon att det där med idrott är centralt i familjen Happyvardags liv. Och med just den centrala aspekten följer en hel livsstil kan jag meddela. I allt från tanke till handling, via sättet att organisera oss. Det är en evinnerlig tur att vi alla 4 har samma crush so to speak och även om rektorskan mest hemfaller åt fotbollsälskan och inte alls spelar golf, så älskar hon att vara en del även av den sporten också.  Valet är givet, idrott är livet…..

2016-05-30 09.07.52Idrott medför en hel mängd känslor. Förstås! Och en del av idrottslivet (en ganska viktigt, ibland helt avgörande dessutom) handlar om att lära sig att bemästra känslopaletten. Hela känslopaletten. Det handlar om att våga  kasta sig ut, ge allt man har utan att veta om det leder till vinst eller förlust – att våga förlora och blotta sig själv för att eventuellt ha möjlighet att vinna.Den som på bästa sätt lär sig att hantera sig själv och sin prestation, den som bäst har odlat förmågan att välja sina tankar – den kommer sannorlikt att nå längst. Den som inser att hard work&dedication är vägen, sanningen och livet – att talang och rätt förutsättning rent självklart tar en en bit på vägen, but at the end of the day så är det förmågan att använda nutidens tillkortakommanden som vägvisare för framtida framgångar som kommer att vara avgörande. Den som inser att det inte alls räcker med att parera aktuella motståndare, utan att livet handlar om att nå det yttersta av sin egen potential. Den som inte behöver den omedelbara behovstillfredsställelsen och den yttre bekräftelsen. Den personen. De personerna. Vinnarskallar! For sure…..

2016-07-23 19.00.18Jag vill gärna tro att den där härliga trion på bild just är exempel på sådana människor. TB, Putte och Gabbe – tre härliga grabbar som har fokus, mod och vilja. Inte alltid lyckas man fullt ut, men man vågar pröva sina vingar. Man kastar sig ut på djupt vatten och man påminner sig själv om att man faktiskt är simkunnig. Man både presterar bra och mindre bra med stil, vågar såväl vinna som förlora. Man nöjer sig inte med att vara sysselsatt, man är aktivt deltagande. Fullt ut! Goaste grabbar, fatta hur mycket jag tycker om er…..

2016-07-21 10.53.26När rektorskan var i början av sin utbildningsbana, pluggade till grundskollärare, så läste hon en del av sin idrottsutbildning hos Johan Borgehäll vid Universitetet i Odense. Borgehäll proklamerade den expressiva idrottens inverkan på prestation och framförallt resultat och hon fann det där spännande redan där och då (gissar att det var 1990/91 sådär). Den expressiva idrotten handlade då enligt honom om att leva sig in och träna valda delar av tekniska moment (oavsett idrott) i en slags rytmisk dansövning – som för att skapa minnesspår i hjärnan att plocka fram och generalisera i andra situationer. Mycket spännande! I denna anda tränade vi in smaschen i volleyboll, hoppskott i basketen och nickdueller i fotbollen. Jag gissar att enbart fantasin sätter stopp för hur detta kan användas. Och som jag har använt det där sedan dess……i alla möjliga och omöjliga sammanhang.

2016-07-23 19.11.47

Putte och TB under gårdagens prisceremoni. De kom 2:a av över 100 startande lag och jag är förstås sjukt stolt. De där två precis som…..

2016-07-23 19.26.45…de här två (de som kom på 4:e plats av över 100 lag och Gabbe som yngsta deltagare. Och som jag är minst lika stolt över) de lever den expressiva idrotten fullt ut. Somliga av dem kanske lite mer och lite oftare än andra men ändå…..3/4 tillhör Happyvardag och lever med sina idrottsatiraljer inom mycket nära räckhåll 24/7/365. På åtminstone 4 ställen i huset finns golfklubbor utplacerade för att kunna göra provsvingar eller provslag närhelst andan faller på (maken har alla sina 4 putters uppställda jämte sängen exempelvis Och ni behöver inte alls fundera på hur och när han använder dem. Det ni! Det är kärlek det!). När rektorskan påtalade att golfklubbornn kanske inte direkt ingår i hennes favvoinredningsstil tittade de bara helt förnärmat på mig alla tre och sa i kör……och vi, vi tycker inte att stege, magasin och ljusslingor är speciellt vackert heller. Så var det färdigdiskuterat liksom……

2016-04-10 15.07.34Gabbe har tagit det där till ännu en nivå. Finns det inga golfklubbor eller fotbollar tillgängliga så kör han helt enkelt utan. Precis som i den expressiva idrotten. I en slags rytmisk dans övar han ömsom olika golfsvingar och ömsom olika typer av fotbollsfinter och skott med ett hektiskt fotarbete. Det är häftigt att se. Och jag är helt övertygad om att det där ger resultat. Lika övertygad är jag också om att det kan se extremt märkligt ut om man möter honom ….på typ Maxi eller så. Skulle detta ske gör ni helt rätt i om ni tänker expressivt….expressivt is da shit. Som bra förklaring liksom…..

2016-07-23 19.29.26Han till höger (my man) är en fena på det expressiva. Han är galet bra på att coacha andra människor och få dem att överträffa sig själva. Maken som aldrig lämnar någon enda liten detalj åt slumpen. Han som är superinläst på det mesta – det historiska, det mest framgångsrika och det senaste och som sedan kokar ihop det till sin egen filosofi. Maken som drillar sina adepter med brutal ärlighet och ett stycke utmaning, men som nu också bevisligen får dem att ständigt ta nya kliv framåt och flytta sina gränser. Förutom att han är en mycket duktig golfspelare himself (även om hans krånglande rygg sätter stopp för det riktiga spelet numera) så coachar han våra kids på ett otroligt pedagogiskt sätt. Gabbe har sedan maj förra året tagit grönt kort i golf och spelat ner sig till typ 32 i handikapp. Dessutom spelade han drömgolf under tävlingen i fredags. TB återupptog sitt golfspelande i augusti förra året efter att knappt ha hållit i en klubba på 7 år. Han hade då 36 i handikapp och stoltserar nu på 8.6. Wow, liksom! Dessutom har makens adept Ola denna säsong vunnit 3 stora tävlingar på 4 veckor, presterat bra under klubbens golfvecka och blivit PGA-mästare i år. Grymt! Idag har maken dessutom träffat en ny spännande och lovande adept.Jag är en galet stolt fru, det har ni nästan fattat va?

2016-07-20 13.01.24-1Söndagen har varit en riktig Torsnäsdag. Golf för make och adepter, chill för TB som blev lite risig igår och kompishäng med bäste Victor för Gabbe. Rektorskan har haft lite organisationsplanering med bästa kompanjonen Maria och seda njutit altanhäng förstås. Lite tvätt, lite disk, lite plock och mycket sol, dessförinnan morgonrunda och långfrulle på altanen.  My kind of life, helt enkelt….

Att sedan älskade AIK tvålade till Bajen på kollektivboendet Tele2Arena denna söndag ser jag bara som en självklarhet med tanke på expressiv idrott och coaching. Heja heja AIK!

Puss o Kram

2 thoughts on “Expressiv idrott och coachingens kraft

  1. Mycket idrott blir det…. Jag har också alltid levt genom idrotten, först själv och påsenare år genom barnen. Varje dag, varje helg var det träningar, tävlingar, matcher och det har varit så roligt!! Skulle för allt i världen inte vara utan det. Men nu har det minskat drastiskt… Nu är det bara maken och hans fotboll! Visst kollar jag gärna på nån match i fotboll eller hockey nån gång, men det är inte alls på samma sätt som när döttrarna var aktiva då vi levde genom deras idrotter.
    Kram J

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *