Det där med att glida in i mål…..

….istället för att fara huvudstupa rakt in i kaklet, det är Svettpärlans filosofi det. Jag har enormt svårt för att uppmuntra arbetshopar i allmänhet och de som tenderar att komma i slutet av terminer/läsår i synnerhet. Det där kan aldrig kallas att ha människan i centrum eller att man vill att alla ska lyckas – tvärtom. Som rektor på en alldeles egen skola har jag ju möjlighet att styra över det där, tack och lov! Det är klart att vi inte till 100% kan undgå arbetshopar och det är klart att man ändå måste ha någon slags deadline för saker och ting, men för mig handlar allt om hur man lägger upp det, hur lyhörd man är kring önskemål och behov samt förstås hur man kommunicerar och informerar.

2016-05-27 08.01.56Innevarande läsårsdeadline skrevs till gårdagens datum, dvs den 27/5. Fast vi slutade ju naturligtvis inte skolan igår. Igår skickade vi våra härliga elever i åk 4-5 och deras lärare på medeltidsresa till Kalmar  – en heldagsutflykt med buss, slottsvandring och en massa annat skoj.

2016-05-27 12.48.43I åk 1 firade man att deras Läslarvsutmaning är avslutad och att 26 godingar tillsammans hade hunnit läsa 227 böcker och skrivit recensioner om dem. 227 böcker av elever i åk 1 – visst är det helt fantastiskt! Rektorskan fick vara med på firandet och tog tillfället i akt att prata om vilken makt de har erövrat genom att lära sig läsa.

2016-05-27 08.30.51Även Förskoleklass firade ordentligt – att alla numera kan hoppa minst 5 hopprepshopp. Glassfest stod på programmet och de där sköna bönorna på bild bjöd som vanligt på sig själva. Rektorskan inbjöds av de härliga ongarna att deltaga i festen (fast jag åt naturligtvis inte glassen. Det blir inte så bra då….) och hon passade på att prata lite kring att överkomma hinder, ni vet det där som är lite motigt att ta itu med att göra och lära sig. Ganska aktuellt hos en del små sötnosar där kan jag meddela, men insikten var det minsann inget fel på. Och ni kan tro att de blev nästintill chockade när rektorskan spelade lite teater med sig själv om hur det skulle se ut om föräldrar plötsligt skulle börja vägra en del väldigt vardagliga saker. Hihihihi, många sköna skratt kan jag meddela…..

2016-05-27 12.47.30Dessutom hanns det med avslutning på åk 7s tema och därmed äggasläpp, vilket jag tyvärr inte fick med på bild. Åk F och 1 var på bondgårdsbesök häromdagen, många klasser har avslutat sina sista kurser med diverse roliga redovisningar och en hel del tid har ägnats åt slutprov och annat avancerat – som restauranguppdraget på bild nedan för eleverna i åk 9 hemkunskap.

2016-05-12 11.53.09Och så har vi alltså nått vägs ände med det där för detta läsår och det är dags att glida in i mål. Varje läsårsavslut bjuder nämligen på 1 1/2- 2 veckors glidartid so to speak. Allt vanligt skolarbete är slutfört, vi har inga vanliga lektioner, därmed inga bedömningssituationer ej heller några kompletteringar eller prövningar och dylikt. Vi har bara tillsammanstid, glidartid. Som jag älskar det där. Vi inleder med att ha skolövergripande tema för hela skolan nästa vecka, där åk F-7 kör tillsammans och i år blir det ”Tema: OS” förstås. Åk 8 har alltid friluftstema denna vecka och har cykelutflykter, paddling, vandring, matlagning över öppen eld, övernattning i bivack i skogen etc och åk 9 har avslutningstema. För de sistnämnda innebär det att de gör spex och annat till lärarmiddagen, de skriver och övar sin avslutningssång till skolan och de skickas på hemlig resa någonstans. Sista veckan två dagar bjuder på städ, ihoplock, betygssnack, speltid, körövningar, betygspicknick, utmaning mot personalen, stipdendieutdelning coh massa annat skoj.

2016-05-26 20.13.14Att glida in i mål ger alla aktörer en suverän möjlighet att socialisera över klassgränser, att hitta nya nycklar till varandra och att lära känna sig själva och varandra på andra sätt än i klassrumssituationer. Dessutom jobbas det intensivt på samhörighetskänslan på vår skola. Rektorskan bara älskar att glida omkring där också. Höra allt prat, allt fnitter, alla goa gapskratt och förstås se alla sådär avslappnat sköna i blicken istället för fokuserat på väg någonstans. Det här är en av alla våra framgångsfaktorer skulle jag tro……

Skön fredagseftermiddag med gräsklippning, snabeldraksrundtur, tvättsortering, helghandling och fikastund hos mor och far gled sedan in i grillfredag med La Famiglia. Ganska tidigt lämnade vi dock in och nattade kudden allesammans. Tidig lördagsmorgon drog maken och TB  till golfbanan och vi andra strosade glatt omkring i pyjamasmyset. Almänt plock och don, stora diskracet, morgonpromenix och så fixa den månatliga hemmaekonomin. Stort ogilla på det sistämnda, men ack så skönt när den är gjord och alla papper insorterade på rätt ställe. Altanlunch då regnovädret lämnat solkusten och solen åter sken från en klarblå himmel och sedan en skön blundstund i solstolen. Nu skall straxt AIK spela sista matchen innan EM, vi kanske ska ta en runda på sjukhusbesök och ikväll vankas det grill hemma hos härliga familjen Olofsson. Här hemma har vi också möjlighet att mysa loss med lånevovven Elsa som är på besök under helgen.  Hoppas ni alla har en skön lördag…..

Kram Mia

2 thoughts on “Det där med att glida in i mål…..

  1. Vad mysigt att avsluta läsåret med glidartid, i alla fall den planerade.
    Här hemma har gymnasieeleven också glidartid….men en annan typ!
    Vad skönt att ni närmar er sommarlovet med stora kliv nu! Kram J

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *