Moraliska dilemman

Jaha vänner, då är det dags, Blev utmanad av finaste EkenäsAnna att besvara några moraliska dilemman och vem är jag att skippa en sådan möjlighet. Insåg dock ganska snabbt att detta inte på långt när är något enkelt liten facebooktest, utan att det krävs ett visst mått av välformulering för att inte bli fullständigt  ifrågasatt. Så, let´s do it…..

Måste rika ge till fattiga?

Nope! I ett civiliserat samhälle måste det finnas ramar och stödstrukturer som möjliggör en slags rimlig miniminivå, där människor inte behöver förlita sig på andras sk välvilja. Definitionen ”fattig” är i sig ganska intressant så är även dito ”rik”. En rik kan säkert uppleva sig leva på gränsen, ty den har blivit swept away och fartblind så även kanske tecknat in mer än vad som är rimligt, medan en fattig kan känna sig på banan för att den är så duktig på att använda det den har på ett optimalt sätt. Personligen anser jag det otroligt viktigt att visa solidaritet på olika sätt och i olika omfattning, trots att jag absolut inte är rik på pengar. Vi har det bra ställt, är sparsamma och taktiska i vårt sätt att hantera livet. Jag lever efter devisen ”send it on” och skänker därför saker, ställer upp utan ersättning och stödjer lokala projekt efter bästa förmåga där jag anser det bäst behövas just nu. Jag är stolt över min egen livsinsats och jag sover gott om natten med den insikten.

2016-04-09 19.43.42

Är det moraliskt ok att döda djur för mat eller kläder trots att man misstänker att djuret lider ?

Lider djuret innan (i så fall är det väl en befrielse) eller lider det när det dödas (då är det fy skam)? Det är helt omöjligt att helt veta exakt hur alla djur lever och hanteras, men visst försöker jag göra de goda etiska, moraliska och taktiska valen vid inköp av föda. Utifrån den information jag kan skaffa mig. Men vegan, nä det blir jag aldrig.

Är det moraliskt att döda 1 person för att rädda tio personer?

Det har aldrig varit en mänsklig uppgift att avgöra när ett liv ska börja eller heller när det ska avslutas. Enligt min trosuppfattning är livet en gåva och min livsdevis hemfaller åt: ”heaven´s got a plan for you”.

2016-03-19 09.15.16

Är det moraliskt ok för gravt handikappade personer att köpa sexuella tjänster?

Det är fruktansvärt tragiskt och sorgligt att det finns människor som behöver sälja eller köpa sexuella tjänster. Om man hade vetat att den som sålde sex gör det som ett eget val och av helt egen vilja samt för egen vinnings skull så skulle jag möjligtvis kunna säga ok. Med tanke på allt fruktansvärt mediabruset förser oss med kring sexuellt utnyttjande, trafficking etc så far jag verkligen illa av att bara tänka tanken.

Är dödsstraff ok?

Som jag skrev ovan, jag anser inte det vara en mänsklig uppgift att avgöra när ett liv skall avslutas. Och hur fruktansvärda handlingar som än begås så kan jag inte säga att det bör finnas dödsstraff. När tiden är inne är döden inget straff, utan en befrielse och har du gjort riktigt hemska saker anser jag att man ska straffas. Å det häftigaste!

Är vissa kulturer bättre än andra?

Jag antar att vissa kultur helt klart anser sig vara bättre än andra, men vem skulle kunna vara objektiv nog för att kunna bedöma det där. Det finns fördelar och nackdelar med det mesta här i livet och garanterat finns det diken på båda sidor av vägen så….Dessutom värderar, dömer och bedömer vi ju utifrån våra egna referensramar och vem har sagt att just jag skulle ha tolkningsföreträde. Somliga kulturer fascinerar mig enormt mycket, andra känner jag spontant att jag med min referensram har lite svårare för. Helt ärligt måste jag dock påstå att jag är långt mer fascinerad av enskilda människors livsvärldar, än den kultur de eventuellt representerar.

2016-05-01 05.42.55

Är det ok att hämnas?

Hämnden är ljuv. Och ju senare den kommer, du märker att du inte längre berörs och därför bara kan förhålla dig likgiltig, desto skönare. Den som aldrig känt sig sugen på hämnd, revansch eller tänkt mindre trevliga tankar om andra kan räcka upp handen. och jag kommer att benämna dig Mahatma Gandhi eller moder Teresia. Jag tror det är ytterst mänskligt att vilja hämnas – i tanke, ord, handling- och eftersom jag förespråkar att man lever ut hela sin känslopalett bör man hälsa även på de där känslorna, bejaka dem och sedan hantera dem på ett förnuftigt och moraliskt rätt sätt.  (Läs, inte leva ut vare sig i ord eller handling. Det blir nämligen sällan bra). Om jag har hämnats någon gång? Nja, inte som jag direkt kommer på. Jag är ju mer den inväntande taktikern med ett jättestort tålamod och som har ganska lätt med såväl överseende som förlåtelse, MEN när tålamodet tryter eller tar slut…..Oj, oj oj, då är rektorskan sjukt dryg, långsint, retfull, avmätt och full av tykna kommentarer, associationer och ifrågasättande. Jag gissar att jag har mött människor på min stig som fått känna på det där och jag vet att det upplevs som jobbigt. Alldeles särskilt eftersom jag gärna kan fortsätta le och nicka, uppföra mig civiliserat och ändå sända en vibb av att det absolut inte är som förr.

Får man vara elak mot någon som varit elak mot andra?

Jag föredrar den signalen som likgiltighet ger, istället för att vara elak. Det är  liksom såååå mycket mer effektfullt.

Är det ok att ljuga för egen vinnings skull?

Små vita lögner tror jag är oundvikligt ibland. Alldeles särskilt om man räddar en situation genom det, men man måste naturligtvis överväga det där noga. Själv är jag mer tjejen som är brutalt ärlig, pratar med den det berör och undviker intriger. Drama är big nono i familjen Happyvardag – vi facear situationer, hur jobbiga de än är. Lyckligtvis är mina kids väl skolade i detta och har alltid varit duktiga på att ta konsekvenser av sitt handlande, ta itu med situationer som uppstår eller vågar konfrontera personer som de av någon anledning har behövt prata ut med. Livet med rektorskan handlar om tough love och insikten i att det finns inga som helst genvägar här i livet.

2016-01-29 21.23.33

En extrafråga: Har du gjort några ingrepp? Nope, pussmunnen är fullständigt äkta vara. Hehehe….

Efter en enormt gäspig måndag blev tisdagen liiite mer vaken, men bara lite. Jag undrar på fullaste allvar vad det är med den sega rektorskan. Det är liksom inte bara knäck i lurarna längre, utan hela jag är som en vandrande betonggris. Hektisk jobbedag med lite extra körningar pga en glömsk hjärna, eftermiddagsmöte, handling och så matleverans till mor och far. Nu har vi äntligen landat på hemmaplan och det återstår middagsprepp, lite strykning och skoljobb innan det kan kategoriseras vara dags att natta sig. Imorgon firar vi minsann lillördag, så skönt!

Utmaningen skickas vidare till: Ezters Vrå, Dianas Drömmar och Marskulla

Kram Mia

 

7 thoughts on “Moraliska dilemman

 1. Mia, bra värderingar tycker jag, skulle sett liknande ut om jag skrivit. Ett undantag dock – när tiden är inne är döden en befrielse – ja men för varje enskild människa är det hen som avgör när tiden är inne, inte någon gud och man ska få ta hjälp om det behövs. Jag är alltså för dödshjälp, ser generellt inget omoraliskt i det.
  Kram

  • Nämen, dte kan jag också sträcka mig till Monika att tycka. Att livet är ens egen angelägenhet på något sätt. Kram Mia

 2. Förlåt, men nej tack. Det är en för avancerad utmaning för min del. Jag tycker sådana frågor är svåra och att slarva över det vill jag inte. Men i det stora hela håller jag med dig!

 3. Hej där!
  Hu va jag varit dålig på att skriva några rader denna veckan… Allt har bara susat fram I en farlig fart.
  Tack för att du tog dig tid att svara på frågorna, svar med finess som alltid hos dig:)
  Jag gillar ju lite såna här saker när jag får fundera lite hur jag egentligen förhåller mig till visa saker.
  Ha nu en fin kväll o hoppas solen skinner även i Kallekrona 🙂
  Kraaam Anna

  • Men tack söta du…..jag älskar ju det där med ordens magi du vet. Och tenderar att bli ordbajsare båd ei tal och skrift. Kramen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *