Att fira in Valborg och avskräcka lite med

Veckans sista skoldag tillbringade vi traditionsenligt i ett friluftsområde (Rosenholm) en bit från skolan. Området som förut var ett militärt sådant tillhandahåller fantastiska aktivitetsytor, en konstgräsplan (rätt undermålig men ändå), hallar för såväl redskapsgymnastik som för tennis, hockey och annat skoj samt en stoooor skog med flera härliga slingor.

2016-04-29 11.48.15Vädret visade sig som vanligt, denna sista skoldag före Valborg, från sin bästa sida och Svettpärlans 260 elever och nästan 35 personal åker buss (åk F-3) alt cyklar hit (åk 4-9). Dagen inleds med diverse aktiviteter som åk 9 ansvarar för att genomföra och som är ett led i deras ledarskapsutbildning. Otroligt roligt att se dem ta kommandot, instruera och leda samt organisera för hela första passet.

2016-04-29 09.40.58I stort sett alla aktiviteter är gruppdynamiskt betingade och går ut på att gemensamt ta sig förbi svåra passager av olika slag. Som den här att inte nudda hinkarna samtidigt som yttre betingelser sätter dig i rörelse. Eller dragkampen nedan!

2016-04-29 09.41.26Det gäller att balansera de styrda aktiviteterna med friare sådana för att främja egna initiativ samt socialiserande över klassgränser och med andra än man kanske brukar hänga med. Exempelvis så härligt att se äldre och yngre elever samsas kring gemensamma fria aktiviteter. Efter lite fritt och fika startade vi upp vårt tradtionella ”Valborgsränn”. Eleverna ställer upp i åldersklassindleade grupper och väljer där antingen motion eller tävling i loppet som är 3km. Underbart härligt med all pepping man hör längs banan (jepp rektorskan springer förstås) och att sedan mötas av värsta hejarklacken vid upploppsrakan är ljuvligt. Så fort elever är i mål sprider de ut sig längs upploppet och hejar fram resterande att överträffa sig själva. Det där blir hjärtat extremt varmt av att få uppleva.

2016-04-29 11.24.17Framåt förmiddag ansluter våra eminenta kockar och serverar oss god och närande mat i naturen. Idag bjöds det på Chicken Fajitas med sting. Så mumsigt!

Dagen avslutas med uppläsning av de tre bästa resultaten i varje tävlingsklass och därefter lottas priser ut bland alla i hela startfältet. Hela skolan samlad och applåderar varandra – underbar grej för samhörighetskänslan.

Under dagen fick vi också besök av Svt som ville göra ett tv-inslag om Svettpärlans härliga arbete kring ANT, droger samt sex&samlevnad. Denna kurs läses varje år i åk 8 och 9 lagom inför Valborg och alla stundande högtider och festligheter. Vår fantastiska skolsköterska (tillika min storasyster) Syster Nettan och vår NO-lärare Ulle gör ett fantastiskt arbete med dessa kurser och för oss är det faktiskt den yttersta formen av omsorg om våra elever att ge dem info, kunskaper samt möjligheter till insikt kring livsviktiga ting. Och som lite avskräckande exempel kör vi dessutom en genomgång av vad som händer om man råkar få i sig för mycket av det man bör undvika att få i sig – nämligen magpumpning. Tusen Tack Svt för att ni valde att uppmärksamma detta, så himla rolig feedback för oss. Inslaget sändes klockan 18.30 och finns dessutom på webben.

Efter avslutat jobbvärv denna fredag återstod helghandling, kalasdito samt hemresa med efterföljande uppack. Bläh…..Förbannade mig själv för att jag inte tog itu med det igårkväll. Nåväl, en skön dusch senare och överlämnandet av finaste lånevovven Elsa for vi till finaste svärisarna för lite skönt fredagshäng. Nu är vi hemkomna och har tagit helg på lite alla möjliga vis här i Happyvardag. Imorgon vankas det tidig uppstigning och så årets första poolspel för Gabbe i fotboll. Håller tummarna för fint väder och mycket sol…..

Kram Mia

 

 

2 thoughts on “Att fira in Valborg och avskräcka lite med

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *