Downshifting X-mas de luxe

Ni vet hon den där listornas listdrottning. Hon som styr upp hela sin livsvärld (och gärna andras med av bara farten). Hon som bygger hela sin trygghet kring att få på pränt när och var vad ska ske, införskaffas och göras. Hon som ler sådär lite i mjugg och som smackande njuter av att ha läget under kontroll. Hon som såååå gärna titulerar sig själv planeringsgeneralen. Hon som är helt 100% säker på att listor och planering är vägen till allt lyckosamt resultat. Den tjejen, den listdrottningen , verkar ha checkat ut, tagit semester, gått upp i rök, försvunnit i dimma, kastat in handduken…ja, name it. Borta! Gone! Mancante! Weg! Men här hemma hittar jag farao henne inte någonstans. Högst chockerande, eller?

2015-12-14 17.38.08

Jag vet inte om det är tidsenligheten, de livsomvälvande händelser som vi genomlevt eller helt enkelt de årsringar som addas till redan befintliga som har sin inverkan på rektorskan. Men helt klart har tiden haft god inverkan. Tiden och goda exempel samt självklart upplevelsen av att det går ändå. Att man inte måste ha precis allt hemhandlat hela tiden (affärer har mer eller mindre öppet  dygnet runt nuförtiden ju), att det utopiska målet att bli klar ändå alltid i praktiken innebär att man ALDRIG  är klar med allt ändå (varför stressa för att hitta avkoppling liksom), att hysterisk julstädning är den största dumjulklappen till sig själv (varför adda torka lister, skura fläktsystem och putsa fönster etc till stora julstädet, då man redan har fullt upp med annat?). Därav inga listor för rektorskan i år. Insikten i att jag vill vara mer ”nu-människa” har kommit smygande de senaste åren och under denna höst har Maggies ord ekat i  mitt huvud, så…..Ét Voíla! Here I am…..

2015-12-20 19.10.15

Eventuellt måste jag förtydliga rubriken något. Det finns de som förespråkar att man inte kan använda ett positivt värdeord till ett negativt dito eftersom det då blir kontraproduktivt, typ skitroligt. Kopplat till dagens inlägg skulle alltså downshifting och de luxe kunna stöta sig med varandra, men betydelsen är ju alltså inte att julen är de luxe utan att det är en downshifting deluxe….just saying……Aktuell lägesstatus i Happyvardag är således:

Stora julgransbråket = kom av sig. Granen kom i foten utomhus och maken kilade fast den rak och grann på försök ett. Förmodligen för att rektorskan backade av och höll sig på behörigt avstånd.Samt lät bli alla goda råd som gärna hoppar ur munnen annars.  Sladdlös julgransbelysningen LED med fjärrkontroll kan vara Guds gåva för att komma tillrätta med sladdkaoset. Helt klart ett irritationsmoment mindre…. Och vips var granen färdig.

Julstädet = Vanlig veckostädning blev det här. Alla större aktiviteter som fönsterputs, fläktsystem etc har antingen tagits i början av november alt får snällt vänta till tråkfebruari. Varför i herrans namn dra ihop allt det där mitt i julstressen?

Pynt och lull lull = Bara de mest önskvärd prylarna fick komma ut ur garderoben i år. Kritiska ögon och bestämd blick från rektorskan. Så nöjd med det beslutet. Och snabbt gick det med.

2015-12-04 16.36.26

Julgodis och julbaket = helt bortrationliserat. Ingen i Happyvardag äter vare sig det ena eller det andra, med undantag för pepparkakor. Helt ärligt så finns det bara en persons pepparkakor jag trånar efter och det är min brorsdotters Helenas. Ingen gör sådan tunna spröda som hon, men hon har naturligtvis fullt upp med sitt eget bakande.  Mor Annas köbepipparkaugor blir toppen för oss.

Julklappsshopping = Klickfingret aktiverades i början på december och allt har levererats till belåtenhet.I god tid! Tack för det. För övrigt köper vi inte speciellt många julklappar och det mesta är sådant som ändå behöver köpas in så…..Har därmed inte sprungit ner några affärsdörrar precis. Inget klurande, ingen vånda – gick helt klart bara på magkänslan.

Julmaten = Påbörjade i god tid inköp av sådant som klarar sig länge. Lite då och lite då så blir det inte mycket någonstans. Självaste julbordet på julafton blir knytis och bara hett eftertraktade produkter. Imorgon tar jag en tur och shoppar det sista i lokala butiken. Därmed har jag inte stått i speciellt många köer heller. Så skönt!

Julkort = utsätter mig absolut inte för projekt fotografering av La Familia och skriver heller inga för hand. Jag nöjer mig med att lägga upp någon käck hälsning via sociala medier och hoppas att precis alla vet att jag tänker på dem ändå. Lika självklart som att Lasseängeln hänger där mitt i granen och vakar över julen. Det känns tryggt!

2015-12-21 16.50.30

Idag skriver vi den 22 december och vi har haft en riktigt fin tisdag. Sovmorgon, skicka TB och make till jobbet, soffhäng och lite morgonmys. Hem till mor och far för att lämna tillbaka lånebilen (ja alltså, vi fick låna tillbaka vår egen bil av mor och far i söndags då våra andra bilar havererade. Nu är de lagade och då får mor och far tillbaka vår bil som de har annars kör eftersom det skulle vara väldigt dyrt för dem att hålla sig med egen bil), fika och mysa lite. Finaste svärmor följde med och skjutsade sedan hem mig, Gabbe och Milou. Lite tvätt och städning av toalett, lite pappersexercis och sedan långa varma duschen. Sedan minsann folket, sedan unnade jag mig flera timmar på Espresso House med en av mina sköna bönor, nämligen min gymnasiekompis Marie som är hemma i staun på besök. Underbar catch up av tiden som gått sedan förra året (fast vi hörs rätt ofta på FB) och så lite planering av säsong 2016. Jamen naturligtvis, både hon och sonen är självklart Gnagare precis som familjen Happyvardag

2015-10-25 09.19.29

Helt kolugnt tillbakalutade i varsin skön fåtölj, snicksnackade och fikade, skrattade och bara blev påfyllda. Betänk att rektorskan unnade sig detta. Jag tror minsann bestämt att jag börjar bli normal. Nu har vi käkat lite left overs och hänger framför en film som Gabbe valt. ”Sagan om de två tornen”. Gäsp……Jag tror aldrig jag har tagit det så lugnt inför ett stundande julfirande någonsin. Lovely!

Kram Mia

 

 

 

8 thoughts on “Downshifting X-mas de luxe

  1. He he, var det mig eller dig du skrev om sa du…? Man måste ju ha listor;)
    Nu vill jag önska dig en riktigt riktigt GOD JUL (för min smula vaknade där uppe nu o ropar;-))
    Njut, må gott och ha de fint så hörs vi snart igen <3
    Varma julekramar Anna

  2. Visst är det skönt när man upptäcker att det blir jul även om man ”bara” är lagom. Vem behöver putsa fönster? Ingen har ju tid att titta ut genom dom ändå på julen, eller hur? I värsta fall får man putsa ETT fönster om man ska titta ut efter tomten 😉 Och varför göra en massa godis och annat, det finns ju de som får betalt för att göra och sälja… då tycker jag det är bättre att lägga energin på sånt som köttbullar, skinkan osv.
    Ha en riktigt god jul och njut med dina kära. Storkramen J

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *