Cognac i november

Ljuvliga, härliga november! Jag håller sannerligen med Thomas Bodström när han menar att november kan vara en av årets bästa månader. November är verkligen skönt chill – en lugn oas efter en intensiv sommar och höst, likväl som en slags vilostation inför julmånaden. Det bästa med novembermörkret är definitivt vetskapen om att ljuset bara tar sin vila där. Och det bästa med hösten, regnet och mörkret är helt klart att rektorskan tar sin vila där och då. Det blev en lång och tärande väntan på våren, ljuset, solen och sommaren. Inte förrän i augusti njöt vi av allt det där härliga som en sommar bjuder på och när det väl kom skulle det visa sig hålla i sig länge.  Så oväntat länge att höstterminen i skolans värld drog igång och vi fortsatte leva sommarliv. Härliga temperaturer, solsken och havsbad. Barfotaspring i gräset, tunna tröjor och korta brallor. Sensommarhelger som bäddat in härliga minnen för den årstid som komma skall. Sakta men säkert, nästintill lite obemärkt drog sedan hösten in över oss. Några grader hit och dit, naturens alla färgskiftningar och nu den senaste tiden…..heldagsregn och lampan-tänd-hela-dagen-läge. Idag stod det dessutom ställt utom allt tvivel att hösten håller på att transformera sig till vinter. Frostbiten natt, kall och vacker morgonpromenix och så brasmys redan till frullen.

Mitt i förra veckans hektiska stim bestämde vi oss för en skön avkopplande utfärd till vår andra hemstad, nämligen Kalmar. Vi landade först på Severins möbler förstås och sedan for vi på lite Kalmar Sightseeing  älskar känslan av att vara hemma på något sätt. En snabbsväng på IKEA för mig, medan grabbarna körde densamma på Media Markt. Några kom ut tomhänta, någon annan med en välfylld kasse. Man kan säga att det var en och en annan som också bestämt sig för just IKEA idag, så jag höll fokus på lilla handlingslappen och inget onödigt klämmande och kännande.  Och snabbt gick det därmed…..

2015-09-19 07.48.21

Att flanera på stan är så mysigt. Vi kikade i lite favvoaffärer, shoppade loss på Tokige Ture och i ”vår” Thaiaffär. Rektorskan fastnade som vanligt inne på Arnolds skor och medan grabbarna tog en fika råkade ett par cognacsfärgade stövlar leta sig ner i en påse (och ett kvitto ner i plånkan). Den här typen av stövlar har verkligen fattats mig och jag har letat som en tok. Så många stövlar och stövletter/boots är så trubbiga. Funkar inte alls fint för rektorskan. Hej i-landsprobIem, I know! Inne på Jezz shoppade TB boots (vilket hejades på friskt av mami) och maken brallor. Kunde mycket väl ha blivit en jacka också till TB, men storleken var inte perfekt så….Vi avslutade förstås dagen med Le Pizze…..BTW, cognacsfärgade stövlar och boots…..me like!

 

Och lika pigg och alert som rektorskan är i solsken och värme, lika tillbakadraget mosig kan hon bli i regn och kyla. Egentligen är jag inte direkt imponerad av årstidernas skiftningar, men jag inser att jag verkligen behöver hösten för att boota om mig själv. Nu passas det på väldigt lite, om inte passa på att softa i soffan räknas dit för det gör jag. Jag tar alla tillfällen i akt att mysa vid brasan, i soffan, med en bok i sänghalmen. Nerkrupen i ett hett bad, i min läsfåtölj, på fällen, i Lassesoffan. Temposänkningen är markant och hela vår tillvaro går in i någon slags sparlågefas. Så välbehövligt härligt!  Dessutom gillar jag verkligen hur vårt hus ter sig i ett annat ljus (eller brist på…..). Bara en sådan sak som att punktbelysning verkligen kommer  till  sin rätt – ljus och mörker som en härlig kombo.

2015-11-09 17.11.13

Sköna november bjuder nu på härligt brasmys efter en isigt kall promenix med Milou. Som tur väl är har vi viktiga fotbollsmatcher att följa här ikväll – först Arsenal och sedan Él Classico. Tror vi lyxar till det med lite snacks och ett glas Montevecchio också. Idag har jag verkligen bara ”unnat med och göttet mej”.

Kram Mia

2 thoughts on “Cognac i november

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *