Tankefladderi 2.0

Så håller vi söndag här på Lely Resort i Naples Florida och helt ärligt verkar våra semesterjag ha tagit över hela vår existens. Jag vet inte om jag skall säga att vi går på sparlåga (för det verkar ju som om vi verkligen försökte något annat) eller helt enkelt bara att vi har checkat ut? Kort och gott kan jag beskriva läget bäst genom att säga att det är lite mañana över oss allesammans. Vi reagerar mycket långsamt och vi verkar ha drabbats av någon  typ av kollektiv glädjenojja över hela vår existens. Klart upplyftande och mycket mycket hälsosamt. Rekommenderas varmt!

2015-07-11 13.29.36

Maken har träffat en ny kompis på Players Club. Han heter Barry, är en pensionerad lärare från New York (måste uttalas med en viss accent förstås) och har precis flyttat till Lely med sin familj.I fjärran (sådär som om man höll på att svimma och för kännedom är det nästan det vi gör i värmen) hör jag dem diskutera allt från NHL via valutakurser till Greklandskrisen. Själv har jag fullt upp med att ägna mig åt en avancerad form av tankefladderi. Igen. Så here it comes….

2015-07-12 09.41.36

1.   Undra varför jag bara tog med tre böcker denna resa? Två är redan utlästa och jag har någon typ av separationsångest över dem båda. Typiskt mig…..sådan läsperiodare. Rudbergs bok var mycket lättläst och jag har en till därhemma och Sarah Morgan har jag precis stiftat bekantskap med via ”Att falla med snö” och nu ”Sommarregn”. Underbara böcker! American Bestseller säger väl allt. Nu kommer jag plötsligen på mig själv med att fundera på att köpa hennes resterande 3 böcker som bara finns på engelska. Här på plats och asa hem. Högst oroande. Solstingsvarning eller?

2. Vad är det för något systemfel vi har hamnat i? Varför känns det som om vi gärna reducerar tillvaron till att leta fel och gnälla på allt det som inte är precis som man själv vill ha det, istället för att lyfta de positiva exempel som redan finns? Detta slentrianmässiga utstötande och dömande av tillvarons alla tillkortakommanden gör mig så konfunderad. Vill vi verkligen ha någon ändring (och varför i herrans namn inbillar vi oss alltid att vi själva har tolkninsgföreträde för vad det är som är rätt och redigt och bör gälla) eller gillar vi bara att sitta still i båten och påpeka allt negativt? Varför anlägger vi vårt eget perspektiv på allt och alla? Varför i herrans namn tror vi att vårt eget sätt att inrätta liv och leverne är allena saliggörande? Varför nedlåter vi oss till att trampa crap när livet kan vara något helt annat?

3. Alla dessa förbaskade tävlingar på FB. Med den ena vinsten mer attraktiv än den andra. Alla dessa tävlingar och alla dessa människor som tillåter sig att bli swept away och deltager (mig själv inkluderat tyvärr). Vinner någon någongång egentligen? Det har jag funderat på väldigt mycket den senaste tiden. Man ser ju liksom aldrig några vinnare. Och inte för att jag känner alla som deltager, men de där sidorna som man ska gilla och dela och hela biddevitten – varför ser man aldrig några vinnare presenteras på dessa sidor? Och varför är det ingen som ropar Hurra! någongång? From nu ska jag inte deltaga i en enda skittävling mer…..hur jäkla spännande vinster det än är (läs BMW, pooler, resor, scootrar, mat….). Tycker ni jag verkar vara en dålig förlorare? Tycker bara det rä så fult att lura människor i sina egna spridningsnojjor och hysterier. Fattar ni inte att om ni inte är tillräckligt attraktiva så är det en förbaskad genvägsnojja och tro att lockerivinster skulle göra er attraktiva. Bah!

2015-07-12 13.07.44

4. Och på tal om mat. Hur ofta kan man äta samma sak utan att anklagas för att ha en smal repetoar? Ni som känner rektorskan vet ju att hon har utökat (vilket inte är så svårt då den initialt bestod av 4 saker men ändå) sin genom åren men hon har även här en klar tendens att hemfalla åt periodisering. Hrm……Dagens stora svåra i-landsproblem denna söndag var förstås vad som skulle kunna tänkas beställas till lunch. Caesarsallad, grilled schrimp, blackened Grouper, Salmon….skulle kunna leva på det där. Alltid! Sjön suger som mor Anita säger, även om det bara är en pool…..

5. AIK, mitt högt älskade AIK. Vinst idag mot Sundsvall med 4-1 och med mål av Goitom (2), Bangura och Brustad. Lyssnade precis på intervjun med Goitom och är så imponerad av den mannen. VIlken ljuvlig inställning och vilken kärlek till familjen (AIK). Och vilken inasts som görs för Kista Galaxy och skolan. Wow! Det är så det är. I Gnaget stöttar vi varann. Andan är speciell, känslan likaså, för att inte tala om inställningen. The silent treatment, coolish, attityd. Och som det där retar andra. Så till den grad att somliga tror att man måste hata AIK. Och säga det högt i tid och otid. Sorgliga skepnader av det som kallas människor. Väldigt många fler skulle verkligen öppna ögon och försöka på riktigt förstå vad det är AIK gör. Man måste inte bli Gnagare för att inse att hela klubbens existens är ett enda stort (och ganska framgångsrikt dessutom) integrationsprojekt. Titta på alla dessa spelare som är och har varit i AIK. Och som gärna återvänder efter diverse andra äventyr. Häftigt! Och så hjärtevärmande! Alla dess projekt som 5 år i Pride (och sedan blev de utskällda för att hoppa av. Hur många klubbar har för övrigt varit delaktiga överhuvudtaget?), gratis mamma-barnbiljetter till morsdag, gå 2 för 1 idag, skolprojekt, Blå Linjen, fritidsprojekt etc. Synd att så många verkar bli bajsnödiga och få så ont i magen av att säga något bra om just AIK. Själv har jag varken svårt att gratulera andra lag till segrar eller se vilka saker de gör bra. Det innebär förstås inte att jag byter favvolag eller att något de gör förminskas, men man måste lära sig att hylla det som hyllas bör. Många jag känner borde fundera över det där…..verkligen.

6. Sopsortering! Minns ni när vi slängde allt i en enda soppåse och så vidare ut i sopkärl? Lite så är det här i USA, men numera med två kärl ”hemma” –  ett för återvinning (glas, burkar, kartong och plast)  och en för skräp. Tömning sker här på resorten 2ggr/vecka – en gång för återvinninsgkärlet och två gånger det vanliga skräpet. Sopkärlen är förvisso betydligt större än hemma men ändå. Vi är inte i närheten av mängden sopor här som hemma i Sverige. Till viss del handlar det säkert om mindre emballage helt enkelt och så deras fantastiska underbara avfallskvarn i vasken. Det är ju så rent att slippa hantera detta illaluktande matavfall som gärna blir. Och som hemma skall samlas i en brun tunna full med vita pullingar och med en doft som får en att kväljas. Jag vill ha en sådan avfallskvarn hemma……

7. Individens frihet….jag tror på individens frihet. Jag tror att vi 2015 är fullt kapabla att fatta våra egna beslut och inte alls behöver en stat som talar om för oss var vi ska spendera våra pengar, vilken vårdinrättning vi ska välja så ej heller skola och omsorg i livets olika skeden förstås, hur en föräldraledighet skall fördelas etc etc etc and so on….Vi fostrar våra barn och ungdomar (på hemmaplan och i skolan) till att göra aktiva val, ta kloka, taktiska och eftertänksamma beslut, stå upp för sin åsikt, argumentera och vara aktivt deltagande. På något konstigt jäkla vänster tycker jag det rimmar extremt illa med somligas politiska utspel, tankar och idéer. Och helt ärligt, när jag ser och hör politiker uttala sig blir jag nästintill mörkrädd över att behöva lägga min tillvaro i deras händer so to speak. Inte sällan undrar jag vilka kvalifikationer det krävs för att bli just politiker och hur så många verkar kunna få driva sina egna agendor i det politiska spelet. Det är klart att jag är för demokrati och det är självklart att vi alla måste kunna inrätta oss i gällande lagar/regler/riktlinjer – om alla skulle göra som de vill skulle vi inte ha demokrati. Det där är nämligen motsatsen och stavas anarki. Nä, för mig är individens frihet något helt annat.Individens frihet handlar om att tro på mänskligheten, tro på det goda i människor och skapa möjligheter för aktivt deltagande och demokratiska medborgare. Vi kan inte först fostras till det och sedan bli ombedda att knipa igen och följa en norm som är väldigt långt ifrån allt det där. Det rimmar helt enkelt väldigt illa anser jag……

2015-07-12 19.03.46

8. They are here now…..Our American family has arrived and are staying by us for a week. Oh Happy day! Svåger, svägerska och barnens tre tjejkusiner – saknar bara killkusinen på plats. Idag har vi haft stora kramkalaset, käkat härlig tacobuffé ihop och pratat, pratat och pratat. Som vi har saknat dem. Ett år sedan sist. Hur ska detta gå om vi inte åker hit nästa sommar? Hrm….tål att tänkas på, inte sant?

9. 50 nyanser av manshat. My Gott in himmel! Vad är det som händer i sociala medier egentligen (jag har läst runt och ångrar nu skiten ur mig för det där är inte nyttigt för mitt hjärta kan jag säga)? Jag blir mörkrädd av allt kommunicerande om patriarket som skall besegras, hur förtryckta vi kvinnor blir av en mansvärld och att alla manliga individer bör anses som potentiella våldtäktsmän. Det är ju klart att jag tycker att allt hat och hot, mot oavsett kvinnor eller män, är helt oacceptabelt. Men är det verkligen tidsenligt 2015 att dra alla inom ett kön över en kam? Som gift med en ytterst fin man och mamma till två minst lika fina söner kan jag inte annat än känna mig kränkt å deras vägnar. Och då skall gudarna veta att jag verkligen INTE är någon lättkränkt person. Jag kan tyvärr inte utveckla denna  punkt utan att bli furious, minst sagt. Har vi inte kommit längre 2015? Är det verkligen det här livet handlar om – ett dialektiskt förhållande baserat på kön? Borde vi inte proklamera människokärlek och samexistens istället för att skapa 50 (och det verkar inte räcka tyvärr)nyanser av manshat. Jag är chockad!!!!!! Jag lär behöva återkomma i frågan. Alldeles särskilt i egenskap av mor till två söner. Jag känner att jag har en del jag skulle vilja berätta om. Exempelvis att vi det finns mödrar som valt att uppfostra sina söner till gentlemen (tack Idrottsgymnasiet Aspero för den utnämningen av vår son) och som nogsamt talat i klartext till dem hur man uttrycker sig om och till andra människor. Tyvärr verkar det finnas mödrar som glömt göra detsamma till sina döttrar. Är det mer tillåtet att som tjej kränka en kille än tvärtom? Just asking……

Ups a Daisy……det bidde långt. Många tankar blir det helt enkelt. Dagen har bjudit på underbart solväder på Players Club och så en minst lika härlig kväll med vår amerikanska släkt. Nu är det snart dags att natta kudden för imorgon ska vi ha seriöst strandhäng tillsammans nere på Marco Island. Och om ni tycker jag verkar upprörd så är det bara en liten västanvind av vad jag kan bli, men inte är nu…Inte när jag väljer mina tankar . Och det gör jag förstås – jag väljer människokärlek helt enkelt. Gör det du med…..livet blir så mycket trevligare!

Kramen Mia

 

2 thoughts on “Tankefladderi 2.0

  1. Har förstått att det inte finns några vinnare i dessa ”tävlingar” på fb, det är bara reklammaterial som raggar nya adresser att skicka sin sketna reklam till. Så TÄVLA INTE MER!!!
    Kram J

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *