Att glida ut ur ett läsår

Rektorskan gillar INTE idén om att köra på ända in i kaklet, ej heller att sparka igång något med dunder och brak. Nä, hon är mer av åsikten att man för bästa resultat bör glida in ett nytt läsår  och sedan glida ut ur det. Peaken på ett läsår skall ligga mellan början på oktober och slutet på april, vilket möjliggörs av ovanstående resonemang. Med det handlingsfrirum som faktiskt råder genom våra nationella styrdokument och lärares eget uppdrag att fördela kurser och examinationer så är det där egentligen oftast a piece of cake. Som tyvärr inte alltid utnyttjas. För mig handlar det om att på ett taktiskt sätt fördela läsåret på ett klokt och eftertänksamt sätt som stödjer vår filossofi om att i skolan regissera situationer för våra elever att visa sina kunskaper, men framförallt användandet av sina färdigheter. Det finns tyvärr alltför många exempel på lärare där man kan få för sig att misstänka att deras approach istället mer handlar om att leta fel och att få elever att visa vad de inte kan. Den typen av lärare göre sig icke besväret att söka jobb på Svettpärlan, det är då ett som är säkert!

Med anledning av att vi tror på idén om att främja vi-känslan på Svettpärlan – att vi tycker att det är lämpligt att glida ut ur ett läsår så ägnar vi alltid vecka 23 åt tema hos oss. I år erbjöd vi våra elever ett valbart tema i fyra dagar, där eleverna är uppdelade i åk F-3 och åk 4-7. Våra åttor har levt friluftsliv med cykling, paddling, vandring, tältning etc och åk 9 förbereder sitt avslutningsspex. Här ovan skådar ni mat- och bakgruppen som dagen till ära har gjort pastasallad, grillat och avslutade allt me dglass och fruktsallad.

Hår , fix  och mode har tränat sig i stylning av olika frisyrer och de stora eleverna har också varit på studiebesök på BodyShop, en lokal frisör och i butiken Alvas Hus.

Här ses delar av programmeringsgruppen

Mästarnas mästare i full gång

Smyckesgruppen visar upp delar av sina alster

Slöjd och pyssel bjöd på massa spännande och kreativt jobb.

Det fanns en del andra saker också att välja mellan som exempelvis bollspel, fotboll, experiment, foto och film med mera. Så många härliga minnen vi har skapat dessa dagar. och så många skratt, så mycket gemenskap och så mycket elevinflytande. Även om det kräver en hel massa i planering och tillvaron ibland kan upplevas som något rörig så är det helt underbart att få uppleva detta tillsammans. Och imorgon….imorgon är det dags för Svettpärlans alldeles egna nationaldagsfirande på Åvallen i Rödeby. Nästa vecka har vi städdag på måndag och tisdag genrep, stipendieutdelning, utmaning coh betygspicknick. Om onsdag är det så vår traditionsenliga skolavslutning på Svettpärlans gård. Det här kallar jag sannerligen att glida ut ur ett lärsår….Lovely!

Torsdagen har bjudit på allehanda uppgifter och hemgång vid 14.30. Gabbe for till golfbanan med sin ömme fader och TB kraschade hem efter sista inlämningarna för gymnasietiden. Rektorskan satte fart och hann fixa tvätten, dammsuga med min nye Rolls Roys, diska och klippa gräsmattan. Nyss kom 2 av 3 av mina grabbar hem och de hävdar högljutt att d evill ha TimeOutpizza. Vem är jag att neka dem detta? Got to go honeys…..

Kram Mia

 

4 thoughts on “Att glida ut ur ett läsår

  1. Timeoutpizza låter bra! Jag lagade lite god mat för att fira Maken. Han fyller år i morgon, men då är vi flytthjälp. Så vi firar lite lätt idag 🙂

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *