Mat för en hundring

Det där med matshopping, matkonto och för all del matinspiration kan vara ett kapitel för sig. Ibland är jag verkligen så supertaggad på att laga mat och planera rätter och ibland blir jag så spytrött bara av tanken på att försöka vara kreativ i köket. Man skulle kanske kunna förledas att tro att man slapp det där med kökstjänst när man är gift med Le Chef, men se där gick man bet. Står man som han i köket dagarna i ända är kreativiteten på hemmaplan nästan lika med noll. Rackans med…..

Imported from Pixbox

Jag läste i den lokala blaskan häromdagen om en familj som levde efter modellen ”en hundring om dagen” – ett projekt som handlar om att få koll på matpengarna, minska på matsvinnet och leva mer eftertänksamt. Förr gjorde jag alltid matsedel, storhandlade och hade ständigt fullbelagt i såväl kyl som frys och skafferi. Matsedeln innehöll sällan ”left-overs-dagar” och eftersom vi inte alls gillar att ta fram och tina lagad mat så blev det en hel del till sopberget. Sakta men säkert, ganska successivt också, har vi förändrats här i Happyvardag. Inte minst har vi påverkats av våra semestrar och hur vi lever då. Successivt har vi gått från att ha allt alltid till att mer leva efter vardag/helg-principen. Och jag var motstridig först. Rektorskan som gillar listor och att ha kontroll – matsedlar och handlingslistor liksom, det kan ju knappast bli bättre trodde hon. Och nu bara älskar jag den nya approachen. Nu har vi absolut inte allt alltid hemma och kan välja och vraka, utan vi handlar definitivt oftare men mer eftertänksamt. Sällan slänger vi dessutom grejor, utan vi kör kylskåpsrens minst en gång i veckan och vi dukar oftare upp buffé och man väljer att göra sin kombo av det som finns kvar.

020

Trots att vi inte sällan äter flera olika rätter och att många av dem inte på något vis kan kategoriseras som billighetsmat, så sparar vi numera en hel del matpengar. Om vi håller oss på en hundring om dagen har jag inte en aning om, men det var å andra sidan aldrig en målbild för oss. Idén om att skilja på vad man äter till vardag och fest känns dock som vi har lyckats väl med. Så mycket roligare………

Imported from Pixbox

Första höstlovsdagen har varit riktigt skön. Lite morgonmys i Lassesoffan, hemmatrix och så en jobbestund. Efter lunch for Gabriel och jag på pantningsäventyr och sedan vidare till staden. Han köpte fotbollsspel, strumpor och vantar samt suddigum för lek och byte. Kan ni fatta va, vilken nostalgitripp med suddigum. Känner nästan för att vända upp och ner på garaget för att hitta mina sparade. Så gott de luktade way back then. Själv köpte jag mig ett par leobrallor för inomhusmys (kan vara den sista ut på att köpa den typen av brallor men vad tusan, nån ska ju vara det). Väl hemma blev det långa promenaden med Milou och sedan preppade vi dagens middag – korv stroganoff med ris/mos. Mumma! Nu håller TB på att packa inför sin resa till Halmstad imorgon, Gabriel är skitsur över sitt svåra spel, maken sitter vid datorn och jag ska straxt slå på 4:an för att kolla ”Halv åtta hos mig”. Denna vecka står Karlskrona på programmet och jag ser fram emot att se folket här från staun.

Kram Mia

 

5 thoughts on “Mat för en hundring

  1. Tur jag läste här! Annars har jag slutat titta på halv 8. Tycker inte Pia är rolig, det brukar hon ju vara annars!
    Förr gjorde vi veckomatsedel, det var bra! Nu blir det mest slarv tycker jag!

    • Det är väl en superbra idé Diana. Tyvärr är vi så himla kräsna i vår familj så det skulle förmodligen ta en ände med förskräckelse. Kram Mia

  2. Känner du någon utav deltagarna i Halv åtta??? För några år sedan var det med en som vi känner lite grann, via simklubben, och det var ganska skämmigt 😉
    Vardagsmat… det är en tråkig historia för sig!
    Kram J

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Current ye@r *