Skolavslutning de luxe

Tänk att vi nådde vägs ände och att det blev juni 2014 i alla fall. Det blev ett läsår som startade med enorm kreativitet och ett fantastiskt fokus på verksamhetsanknuten kvalitetsutveckling och som när vi som bäst tänkte fira sportlov och vila upp oss, slog traumat till med full kraft. Svettpärlan har definitivt mött sin svåraste och tuffaste uppgift ever och vi har alla förenats i en kollektiv sorg och saknad efter allas vår Lasse. Men jag gissar att han är stolt över oss. Stolt över hur vi har förenats, tagit hand om varandra och fortsatt vårda hans och vårt livsverk – Svettpärlan. Under dagens skolavslutning var han förstås med oss – i hjärta, själ och tanke. I ord och bild och tal. På alla tänkbara sätt.  Och det som skulle kunnat vara hemskt blev i själva verket en helt självklar manifestation av kärlek till en människa som tyvärr gått för att ej komma åter.

Vi firar alltid skolavslutning på vår gård. Blunda och tänk er: Många hundra föräldrar, släkt och vänner som har samlats nedanför vår läktare och sedan skolans alla elever (254 st) tillsammans med sina lärare och övrig personal (33 st) tågandes ut och ställer upp på läktaren. Förskoleklassen längst ner och niorna högst upp. Solen skiner, fåglarna kvittrar. Sommarfinklädda barn och vuxna. Vi har en fantastisk musiklärare, Marie, som har komponerat ett underbart program. ”En vänlig grönskas rika dräkt” blandas med ”Vi ska ro över viken”, Lasse Berghagens ”Han tog av sig sin kavaj…”, ”Sommartider”, ”Idas sommarvisa” och ”Sommaren är kort”. Plötsligt sjunger 2 flickor i femman  versen till en av de vackraste sångerna jag vet:

There’s A Place In
Your Heart
And I Know That It Is Love
And This Place Could
Be Much
Brighter Than Tomorrow
And If You Really Try
You’ll Find There’s No Need
To Cry
In This Place You’ll Feel
There’s No Hurt Or Sorrow

Därefter, lagom till refrängen förstås, klämmer hela Svettpärlekören (250 elever till och 30 personal) i och det maffiga budskapet ljuder över skog och hav utanför vår gård:

Heal The World
Make It A Better Place
For You And For Me
And The Entire Human Race
There Are People Dying
If You Care Enough
For The Living
Make A Better Place
For You And For Me

Inte ett öga är torrt mina vänner, hur är det hos er där ute nu när ni läser detta budskap? När sedan årets utsedda Svettpärleambassadör, Elin i åk 9, kliver fram och greppar micken och håller ett tårdrypande tal till oss. Vilken tjej! Tänk er sedan 25 fina nior kliva fram och sjunga sin specialkomponerade låt som ett adjö till oss och skolan. Därefter bildar åk åtta rosport nerför vår läktartrappa och niorna vandrar ner. Åttorna sjunger sin hyllningssång till niorna och går sedan ner och lämnar över varsin ros till dem. Symboliskt får sedan åk 9 stå kvar och åk åtta klättrar upp för trappan och ställer sig högst upp, som de nya niorna. Rektorskan håller  sitt beryktade skolavslutningstal, dels till hela skolan och i år en speciell hyllning till Lasse genom att dela ut ett nyinstiftat Lasse-stipendie till en elev som värdesätter det som var så viktigt för Lasse – kärlek, gemenskap, omtanke och alla människors lika värde. Årets stipendiat var ett självklart val, nämligen Lukas i åk 8.

Talet avslutas sedan riktat mot åk 9 och många några väl valda ord på vägen. I år valde jag att tala om vikten att mitt i vardagsskogen kunna leta efter livets härliga gläntor. Många kramar och lika många tårar senare delas betygen ut och vi sjunger såväl Sveriges Nationalsång som Den blomstertid tillsammans. Tänk sedan att många, många hundra människor äntrar vår fina skola och bjuds på kaffe, saft och härliga jordgubbstårtor. Det minglas och pratas, kramas och fotas och så skiljs vi åt lite pö om pö…..tills skola och skolgård ligger helt tyst. Det må vara hänt att jag är partisk, men jag verkligen älskar våra skolavslutningar……

När allt är undanstädat dukar vi upp värsta sommarlunchen till personalen och så fortsätter sommarfesten. Vi sitter ute på vår altan, långbord och gott såväl i glas som på fat. Även här hålls det tal, presenter delas ut och vi njuter av att ha tagit ännu ett läsår i hamn. Trots en dag med känslor lite all over the Place, lämnade jag skolan framåt eftermiddagen med ett stort leende på läpparna. Resten av dagen blev altanmys med vovvar, söner och även ett besök av allra käresta syster. Vi har också hunnit fira att vår lille ettagluttare knäckte läskoden med besked och att TB kom hem med galet bra betyg. Nu sitter vi i soffan och inväntar VM-premiären, Brasil vs Croatia. Jag känner lugnet i min själ, känner att jag verkligen har gjort allt, känner så mycket glädje och tacksamhet. Love is all around…..

Kram Mia

12 thoughts on “Skolavslutning de luxe

 1. Underbar skolavslutning. Kan riktigt höra och känna med er alla.
  Tänk att våra killar knäckte läskoden. 🙂
  Du har verkligen varit ett stort stöd i den processen och fått mig att vara lugn genom vårterminen med dina inlägg om Gabriel och hur fantastiska lärare han har.
  Små tips jag tolkat och följt här hemma.
  Tack för att du alltid är lika öppen och motiverande.
  Nu skall vi hålla igång läsandet under sommarlovet och då vi ej fick låna de små böckerna från skolan som Sebastian börjat läsa så tänkte jag bara höra om du har något tips på böcker?
  Önskar er en skön start på sommarlovet och nu är det inte långt kvar till er longstay.
  Soliga kramar.

 2. Det är inte utan att jag blir lite tårögd när jag läser om er skolavslutning, och stipendiet sen…. då trillar det en. Vilken underbar grej att instifta det <3
  Kramar J

  • Tack vad gullig du är. Det blev den vackraste avslutning vi haft och en bra balans mellan vanligt och nytt. Kram Mia

 3. Det är något särskilt med skolavslutningar! Som lärare, har jag nu börjat bli tårögd när jag hör Den blomstertid och Idas sommarvisa.

  • Absolut något speciellt tycker jag med. Man rycks med i en slags känslomässig storm. Kram och ha en fin sommar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *