Att samsas

Inte minst om platsen i tillvaron är något av ett existentiellt basic. Ändå kan det där vara enormt svårt för somliga och somligt. Jag tänker här företrädesvis på mellanmänsklighet, politik, religion och idrottsfans där det mer är beräknat att det ska rymmas en konflikt istället för respekten för samexistens. Helt galet vid närmare eftertanke, eller hur? I begreppet samsas ligger för mig en inbyggd respekt för andra människor, deras tankar, känslor, önskemål och behov samt  val här i livet. Det där missionerar jag till våra söner om och om igen, som ett livsviktigt mantra. Vi kan aldrig bestämma vad andra människor ska tycka, tänka, känna eller säga – ej heller vilka val de gör. Vi kan inte bestämma och vi äger heller inte rätten att värdera deras livsval, deras känslor, tankar, önskemål och behov. Samexistens handlar om att acceptera, respektera och hitta det som fungerar för alla parter. Aldrig enkelt förstås, men det innebär inte för den skull att man kan strunta i det. Uttrycket ”Mind your own buisness” är för oss en självklarhet att försöka omsätta i praktiken. Varje dag!

Idag drog TB på tidig matchsamling inför bortamatch med A-laget (tyvärr förlust med 4-2 men det var mot ett div 3 lag. TB hade tydligen spelat riktigt bra då han fick hoppa in med 25 min kvar. Så skoj!) . Bara två veckor bort är det seriepremiär. Lovely! Gabriel som redan igår höll på att hosta upp lungorna fick idag så snällt skippa handbollsträningen. Dock väckte han sin ömma fader redan klockan 07.20 för att han ville till golfbanan. ”Min mormor säger att man mår bra av frisk luft. Även om man hostar”, så var det klart liksom. Och som av en händelse blev mami ensam på hemmaplan med vovven. Rätt märklig känsla det där efter att ha haft GB som en orangutangunge på mig i väldigt många år. Så vad gör man då? Tja, somliga kanske hade satt sig i solen på altanen, eller kanske myst in sig i läsfåtöljen men rektorskan…..ja hon tyckte att det var en god idé att skifta årstid i skogarderoben hon. Och som av en händelse fick hon för sig att göra detsamma i jackditon samt bland mössor/vantar/halsdukar/kepsar etc. Helt plötsligt såg hemmet ut som Jerusalems förstörelse (mor Anitas favvouttryck) och jag snuddade faktiskt vid tanken: ”Vad sysslar jag med?” Nåväl, det blev jättebra när det var färdigt. 15 par stövlar och lika många stövletter fick flytta till sitt sommarbo, medan fina Ballerinor, Converse, klackaskor och FlipFlops fick flytta ur sitt vinterrede. Dessutom räknade jag det till 26 vårjackor – är man vettig eller? Några saker fick snällt samsas om utrymmet ett tag till – lite som det bästa ur två världar på något sätt.

Eftermiddagen har inneburit myshandling till mor Anita och pappa Holger – massa sådant de verkligen aldrig handlar till sig själva och så lite förkylningsmedikament till lilla mamsen. Så nöjda och glada de blev både över matkassen och vårt besök. Lång pratstund, kramar och lite torka tårar sedan var de boostade fint inför morgondagens Kalmarbesök med broder Mats och Lisa. Fotboll på tv och teknikträning i trädgård innan vi njöt av Räk-och kräftfyllda laxsnurror (GB och jag) samt svensk ryggbiff med kappa åt de andra två. Lägg därtill grönsaksstavar med dipp, kex, ost och röror samt lite krispig sallad, potatisklyftor och sås. Jomen, vi blev mätta idag också – vilken evinnerlig tur! Nu kollar vi City vs Arsenal och sedan blir det Gladiatorerna. Eventuellt kan jag hålla ögonen öppna, annars blir det soffsovning för mami. Det tillhör förmodligen vanligheterna och är möjligen en anledning till soffsamsning.

Kram mia

6 thoughts on “Att samsas

  1. I morgon ska Yngsta spela sin första fotbollsmatch efter anorexin… Hon vill INTE att vi är där. Får såklart låta bli och hålla tummarna hemifrån. Helst att hon inte drar på sig nån ny skada, hon har ju gjort sin kropp väldigt illa…

    • Åh vad spännande….Håller alla tummar och tår för henne. Och er. Söndagskramen om kommer här…
      Kram Mia

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *