Mental styrka

Rektorskan är den första att bejaka att mental styrka är nyckeln till ett lyckligt, harmoniskt och framgångsrikt liv – oavsett om vi talar om idrott, relationer, företagande eller helt enkelt bara på individnivå. Tankens kraft är enorm och det där missionerar jag så ofta jag någonsin får tillfälle (förmodligen även för dem som inte alls är intresserade av att höra). Själv påbörjade jag min mentala resa när jag var 14 år gammal tillsammans med Willi Railo och hans ”Bäst när det gäller” och snabbt fann jag tycke för såväl avslappning som att besöka mitt eget mentala rum. Genom åren har jag sedan praktiserat meditation så gott som dagligen och det där tror jag är en av grundstenarna till att jag ofta kan se möjligheter istället för hinder och att jag har en utpräglad förmåga att fokusera. Jag brukar säga att jag allt sedan tonåren har sett till att odla min förmåga att välja tankar och bilder och att det där hjälper mig att hantera en allt mer komplex tillvaro. Idag ”sprang” jag på ett intressant inlägg i min bloggpromenad – ett inlägg om 13 saker mentalt starka människor undviker. Utan att skryta känner jag igen mig på många punkter (dock har jag en del kvar att utveckla lite här och var), varför jag ikväll efter väääldigt många timmars arbete, ett besök hos advokaten inför bouppteckningen, hushållsarbete, pyssla om sjuk make som jag har kockat åt idag, handling samt flera timmars rektorsjobb på hemmaplan ikväll helt solklart kategoriserar mig själv som mentalt stark. Hur mentalt stark känner du dig?

13 saker mentalt starka människor undviker

1. Ödslar tid på att tycka synd om sig själv Mentalt starka människor slösar inte tid på att tycka synd om sig själv eller deras förutsättningar. De tar ansvar för sina handlingar och resultat.
2. Ger bort sin makt Mentalt starka människor undviker att ge bort makten att känna sig underlägsna eller dåliga till andra. De förstår att de själva kontrollerar sina handlingar och känslor.
3. Är rädda för förändring Mentalt starka människor välkomnar förändringar och utmaningar. En miljö i förändring och till viss del osäkerhet kan ge en mentalt stark människa energin att göra sitt absolut bästa och prestera på topp.
4. Slösar energi på sådant de inte kan påverka Mentalt starka människor klagar inte på dålig trafik, borttappat baggage eller andra människor. De har förstått att det inte ger någonting att slösa energi på sådant de inte kan påverka och kontrollerar istället sin egen attityd till situationen.
5. Oroar sig för att göra andra nöjda En mentalt stark människa oroar sig inte för att göra andra nöjda. De strävar efter att vara vänliga och rättvisa men är inte rädda för att gå sin egen väg och stå för sina åsikter.
6. Fruktar kalkylerade risker En mentalt starkt person är villig att ta risker, kalkylerade och genomtänkta risker.
7. Ältar det förflutna En mentalt stark människa ältar inte det förflutna. Det som har varit har varit. De investerar majoriteten av sin tid och energi till att skapa ett bra nu och en bra framtid.
8. Gör samma misstag igen och igen
En mentalt stark person lär från sina tidigare misstag och gör bättre ifrån sig nästa gång. Det är okej att göra fel, men det är viktigt att lära sig från sina misstag.
9. Ogillar andra människors framgång
Det krävs styrka för att genuint känna glädje för andra människors framgång. Denna egenskap besitter de mentalt starka. De blir inte avundsjuka på andras framgång, men de tar ofta detaljerade anteckningar på vad de gjorde för att det skulle gå bra. De är villiga att jobba hårt för sina egna chanser på framgång och förlitar sig inte på genvägar.
10. Ger upp när de misslyckas
Mentalt starka personer ger inte upp. De är inte rädda för att misslyckas gång på gång, så länge de tar dem närmare deras slutmål.11. Fruktar ensamtid
Mentalt starka människor njuter av tiden med sig själva. De använder denna tid till att reflektera, planera och bli produktiva. De är inte beroende av andra människor för att känna glädje. De är glada i sällskap men också när de är med sig själva.

12. Känner att världen är skyldig dem något
Mentalt starka människor förstår att de måste skapa sin egen framgång och känner inte att världen är skyldig dem någonting.

Och sist men inte minst…

13. Förväntar sig omedelbara resultat
Oavsett om det är ett träningsmål, en ny kostplan eller att bli en framgångsrik företagare förstår de mentalt starka att saker som är bra också tar tid. De förväntar sig inte omedelbara resultat utan jobbar steg för steg mot sina mål, samtidigt som de njuter av dem varje milstolpe på vägen.

Källa: Forbes

Kram Mia

6 thoughts on “Mental styrka

 1. Började min ”resa”tidigt jag med och känner att jag först nu som 37 åring kan känna mig trygg i styrkan inombords.
  Erkänner att jag många gånger låtit tårarna rinna i ren frustration över att jag ”önskade” att jag var ”hjälplös” och det är mig det är ”synd om” i situationer där jag verkligen blivit sårad. Dra täcket över huvudet och vara helt avskärmad ifrån verkligheten, Men istället ser jag situationen ur andra perspektivet och när jag är som mest sårbar känner jag mig som starkast.
  Annars har tryggheten i styrkan inombords bara varit till fördelar sedan barnsben.
  Hoppas maken din är på benen snabbt och att ni andra klarar er.
  Kram kram

  • Tror du är en superstark person och den tryggheten för du över till dina barn. Ni är fantastiska vännen. Kram Mia

 2. Får påstå att jag är en riktig hejjare på att vara mentalt stark 😉 Det som kan sätta krokben på mig är den 13e punkten, jag har inte riktigt tålamod på att vänta in resultat, och tycker ofta att resultaten bör komma snabbt… Kul och intressant läsning, att få ”rannsaka” sig själv 😉
  Kram

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *