Skolcool – att utbilda föräldrar. Och en app-nyhet!

Det kan ju låta helt mästrande och lite högfärdigt att påstå att man ska hålla föräldrautbildning, men sanning å säga tror jag att det där är högst nödvändigt i dagens skolsystem. En, enligt rektorskan, mycket viktig framgångsfaktor är att se skolan som en samverkansplats där de tre parterna ”skola-elev-hem” måste alliera sig för bästa resultat. Att se sig som samarbetspartners blir därför ett slags keyword. Varmt välkomna till veckans Skolcool!

Genom åren på Svettpärlan (snart 16)har vi hållit en rad olika typer av föräldrautbildningar, men deras primära mål har aldrig varit att tala om föräldrar hur de ska vara just föräldrar. Min utgångspunkt är alltid att varje förälder har gjort ett medvetet val kring hur den är förälder på bästa sätt och det där har jag varken lust eller rätt att värdera. MEN…..jag är lika övertygad om att jag som rektor har en unik möjlighet att bjuda in föräldrar i skolans livsvärld genom att ge dem rätt verktyg för inflytande och delaktighet. Detta verktyg stavas K U N S K A P! Kunskap om vad som styr skolan av idag – dvs  lagar, regler, riktlinjer och förordningar. Kunskap om vilka handlingsfrirum det finns och hur just vi på Svettpärlan har valt att förvalta detta frirum. Kunskap om vad vi har valt att prioritera och vad som händer hos oss. Kunskap om hur man som förälder på absolut bästa sätt kan stötta sitt/sina barns skolarbete. Ikväll håller jag för första gången denna nya typ av föräldrautbildning. Jag kommer att uppehålla mig kring kunskapssyn, betygssystemet, skillnaden mellan centralt innehåll (undervisningens inriktning) och kunskapskraven (vad eleverna ska uppnå), bedömning, approach, inriktning, kvalitetsord och de ”rätta frågorna”. Dessutom några konkreta exempel kring läxor och arbetsuppgifter. Jag hoppas att denna typ av insikt gör att man som förälder känner sig än mer delaktig i sitt/sina barns skolgång och att kan vi mötas för samtal och diskussioner på en likvärdig nivå. Det där är ju enbart möjligt då alla har rätt förutsättningar, dvs kunskap och information.

App app app…..Idag är för övrigt en stor dag i Svettpärlans historia. Imorse lanserades vår egen app i Appstore och finns att ladda ner även till Android. Visst är den snygg!

Just nu laddar jag som bäst för kvällens föreläsning. Dagen har tillbringats här hemma med två sjuka söner – feber, huvudvärk och ont i halsen. Känns tyvärr lite som att det valsar omkring här hemma. Nu vill vi bli friska och krya minsann. Sol och blåst här i den blekingska Happyvardagen idag. Har hunnit med en skogspromenad med Milou, då finaste svärmor var här en stund. Och så har jag helghandlat också. Puh! Håll tummarna för kvällen vänner….Kram Mia

4 thoughts on “Skolcool – att utbilda föräldrar. Och en app-nyhet!

  1. Kul med egen app, fin var den också!
    Kunskapen för föräldrarna är jätteviktig för att vi ska kunna hjälpa och stötta våra barn. Tyvärr kan jag inte skryta med att vi har fått det på våra barns skolor..
    Kram o ha en bra fredag!

    • Tack sötnos. Appen känns så fräsch och så skönt att ha alt på ett ställe. Föreläsningen gick kanon och alla verkade mycket nöjda. Hoppas jag har ingjutit mod i mina föräldrar. Kram Mia

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *